PLACEBO: Lingonberry Infected GT
PLACEBO: Lingonberry Infected GT

Denne alkoholfrie drinken lurer gjestene trill rundt

Oppskrift: Lingonberry Infected GT

PLACEBO: Lingonberry Infected GT Foto: Stine Nibe Ravneberget / Finansavisen

Erik Laeskogen lurer gjestene trill rundt med en alkoholfri klassiker.

Denne artikkelen ble først publisert på Finansavisen Premium 15.01.21

– Gjestene blir lange i blikkene når vi serverer «mocktails» på nabobordene. Praten begynner å gå, for drinker er veldig eksotisk om dagen. Folk synes det smaker ordentlig, og det har vært hele hensikten også, når vi først skal lage alkoholfrie drinker, sier Erik Laeskogen hos Kampen Bistro i Oslo.

Etter at hovedstadens uteliv ble stengt ned igjen for andre gang i 2020, har flere restauranter satset på alkoholfrie mocktails istedenfor ekte dråper. Hvit januar uten alkohol har aldri vært lettere å gjennomføre.

– Man ser på restaurantmarkedet nedover i Europa som de som drikker mest vin og øl, men virkeligheten er faktisk slik at det flommer av alkoholfrie drikker med en voldsom bredde, som restauranter og toppkokker går i bresjen for. Alkoholfritt har vært en trend i mange år. Men som de treige nordmennene vi er, tar det litt tid før trender når oss.

Tidlig ute med alkoholfritt på tapp

Kampen Bistro var for to år siden det første stedet i Norge til å legge alkoholfri øl på tapp, ifølge Laeskogen.

Det var i samarbeid med Homborsund Bryggeri.

– Alkoholfritt øl har bestandig vært en greie i Norge, som for eksempel i forbindelse med julefeiringen.

På bistroen, som fyller 20 år i år, kan de friste med alkoholfrie alternativer som blant andre tysk Riesling Sekt uten alkohol, mocktails og alkoholfrie drikkemenyer til treretters.

– Ginish og Rumish er smaksmessig drikker som er basert på de samme krydderne og smakstilsetningene som brukes i gin og rom. Man trekker ut smakene og fjerner alkoholen, så sitter man igjen med de autentiske smakene.– Vi driver gjestebud hver dag, hvor bistroen er som stuen vår. Men vi har måttet gjøre det med litt andre normer enn vi er vant med under koronanedstengingen. Det ligger litt i vår ånd å være kreativ i tider det ser mørkt ut, og gjøre det helt motsatte av det man forventer, sier han.

Laeskogen forteller at danske Morten Sørensen, som har holdt på i bransjen i mange år, påla seg selv 100 dager uten alkohol. Resultatet ble Ginish og Rumish, for han bare måtte ha noe som smakte som gin og rom.

Alkoholfri placebo

Lingonberry Infected GT

* 4 cl Ginish

* Ferskpresset limejuice

* Tonicvann (gjerne Fentimans)

* 1 spiseskje frosne tyttebær

* Limebåt til garnityr

– Det morsomste med Ginish er at dersom man tar en nipp med ekte gin, blir man ganske varm i halsen og kjenner alkoholen. Det gjør man med Ginish også. Det er først og fremst fordi alle urtene er der, i tillegg til at det er brukt bittelitt kapsikum, som er det sterke stoffet i chili.

Via Nordisk Bartenderskole, hvor man på 80- og 90-tallet kunne ta eksamen i bartending, ble Laeskogen tidlig eksponert for det å kjenne igjen nettopp autentiske smaker ved hjelp av originale og tradisjonelle drinkoppskrifter.

– Disse er viktige å ivareta, på samme måte som béarnaise- og hollandéssaus. Mye av dette er smaker som jeg også kjenner igjen i de alkoholfrie produktene som har kommet på banen, kanskje spesielt under skjenkeforbudet.

BARTENDEREN BAK DRINKEN: Erik Laeskogen ved Kampen Bistro. Foto: Stine Nibe Ravneberget / Finansavisen
BARTENDEREN BAK DRINKEN: Erik Laeskogen ved Kampen Bistro. Foto: Stine Nibe Ravneberget / Finansavisen

Han tror alkoholfrie drikker er kommet for å bli, også etter at koronapandemien er over.

– Lingonberry Infected GT er en alkoholfri vri på Gin Tonic med tyttebær. Hell Ginish over et glass halvfullt med is. Hell så over en god spiseskje med frosne tyttebær, som også fungerer som isbiter. Selvplukkede tyttebær er det beste, og man kan bruke blåbær hvis man vil ha en søtere variant av drinken, forklarer bartenderen.

– Skvis inn limejuice og fyll på med tonic, mens du rører forsiktig med en barskje. Pynt med en limebåt på toppen for litt mer farge. Sammen med tyttebærene ser det ut som om Finn Schøll har vært på besøk.

Se video: Hvordan lage Tequila Sunrise