Ny undersøkelse: Oslo-folk har andre matpakkevaner enn resten av landet

Oslo-foreldrene er generelt mer opptatt av matpakken enn barneskoleforeldrene i resten av landet.
Oslo-foreldrene er generelt mer opptatt av matpakken enn barneskoleforeldrene i resten av landet. Foto: Linda Engelstad / Melk.no

Mor lager matpakken. Den består oftest av brødmat. Det tar under 10 minutter. Men Oslos matpakkevaner skiller seg ut fra resten av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallenes tale er klar: 95 prosent av norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag. Den lages hovedsakelig av mor, og på landsbasis tar den under ti minutter å lage og nesten tre av fire inneholder brødmat.

- Men Oslos matpakkevaner skiller seg ut fra resten av landet, forteller Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.

Norstats ferske undersøkelse på oppdrag fra opplysningskontorene i landbruket i juni i år viser at nesten alle på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – fortsatt har med matpakke på skolen. Og den viser klare forskjeller mellom Oslo og resten av landet på flere viktige punkter.

Dette særpreger Oslo-matpakkene

Oslo-foreldrene er generelt mer opptatt av matpakken enn resten, de er mer bevisst kostrådene, mer åpne for inspirasjon for å lage mer varierte og spennende matpakker, men samtidig syns nesten halvparten at det er mye «press og mas» rundt nivået på matpakkene.

Oslo-folk bruker betydelig mer tid på å lage matpakke enn resten av landet. 24 prosent av foreldre fra Oslo sier de bruker mer enn 15 minutter på å lage matpakke til barna. Det er dobbelt så mange som i landet totalt.

Oslo-foreldre opplever dessuten i større grad at barna får for lite tid til å spise matpakken på skolen enn foreldre i landet totalt. 53 % mener at Oslo-elevene på småtrinn og mellomtrinn får nok tid til å spise matpakken sin mot 62 % i resten av landet.

Oslo-matpakkene er også mer «middagsaktige» enn i resten av landet. For eksempel sier 43 prosent av de spurte fra hovedstaden at barnet har middagsrester i matpakken et par ganger i måneden eller oftere. For resten av landet er tallet 32 prosent. Og Oslo-elevene har også oftere salat eller pasta i matboksen.