Nye bobler:Cap Classique: Sør-Afrikas svar på champagnemetoden

SØRAFRIKANSKE BOBLER: Vingården Cave De Pongrácz har finpusset og perfeksjonert den sørafrikanske champagnemetoden Cap Classique.
SØRAFRIKANSKE BOBLER: Vingården Cave De Pongrácz har finpusset og perfeksjonert den sørafrikanske champagnemetoden Cap Classique.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cap Classique er metoden som blir brukt i Sør-Afrika for å produsere og kvalitetssikre musserende viner. Det er rett og slett Sør-Afrikas svar på champagnemetoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vingården Cave De Pongrácz har finpusset og perfeksjonert denne metoden i lang tid. Dette har resultert i kvalitetssikre viner til en rimelig penge.

- Grunnen til at Cap Classique-metoden ofte blir sammenlignet med champagnemetoden er at begge går gjennom en andregangsgjæring i samme flaske som den du kjøper, heter det i en pressemelding fra importøren Altia.

Fryser gjærrestene på flasken

Første steg i en slik metode er å tilsette normal basevin til flasken sammen med noe som kalles «Liquer de tirage» som er en blanding av vin, gjær og sukker. Dette setter i gang gjæringsprosessen i flasken. Det danner seg etter hvert CO2 som ikke klarer å rømme og slik blir boblene til i flasken.

HODEFRYS: Flaskene står på hodet og samlingen av gjærrester fryser og fjernes i Cap Classique-metoden.
HODEFRYS: Flaskene står på hodet og samlingen av gjærrester fryser og fjernes i Cap Classique-metoden.

Etter den andre gjæringsprosessen dannes et sediment(gjærrestene) i flasken som må fjernes for å produsere en klar musserende vin. Denne prosessen kalles «remuage», og innebærer at flaskene blir vridd rundt hver dag i noen uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver sving vipper flasken mer og mer på hodet helt til alt sedimentet er samlet i nakken på flasken. Dette kan gjøres både for hånd og av maskiner.

FLAGGSKIPET: Pongrácz Desiderius er flaggskipet i porteføljen. Flasken er håndlaget i en unik stil som utrykker eleganse og kvalitet.
FLAGGSKIPET: Pongrácz Desiderius er flaggskipet i porteføljen. Flasken er håndlaget i en unik stil som utrykker eleganse og kvalitet.

For å kvitte seg med sedimentet plasseres flaskens hals i et veldig kaldt saltvannsbad som fryser sedimentet. Flasketoppen fjernes og trykket skyter ut isbunnen av sedimentet. Denne prosessen er kjent som «disgorgement». Før en ny champagnekork settes på tilsettes det noe som kalles «liqueúrd’expidition´ for å fylle hele flasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3 boblende sørafrikanere i Norge

Utover Cap Classique-metoden er det mange ting som må være gjort riktig for å komponere en flaske Pongràcz.

Blant annet må førsteklasses druesorter ligge til grunn. Og ikke minst, kunnskap og kompetanse.

Desiderius Pongrácz har i dag 3 unike viner på det norske markedet; DesideriusPongrácz, Pongrcáz Brut, Pongrácz rosé.

Bestående av de edle druesortene Pinot Noir og Chardonnay er alle vinene med på å revolusjonere den Sørafrikanske vinindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge importøren er dette kjennetegnene på de tre variantene:

* Pongrácz Brut har en lys gul farge med små fine bobler. Utviklet aroma av frukt med en gjæraktig champagnelignende karakter. Innslag av eple, gjær og nøtter samt en fin balanse mellom syre og frukt. Passer godt til lyst kjøtt eller sushi.

* Pongrácz Rosé har en lakserosa farge og en lang frisk ettersmak. Kremete med aroma av mørke bær og gjær. Passer perfekt til fisk og skalldyr, eller som en herlig aperitif.

* Pongrácz Desiderius er flaggskipet i porteføljen. Flasken er håndlaget i en unik stil som utrykker eleganse og kvalitet. Kompleks vin med livlige bobler og nyanser av frisk frukt, mandler og brioche. Perfekt til and, mørk sjokolade og desserter.