Pandemien gir vill bruk av reinkjøtt

REIN MAT: Reinens diett, som hovedsakelig består av viltvoksende planter, gjør at reinkjøtt er et smakfullt og eksklusivt bidrag til matmangfoldet i Norge.
REIN MAT: Reinens diett, som hovedsakelig består av viltvoksende planter, gjør at reinkjøtt er et smakfullt og eksklusivt bidrag til matmangfoldet i Norge. Foto: Markedsutvalget for reinkjøtt / Eva Brænd

Sammenlignet med fjorårets vintersesong har salget av reinkjøtt i forbrukermarkedet økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedssituasjonen for reinkjøtt er god og prisen til reineier har gått opp. Under pandemien har salget av reinkjøtt i hotell og restaurantmarkedet vært sviktende. Imidlertid har det vært en markant økning i forbrukermarkedet.

– Under pandemien har forbrukerne valgt å lage mer mat hjemme. Dette har gitt positive utslag på salget av reinkjøtt. Jeg finner det interessant at salget i forbrukermarkedet har økt, og framover er det viktig at det arbeides aktivt for å holde reinkjøttets posisjon i markedet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Ønsker rein-mat

Siden 2010 har Markedsutvalget for reinkjøtt jobbet for reinkjøttets posisjon i markedet. På de drøye ti årene som er gått siden etableringen, har det skjedd mye i næringen, men også på distribusjonssiden og hos forbruker.

I 2020 gjennomførte Skuterud Kløvstad AS en markedsanalyse på oppdrag for Markedsutvalget for reinkjøtt. Under årets reinkjøttkonferanse som ble avholdt 20. – 22. april ble funnene fra markedsanalysen presentert.

Analysen avdekket bl.a. at ønsket om å spise mer reinkjøtt er stort. Videre at kunnskapen om reinkjøttet er lavt i den norske befolkning. Dette gjelder hvor man får tak i reinkjøtt og hvordan det tilberedes, og ikke minst hvordan reindriftsnæringen foregår i Norge.

– Når man skal drive markedsføring av reinkjøtt er det viktig å ha solid kunnskap om forbrukerne. Markedsanalysen som nå er gjennomført vil være et sentralt underlag for Markedsutvalget for reinkjøtt sitt veivalg fremover, sier Olaug Bollestad.