Grilling med gin påstås å være sommerens store trend

SOMMERFEST: Stig Bareksten og kona Hilde er over middels interessert i grillmat og gindrinker.
SOMMERFEST: Stig Bareksten og kona Hilde er over middels interessert i grillmat og gindrinker. Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det på tide å bytte ut lunken boksøl og sprukne grillpølser med klassiske cocktails og Gin & Tonic-marinerte spareribs?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

Røykfylt chilimayo og saftig oksebryst dunstende av einebær, kreativ gin & tonic med grillet vannmelon og dry martini så børsten at selv James Bond ville hatt problemer med å stå oppreist. Grilling er ikke lenger hva det en gang var.

– Whisky er tradisjonelt sett blitt brukt til glasering og har vært «grillspriten», men jeg føler det er større fleksibilitet med gin, som jeg mener er brennevinets svar på Champagne. Den funker til alt, sier Stig Bareksten.

Ikke en overraskende konklusjon kanskje, all den tid han står bak merkevarer som Bareksten Botanical Gin, kåret til verdens beste gin to ganger, i tillegg til å ha vært med på å lage akevitten Arvesølvet og ginen Harahorn.

GINMARINADE: Kjøtt langtidsmarinert i gin og tonic legges på grillen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
GINMARINADE: Kjøtt langtidsmarinert i gin og tonic legges på grillen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Sommerens store trend

Grilling med gin i både flytende og fast form påstås å være sommerens store trend. Like greit å gå til en av kildene da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I all hovedsak dreier det seg om å gjøre særlig den første delen av grillfesten til en like sosial del som resten av selskapet. Vi snakker selvfølgelig her om ventetiden. For de fleste kjenner seg igjen i den ofte noe trauste starten på selskapet, med ritualet med utdelingen av daffe ølbokser over potetgullskåler og klein mingling.

FAVORITTDRINKEN: - Dry Martini funker bra sammen med mat, men den elegante og nakne drinken legger listen for måltidet, mener Stig Bareksten. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
FAVORITTDRINKEN: - Dry Martini funker bra sammen med mat, men den elegante og nakne drinken legger listen for måltidet, mener Stig Bareksten. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

– Øl har vært sentralt i ventefasen på grilling. Men jeg vil påstå at i flere av de

tilfellene hvor øl funker, har gin og særlig gin & tonic mange av de samme egenskapene. Litt sødme, litt bitterhet og noe krydder. Så det går an å matche det mot ganske mye mat, fortsetter Bareksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han blir invitert stadig oftere til å gjøre grill- og gin & tonic-oppdrag.

– Alle er tiltrukket av grill. Jeg liker dette med at det tar en tilbake til urmennesket, som samlet seg rundt bålet. Men det tar jo tid å grille. Så istedenfor noen øl, kan man heller aktivere gjestene på den samme måten som å samles rundt bålet - med enkle velkomstdrinker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillet drinkgarnityr

Klassiske cocktails kan fungere som aperitiff, men også som følgesvenn gjennom måltidet – gjerne med kreativitet i form av grillet drinkgarnityr.

Som med det aller meste her i verden, henger Norge som vanlig etter. Grill og gin har vært en stor trend i Danmark en god stund allerede. Mye takket være grillprodusenter som Weber, som kjører fullt fokus på trenden tvers over Skagerak.

GRILL TONIC: Grillede sitronskiver skal passe ypperlig som pynt til den sedvanlige gin & tonicen. Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen
GRILL TONIC: Grillede sitronskiver skal passe ypperlig som pynt til den sedvanlige gin & tonicen. Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen

– Alle trender er jo styrt av den ene eller andre, i dette tilfellet grill- eller ginprodusentene. Men det som er klinkende klart er at det henger så godt sammen. I USA har gin vært en veldig liten trend, men nå kommer den plutselig inn i bbq istedenfor whisky. Jeg tror sommeren i år er moden nok for Norge og disse to konseptene, sier Bareksten.

Både kjøtt, fisk og grønnsaker kan marineres med gin, eller med krydderne som finnes i brennevinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte er det alkoholen som er løsningen på mange utfordringer smaksmessig, som hvis maten er for fet eller søt. Det er krydderet og mineraliteten i gin som gjør at den funker til det aller meste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat med gin

Han synes grill først og fremst skal være sosialt og enkelt, og at man derfor ikke forventer den store gourmetopplevelsen utendørs.

– Men så er det jo godt - og det er det viktigste.

Han mener forøvrig at alt som smaker røyk, smaker godt. Er man ikke like entusiastisk for gin som Bareksten, skal man likevel kunne like mat med gin.

– Alkoholen får krydderet til å trekke bedre inn i råvarene, spesielt når man marinerer. Det blir ikke en ginsmak som man kjenner i en gin & tonic. Kun noe av bitterheten og den brente aromaen. Dette er for alle, mener han.

Den nye grilltrenden

Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen
Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen

Og apropos for alle; Ettersom etanol har et lavere kokepunkt enn råvarene, vil det naturligvis dunste bort på grillen. Her er det bare å hive innpå med GT-biff og en alkoholfri Virgin cocktail, og kjøre hjem fra grillfesten etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også kokkene på BFF i Oslo har hørt om denne nye grilltrenden med gin.

– Vi elsker at folk eksperimenterer med grilling. Jo mer folk griller og spiser grillmat, dess bedre er det, sier Ben Mottram, eier og daglig leder på den amerikanske restauranten i Bygdøy Allé.

Dineren serverer soulfood og feelgood-food fra sørstatene. Deriblant St. Louis bbq ribs, Buffalo Wings og burgere. De kommer imidlertid ikke til å bytte ut whisky med gin i sine grillretter.

– Vi er purister og elsker å bruke bourbon i våre buttermilk-mikser, barbequesauser og marinader. Så de kommer ikke til å forandres på med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye gris og jækla mye arbeid

Med coronastengte barer mange steder rundt om i landet i det meste av 2020 og starten av 2021, er flere dermed blitt hobbybartendere i hjemmet. Gin er blant de kategoriene som har opplevd en enorm vekst det siste året, både her hjemme og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har prøvd oss på mer cocktailgreier, men det er mye gris og jækla mye arbeid. Det er gøy i én drink, men så går du tom for is også så blir det bare halvveis.

Tall for mai fra Vinmonopolet bekrefter dette. Gin har steget med hele 44,2 prosent hittil i år, sammenlignet med året før. Bareksten Botanical Gin steg 108 prosent.

– Vi har sett en enorm vekst av gin og de siste tre årene en dobling av premium gin. Det har historisk sett vært knyttet til de store og klassiske merkevarene, som Beefeater og Gordon’s, som også hatt en eventyrlig vekst det siste året med stengte grenser, sier Bareksten.

SMAKEN FRA HAGEN: Hilde Haverstad Bareksten og Kim S. Olsen plukker urter fra hagen som garnityr til drinkene. Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen
SMAKEN FRA HAGEN: Hilde Haverstad Bareksten og Kim S. Olsen plukker urter fra hagen som garnityr til drinkene. Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen

Det har tvunget fram en ginbølge her til lands, med mange entusiaster med forkjærlighet for einebærsmakende sprit.

– Før kom man i selskap med to flasker vin i. Nå kommer man med en flaske vin og en flaske gin. Og aller helst en de andre gjestene ikke har smakt før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er så gøy med gin er at det er en raus kategori å bevege seg i. Det krever ingen skills, kun isbiter og litt kreativitet. Og jeg har aldri hørt noen si at de ikke likte den ginen. Heller at den ikke funket med den tonicen.

– Personlig er jeg glad i en klassisk, nøytral tonic som ikke smaker for mye. Jeg foretrekker å smaksette den selv. I Syden var det en stund veldig trendy med knust pepper, einebær og lavendel. Og man endte opp med å sitte og tygge sand. Gjør det heller enkelt med komplementerende smaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskrifter: Gindrinker til grillfesten:

Basil Smash

Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen
Foto: Eyvind Yggeseth / Finansavisen

– En ginbasert klassisk cocktail og en frisk og urtete sommerdrink. Denne funker til all grillmat og dødsbra til en salat med basilikum i. En drink man kan servere som alle blir begeistret av. Og enkel, så alle kan lage den. Et ess å ha i ermet når man har besøk.

  • 6 cl gin
  • 2,5 cl sitronjuice
  • 1,5 cl sukkerlake
  • Basilikum

– Slå litt på urtene for å få smaken ut av stilken og bladene. Hell ingrediensene i en shaker og tilsett isbiter. Rist og finsil over et rocksglass med en stor isbit i, gjerne en rund en. Bruk gjerne et avkjølt glass. Pynt med basilikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sourvariant

– Denne passer godt til fisk og lett grillmat.

  • 5 cl gin
  • 3 cl sitronjuice
  • 2 cl eggehvite
  • 2 dråper appelsinbitter
  • Mynte

– Når man bruker eggehvite i en cocktail, må man tørriste den uten is først, for å løse opp egget. Hell alle ingrediensene i en shaker uten is. Rist, tilsett is og rist på nytt. Sil over et avkjølt glass. Klapp på et mynteblad for å få ut aromaen og børst det over glasset, så det dufter av mynte. Pynt med mynte.

Raspberry Gin Fizz

– En tvist på en klassisk Gin Fizz, men med bringebær. Dette er en frisk aperitiff, perfekt om sommeren når man gjør klar grillmaten.

  • 5 cl gin
  • 3 cl sitronjuice
  • 2 cl sukkerlake
  • 3 fine bringebær
  • Et par dråper Absint
  • Bringebær til garnityr

– Hell ingrediensene i en shaker med is. Tilsett tre fine bringebær i shakeren. Bringebærene trenger ikke å moses først, ettersom de løses opp når drinken shakes med isbiter. Sil over et highballglass med isbiter i. Topp med sodavann, og pynt med bringebær.

Stig Barekstens Dry Martini #1

– Denne tåler du bare én av.

  • Gin
  • Noen spray med vermut
  • Sitronzest

– Hell iskald gin fra fryseren i et avkjølt glass. Spray over vermut og pynt med sitronzest. Friskheten fra sitronen er helt fantastisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stig Barekstens Dry Martini #2

– I utgangspunktet er en Dry Martini 50/50. Det synes ikke jeg noe om. Dette er lunsjvarianten, som ikke får deg til å stupe. Denne er litt bitrere på grunn av vermuten.

  • Gin
  • Vermut
  • Sitronzest

– Hell gin og vermut over i et røreglass. Tilsett masse is og rør til den blir passe utvannet. Sil over et avkjølt glass. Denne skal egentlig ha oliven, men når jeg drikker Dry Martini, er det ikke et måltid. Jeg tar gjerne oliven, men ved siden av.

Et par oppskrifter på gin-marinader:

Marinade til spareribs:

  • 0,5 l tonic
  • 12 – 15 cl gin
  • 1 ts kayennepepper
  • 2 ts paprikapulver
  • 20 stk einebær
  • 10 stk korianderfrø
  • 2 ts sennep

Marinade til Rub Brisket:

  • 1 cl brunt sukker
  • 0,5 dl paprikapulver
  • 1 ss svart pepper
  • 1 ss salt
  • 1 ss chilipulver
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ts kayennepepper
  • 10 stk knuste einebær

I fuktspray til brisket:

  • 2 deler eplejuice
  • 1 del gin

Chipotle mayo:

  • 1 ss tørket chipotle chilipulver
  • 4 dl solsikkeolje
  • 1 egg
  • 1 ss dijonsennep
  • Saften av en halv sitron
  • Salt

Pepperrotkrem:

  • 3 dl rømme
  • 2 ss sitronjuice
  • 1 ts sukker
  • 2 ss revet pepperrot
  • Salt