Full pott på Spesialitetsmerker for pultosten fra TINE-meieriet Trysil

Nå har hele pultostfamilien på Meieriet Trysil fått Spesialitetsmerket
Nå har hele pultostfamilien på Meieriet Trysil fått Spesialitetsmerket

– Dette er skikkelig stas, sa en stolt ordfører Erik Sletten i Trysil kommune, under tildelingen av Spesialitetsmerket til Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med disse tildelingene har Tine Meieriet Trysil full pott med Spesialitetsmerket for sine pultoster, heter det i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Mat.

Pultost er en gammel norsk tradisjon med røtter i innlandet. Den tradisjonsrike osten har en historie som skal strekke seg helt tilbake til vikingtid.

Det betyr at vi kan kan kalle den for en urost.

Ikke bare har den en lang historie, men pultosten har også store forskjeller og kvaliteter.

Knut Norstrøm, Ellen Tanum, Erik Sletten og Nina Sundquist Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Knut Norstrøm, Ellen Tanum, Erik Sletten og Nina Sundquist Foto: Stiftelsen Norsk Mat

De kan pultost i Trysil

Høy kvaliteten finner du i pultostene fra TINE Meieriet Trysil, det bevises også nå med Spesialitetsmerket.

Fra før av har Pultost Løiten det gjeve informasjonsmerket, og nå har den fått godt selskap med de to andre pultostene de produserer på meieriet i Trysil. Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er begge en luftig og tørr type pultost smakssatt med karve og sal.

Pultost Lillehammer produseres etter oppskriften fra tidligere Lillehammer Meieri, mens oppskriften på Pultost Hedemark stammer trolig tilbake fra siste halvdel av 1800-tallet og gjenspeiler setertradisjonene på Hedemarken.

Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark lages etter håndverksmessige metoder i mange steg og med mye og godt håndtverk på Tine Meieriet Trysil i Nybergsund.

Hvorfor heter den pultost?

Pultost er en meget tradisjonsrik ost i Norge. Den er mager og proteinrik, har en skarp og fyldig smak og passer blant annet godt til lefser og lomper.

Mens gamalosten har sine røtter på Vestlandet, er pultosten knyttet både til Vest- og Østlandet. Ystemåte , utseende, lukt og smak varierte etter hvem som hadde ystet den.

Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet "pult" som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet "pulta", som betyr grøt.

Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Osten lages av kraftig syrnet skummet melk . Melken blir varmet opp til omlag 60 °C. Deretter blir ostemassen presset etter at mysen er fjernet. Ostemassen blir så kvernet før den blir samlet opp i spesielle gjæringsbeholdere og tilsatt en kultur av gjærsoppen Candida rugosa eller melkesyrebakterien Lactobacillus lactis. Etter omtrent to døgns gjæring på varmelageret blir gjæringen avbrutt ved at osten tilsettes salt og kjøles ned. Etter en modningstid på flere uker blir osten malt opp og det blir tilsatt karve før osten pakkes for salg.

Tine produserer i tre ulike typer pultost og i tillegg finnes det fortsatt en rekke lokale varianter. Pultost kan være alt fra smørbar til den tradisjonelle litt tørre varianten.

Kilde: melk.no

Det var en tydelig stolt meierisjef, Ellen Tanum, som sammen med

Pultost Lillahammer
Pultost Lillahammer

produksjonsleder Knut Norstrøm, tok i mot Spesialitetsmerkene. - Tusen takk. Dette er et kvalitetsstempel både for de gode pultostene, men også for denne dyktige gjengen, sa meierisjef Tanum, og så stolt på sine gode kollegaer ved TINE-meieriet Trysil.

Direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Norsk Mat har også bare lovord om Pultosten; - En tradisjonsost som også kjente kokker har fått øynene opp for! Og det er ikke rart, så smaksrik og spesiell som pultosten er, sier Nina Sundquist.

Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er tradisjonsrike, norske håndverksprodukt, og norske ost i særklasse!