Oppskrift:Slik lager du et perfekt høstmåltid av elg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når høsten kommer er det tid for nydelige høstgryter og stek av vilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert av HusGlede.no

Stek av elg smaker deilig av det beste naturen har å by på. Elgen som har spasert i skog og mark og som kun har spist det den finner i naturen gir elgsteken en helt unik smak.

Elgstek serveres med viltsaus og sesongens grønnsaker. En middag med elgstek er ikke vanskelig å få til og passer perfekt hvis du skal ha gjester en søndag. Elgstek får du tak i på butikken eller gjennom en jeger hvis du er så heldig å kjenne en.

Kulturarv

Hvert år felles det mellom 30 og 40.000 elg i Norge og elgjakt er faktisk en del av vår norske kulturarv. Elgjakten i Norge er sterkt regulert og den norske elgstammen er 30 ganger større i dag enn den var for 50-60 år siden.

I Norge kan det jaktes på elg i perioden fra 23. september til 23. desember med noen unntak som Kautokeino og Karasjok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Elgsteik
Elgsteik

Slik lager du fantastisk elgstek

Det kan kanskje virke litt skremmende å sette i gang med en elgstek, men det er ikke så vanskelig som du kanskje frykter. Når du skal lage elgstek må du sørge for å ikke steke kjøttet for hardt. Da vil kjernetemperaturen bli for høy og kjøttet vil bli trått og tørt. Det beste du kan gjøre med elgkjøttet er å steke det på lavere varme og la det ta sin tid.

Dette trenger du til fire personer:

1,5 kg elgstek

2 ts salt

1 ts pepper

2 ss smør eller margarin

6 knuste einebær

1 ts tørket oregano

1 løk

1 skive sellerirot

1 gulrot

5 dl vann

Dette trenger du til viltsausen:

2 ss smør

2 ss hvetemel

ca. 5 dl kraft fra steken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4 skiver brunost

0,5 dl kremfløte

0,5 ts salt

0,5 ts pepper

Tilbehør til elgsteken:

tyttebærsyltetøy

poteter

rosenkål

Slik gjør du:

Har du kjøpt fryst stek må du huske å legge den til tining i kjøleskapet et par døgn før du skal tilberede middagen. Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.

Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.

Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt må den stå til steketermometeret viser 70 °C. La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.

Sil kraften. Ta vare på grønnsakene. Lag saus ved å brune smør og mel i en gryte, spe med kraft og smak til med fløte, brunost og krydder. La sausen koke 5 minutter før servering.

Server elgsteken rykende varm med grønnsaker fra formen, blomkål, nykokte poteter, viltasaus og nyrørte tyttebær. Dette blir som et festmåltid som både du og dine kommer til å elske.