Oppskrifter: Sprit opp turmaten med fiskekaker, kyllingsalat og stekt ris

Det er ikke vanskelig å lage deilig middag selv om man er på tur i villmarka.
Det er ikke vanskelig å lage deilig middag selv om man er på tur i villmarka. Foto: John Hobberstad
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du litt lei av pølse på termos og pinnebrød på bål? Da er du moden for å ta neste skritt innen turmat. Her er oppskrift og fremgangsmåte på tre enkle middager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturen er alltid åpen og alle vet at mat smaker best ute. Så hvorfor ikke ta med fredagstacoen eller lørdagskosen ut? Det er faktisk enklere enn du tror. I en pressemelding forteller Bergans of Norway om at det eneste du trenger, er et bål, gode ingredienser, klær etter vær og godt selskap.

Se tips til hvordan du bygger et bra matbål nederst i saken.

Stekt ris smaker ekstra godt når den er tilberedt over bålet. Foto: John Hobberstad
Stekt ris smaker ekstra godt når den er tilberedt over bålet. Foto: John Hobberstad

NB: Generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. Det betyr at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark.

Du kan for eksempel grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon og på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.

Disse enkle rettene skaper garantert god stemning rundt bålet. Bon tur-appétit!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskekaker

Fiskekaker. Foto: John Hobberstad
Fiskekaker. Foto: John Hobberstad

Dette trenger du:

  • 4 fiskekaker
  • 1⁄2 løk
  • Smør til steking
  • Salt og pepper
  • 2 dl erter
  • 1 gulrot
  • 1 bunt asparges


Slik går du frem

Finhakk løken og skjær asparges diagonalt. Skjær gulroten i strimler.

Stek alle grønnsakene i 2-3 minutter med smør og krydder.

Ha grønnsakene på en tallerken.

Stek fiskekakene i samme stekepanne og server med grønnsakene.

Kyllingsalat

Kyllingsalat. Foto: John Hobberstad
Kyllingsalat. Foto: John Hobberstad

Dette trenger du:

  • 100 g kylling
  • 200 g pastaskruer
  • ½ rødløk
  • 1 paprika
  • 2 tomater
  • Fetaost
  • Cashewnøtter
  • Salat


Slik går du frem:

Sett pasta på kok i en gryte.

Kutt rødløk og paprika i biter og skjær kyllingen i små strimler. (Stek dette i stekepanne med litt olje).

Når pastaen er ferdig kokt heller du av vannet og blander inn det du har i stekepanna.

Legg salat på en tallerken og ha på godt med pastablanding. Rør om og topp kyllingsalaten med tomatskiver, fetaost og litt cashewnøtter.

Stekt ris

Stekt ris. Foto: John Hobberstad
Stekt ris. Foto: John Hobberstad

Dette trenger du:

  • 200 g ferdigkokt ris
  • Olivenolje
  • 1 gulrot
  • 1 hvitløksfedd
  • 50 g skinkestrimler
  • 50 g kylling i biter
  • 1 egg
  • 1 ss soyasaus
  • Salt og pepper


Slik går du frem:

Kok opp risen i en kjele. Samtidig kan du skjære gulrot i små strimler.

Finn frem stekepanna og stek kyllingen. Tilsett gulrot og finhakket hvitløk.
Tilsett ris, salt og pepper og rør godt om.

Lag en grop i midten, hell i egget og la det stivne litt før du mikser godt sammen. Smak til med soyasaus, salt og pepper.

Tips til hvordan bygge et ideelt bål for matlaging

Finn et flatt underlag og legg noen steiner i en ring for å hindre spredning. Begynn med to store kubber i cirka lik høyde nederst. Bygg så opp med to nye kubber som du legger motsatt vei.

Bruk tennposer eller tørkvist til å fyre opp fra toppen. Avslutt med å legge 3 kubber øverst over flammene.

Bålet vil nå brenne nedover og tar dermed lenger tid å brenne ut, samtidig som du har flate kubber å sette stekepannen og kjelen på.