Rausjødalsosten – 165 år med norsk ystehistorie

Fra venstre bak: Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat Arve Bjørnstad, Rausjødalen Setermeieri Ingulf Galåen, Galåvolden Gård Kirsten Indgjerd Værdal, fylkesdirektør Trøndelag Marit Haugen, Tine. Fra venstre foran: Arnt Langen, Rørosmeieriet/Tine Rasa Stackunaite August, Galåvolden Gård Gunn Brønnum, Galåvolden Gård.
Fra venstre bak: Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat Arve Bjørnstad, Rausjødalen Setermeieri Ingulf Galåen, Galåvolden Gård Kirsten Indgjerd Værdal, fylkesdirektør Trøndelag Marit Haugen, Tine. Fra venstre foran: Arnt Langen, Rørosmeieriet/Tine Rasa Stackunaite August, Galåvolden Gård Gunn Brønnum, Galåvolden Gård. Foto: Tine
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rausjødalsosten ble nylig tildelt Spesialitet-merket på historisk grunn. Blant folk og fe og mange tilreisende fikk vi høre den spesielle historien og selvfølgelig smake på osten – på Rausjødalen setermeieri hvor den ble laget for 165 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En vakker seterdal, sveitsisk ostehåndverk og Norges første samvirkemeieri. Det var starten for Rausjødalsosten for 165 år siden, forteller Ingulf Galåen fra Galåvolden gård.

– Og som en hyllest til arbeidet som ble lagt ned den gangen, har Galåvolden Gård, sammen med Rausjødalen setermeieri og Tine, tatt med seg oppskriften fra det gamle setermeieriet inn i ei ny tid, skriver Stiftelsen Norsk Mat i en pressemelding.

Rausjødalsosten - unik smak

– Rausjødalsosten er virkelig en gammel tradisjon med gode, lokale råvarer, unik smak og ikke minst et godt og solid samarbeid. Her har liten, mellomstor og stor aktør gjort jobben sammen – det skal dere være stolte av, sa Kirsten Indgjerd Værdal, fylkesdirektør i Trøndelag, under tildelingen av Spesialitet-merket.

På Galåvolden Gård er det kort vei mellom råvare og produksjon, kunnskap og produkt. Melka kommer fra kyrne som står noen meter fra ysteriet, og ysterne er tett på osten i hele prosessen. Mye av det tradisjonelle håndverket er videreført og med en god porsjon tålmodighet har Rausjødalsosten fått nytt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Rausjødalsost – stemplet som norsk Spesialitet. Foto: Tine
Rausjødalsost – stemplet som norsk Spesialitet. Foto: Tine

Fakta om Rausjødalsosten

Rausjødalsosten er en mild fastost. Den innholder safran som gir både smak og gulfarge og kan best sammenlignes med sveitsisk seterost. Osten blir produsert på Galåvolden Gård og melka kommer fra samme gård. Lagringstiden er minimum 5 måneder.

Fagjuryen har følgende begrunnelse for tildelingen av Spesialitet til Rausjødalsosten: Osten er mild og smakfull, og med sin fylde og rundhet passer den på alle ostebord – til alle osteelskere! Safranen gir fin gulfarge og eksotisk ettersmak.

Fakta om Spesialitet

  • Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke.
  • For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
  • Juryen ledes av Harald Osa.