Vi griller mer enn noen gang: Her er nordmenns grillfavoritter

Vi griller mye - og mye forskjellig.
Vi griller mye - og mye forskjellig. Foto: NetOnNet / Creative Commons

En fersk undersøkelse viser hva nordmenn foretrekker å legge på grillen. Og det er store forskjeller når det gjelder hvem som griller hva når det kommer til kvinner og menn.

2020 var trolig det året nordmenn grillet oftere enn noen gang tidligere, ettersom pandemien første til at mange tilbrakte store deler av ferien hjemme.

– Ettersom vi så en stor økning i salget av grill i fjor, i kombinasjon med at mange ferierte hjemme i fjor sommer, antar vi at flere enn noen gang har grillet i 2020, sier retailsjef i NetOnNet Peter Andersson i en pressemelding.

– Det er noen begrensninger for hvordan vi ferierer i år også, så det er grunn til å tro at grillferdighetene til nordmenn bare vokser videre i år. Derfor ønsket vi å se på hva nordmenn faktisk putter på grillen, fortsetter han.

Kvinner griller mer grønnsaker enn menn

Gjennom analysebyrået YouGov har NetOnNet gjennomført en landsrepresentativ undersøkelse, og spurt 1005 nordmenn om hva de puttet på grillen i fjor. På toppen av listen finner vi, ikke overraskende, pølser, og vi er faktisk mer glad i pølser på grillen enn våre svenske naboer.

– 65 prosent av nordmenn sier at de grillet pølser i fjor, mens 56 prosent av svenskene sier det samme. Videre kommer hamburger, svin, kylling og grønnsaker på de neste plassene her i Norge, forteller Andersson.

(Saken fortsetter under)

Det er store forskjeller på hvem som griller hva - og kvinner og menn har ulike favoritter. Foto: Weber / NetOnNet
Det er store forskjeller på hvem som griller hva - og kvinner og menn har ulike favoritter. Foto: Weber / NetOnNet

Det er ifølge retailsjefen forskjeller på hvem som griller hva - og kvinner og menn har ulike favoritter.

– Den store ulikheten er kanskje først og fremst knyttet til at kvinner griller mer grønnsaker enn menn. Grønnsaker er faktisk det tredje mest grillede blant kvinner, men er kun på 6. plass for menn.

Substitutter for kjøtt

Samme tendens viser seg når det kommer til vegetariske og veganske alternativer til kjøtt.

– Dette er nederst, på 11. plass blant menn, mens det er på 9. plass og er mer populært enn både pizza og skalldyr blant kvinner.

retailsjef i NetOnNet, Peter Andersson. Foto: NetOnNet
retailsjef i NetOnNet, Peter Andersson. Foto: NetOnNet

Likevel kan ikke nordmenns interesse for veganske og vegetariske alternativer til kjøtt på grillen sammenlignes med interessen i Sverige.

– Kanskje trenden om veganske og vegetariske substitutter for kjøtt kommer med et høytrykk østfra? Det er i alle fall tydelig at trenden er mye større i Sverige, forklarer Andersson i NetOnNet.

Over dobbelt så mange svensker grillet denne type mat på grillen i fjor, sammenlignet med nordmenn. I Norge var det kun 9 prosent som grillet veganske eller vegetariske retter, mens i Sverige var det 21 prosent.

Egen pizzaovn er årets store trend

Andersson peker på veganske og vegetariske alternativer som én av mattrendene NetOnNet tror mange kommer til å prøve oftere på grillen fremover.

– I tillegg ser vi at interessen for pizzaovner og griller med gode pizzafunksjoner er veldig populært. Derfor tror vi at stadig flere vil lage god italiensk pizza på grillen.

(Saken fortsetter under)

Hvis du med jevne mellomrom inviterer gode venner på grillmat, er det ingen dum idé å oppgradere til et fullt utekjøkken dersom du har plass til det. Foto: Weber / NetOnNet
Hvis du med jevne mellomrom inviterer gode venner på grillmat, er det ingen dum idé å oppgradere til et fullt utekjøkken dersom du har plass til det. Foto: Weber / NetOnNet

4 av 5 nordmenn sier at de grillet i fjor, og så lenge været er godt nok er det trolig at mange vil fortsette å grille også i år. Andersson mener du likevel bør ha en formening om hva du som regel griller og hvor ofte du har planer om å grille når du kjøper grill.

– Det er ikke nødvendig med den største og mest avanserte grillen om du som regel kun griller pølser, men om du ofte inviterer venner til en skikkelig barbeque kan du kanskje oppgradere til et fullt utekjøkken om du har plass.

Hvilken grilltype avhenger også av plassen du har tilgjengelig og hvordan du bor.

– Mange borettslag tillater f.eks, kun elektrisk grill, men det er nok kull eller gass de fleste går for om de har muligheten, avslutter Peter Andersson.

Personvernpolicy