Gründerne som skapte levebrød da landet stengte ned

BAKESUKSESS: Martine Sletmoen står bak Skillebekk Surdeig. Nå har hun gitt ut kokebok.
BAKESUKSESS: Martine Sletmoen står bak Skillebekk Surdeig. Nå har hun gitt ut kokebok. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

Covid-19 har snudd verden på hodet og lagt karrierer i grus, men noen har stått oppreist i stormen. Her er et knippe gründere som fikk pandemien i trynet, men som fant muligheter i alle problemene.

Denne artikkelen ble først publisert av Finansavisen Premium

– Fordelen med at folk er på hjemmekontor er at du ikke må treffe tidsvinduet der de er hjemme fra ti over fem til ti på halv seks fordi de skal på karatetrening. Det utnyttet vi. Vi satt oss i bilen og kjørte rundt, og responsen var helt vanvittig.

Magnus Thorvik og Timon Botez sitter i de beskjedne produksjonslokalene til Indre Oslo Matforedling, godt bortgjemt i en bakhage i Oslo sentrum. Fra primært å selge til restauranter har den lille kjøttbedriften det siste året hatt stor økning i antall privatkunder som nå utgjør 80-90 prosent av omsetningen.

FOREDLERE: Magnus Thorvik og Timon Botez er entusiastene bak Indre Oslo matforedling. Uncer coronaen har antallet privatkunder økt kraftig. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
FOREDLERE: Magnus Thorvik og Timon Botez er entusiastene bak Indre Oslo matforedling. Uncer coronaen har antallet privatkunder økt kraftig. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

Kjøpte 250 kilos purke

I 2015 startet de det Thorvik spøkefullt omtaler som «en halvillegal virksomhet» for å lage pølser og spekemat. En felles hobby ble til et slags levebrød da de kjøpte en av svinebonden Heinrich Jungs 250 kilo tunge purker, kun delt i to.

– Vi hadde en felles bekjent vi fikk låne kjøkkenet til. Det var en ganske grisete affære, minnes Botez.

PÅ SPEKK: Spekemat og mer fra Indre Oslo Matforedling. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
PÅ SPEKK: Spekemat og mer fra Indre Oslo Matforedling. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

– Vi bar den opp en vindeltrapp i Thereses gate, fra kjelleren hvor den var blitt lagret i kjølerommet, fortsetter Thorvik. – Ingen sa noe om hva vi kunne forvente, så det var en sjokkopplevelse der vi sto og skar kjøtt en hel dag. Vi hadde ikke søppelsekker eller håndteringsbakker eller noe, så det gikk i grønne gjenvinningsposer.

– Det er veldig bra kvalitet, sier Magnus Olbecker på omakase- og pizzarestauranten Apostrophe. Sammen med Håkan Wiik og Daniel Andersen kompletterer han trekløveret som styrer restauranten som åpnet i mai 2020 og derfor aldri har kjent noen hverdag utenom corona.

I kjølvannet av lockdown

Apostrophe er en av mange restauranter som benytter de økologiske produktene til Indre Oslo Matforedling. Kontrast og flere andre topprestauranter er også blant kundene, men har i likhet med de fleste stanset bestillingene i kjølvannet av lockdown og begrensende smittevernstiltak.

– Da alt stengte ned var det helt krise, men så summet vi oss litt, forteller Thorvik.

Følelse for pølse Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
Følelse for pølse Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

Oslo Indre Matforedling har også tidligere solgt til privatkunder, men i noe mindre grad. Restaurantene har sørget for en overvekt av den lille bedriftens omsetning. Grunnlaget for at de kunne kaste seg raskt rundt i kjølvannet av lockdownen er en «pølseklubb» med 2500 navn, der mottagerne får et ukentlig nyhetsbrev med informasjon om hva som er produsert siden sist.

– Det har vært styrete for kundene. De har måttet komme hit og hente på en torsdag i et vindu mellom klokka tre og halv seks, så det har vært for spesielt interesserte, forklarer Botez.

Nye produkter hver uke

Hver uke lager han og Thorvik nye produkter. Det går mest i pølser, men noe av produksjonen er rene stykningsdeler som nakke eller indrefilet, og iblant tar de imot et par sauer eller ei ku, noen ender eller en hjort, avhengig av hva de tilbys og har kapasitet til å foredle.