Slik spiser du bærekraftig

Spiser du norsk mat i sesong, spiser du bærekraftig, mener MatPrat. Bilde fra Hannah Rosvolls gård på Sel i Dovre, like ved Otta.
Spiser du norsk mat i sesong, spiser du bærekraftig, mener MatPrat. Bilde fra Hannah Rosvolls gård på Sel i Dovre, like ved Otta. Foto: Thomas Kleiven
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å spise bærekraftig er noe som opptar mange. Er det nødvendig å kutte ut matvarer for å spise bærekraftig? Og hva er egentlig et bærekraftig kosthold her i Norge?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mange misforståelser når det kommer til bærekraftig mat, sier agroøkolog ved MatPrat, Rebekka Helén Aamaas i en pressemelding.

For i dag finnes det ikke én felles oppfatning av hva som er bærekraftig å spise. Det er nemlig sterkt knyttet til tilgang på ressurser, og hvordan de utnyttes.

- Mat som er bærekraftig å spise her i Norge kan derfor være noe helt annet enn i andre deler av verden, mener Aamaas.

Spis variert

- I Norge er bare i underkant av 1 % av arealet godt egnet til å dyrke korn, frukt og grønt. Til gjengjeld har vi store utmarksområder med gress til husdyr. Husdyra spiser også norsk korn som vi mennesker ikke spiser, i form av kraftfôr. Ved at husdyra utnytter ressurser som vi mennesker ikke kan utnytte direkte, får vi kjøtt, egg og melk. Disse matvarene kan derfor inngå i et variert norsk kosthold, forklarer Aamaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutte ut matvarer?

Noen velger å kutte ut enkelte matvarer fordi de tenker at matvaren ikke er bærekraftig. En av flere indikatorer for bærekraft, er klimagassutslipp. Dette er konkret å forholde seg til, men ikke alltid en god nok indikator alene for å ta bærekraftige matvalg, mener Aamaas:

- Bærekraft handler om mer enn klimagassutslipp. For å spise bærekraftig her i Norge, er en enkel regel å spise norsk mat. Da støtter du opp om norsk matproduksjon, styrker matsikkerheten, arbeidsplasser, bosetting og verdiskaping over hele landet, og vi unngår å belaste andre lands ressurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet at det er bra for kroppen å spise variert, fordi det gjør det lettere å få i seg alle næringsstoffene man trenger. Men det å spise variert er altså også bærekraftig, fastslår Aamaas:

- Når du spiser litt av hvert, bidrar du til å fordele presset på jordas ressurser slik at vi ikke overbelaster én spesiell ressurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærekraftsekspertens 3 beste tips

Spis variert. Dermed fordeler vi presset på jordas ressurser og unngår overbelastning av enkeltressurser. Samtidig får vi i oss det vi trenger av næringsstoffer.

Spis norsk i sesong. Da støtter du opp om den norske bonden og norsk matproduksjon, selvforsyning og matsikkerhet, verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting over hele landet. Samtidig får du trygg mat av god kvalitet.

Spis opp. Å kaste mat er sløsing med jordas begrensede ressurser. Samtidig medfører matsvinn unødvendige klimagassutslipp. Å spise opp maten er bra for kloden og lommeboka.