JulematSlik steker du ribbe
Få sprø svor og saftig ribbe med denne oppskriften. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Så godt som halve Norges befolkning spiser ribbe på julaften, viser en undersøkelse fra Norstat. Samtidig er det like spennende hvert år om man får til ribba slik den skal være. Vi er spesielt opptatt av sprø svor. Hvis du følger disse enkle stegene, vil julemiddagen være reddet i år også.
Les også: Slik lager du surkål og rødkål til jul
Husk at du skal gni inn ribba med salt og pepper et par dager før den skal stekes.
Les også: Slik lager du nøttestek til jul
Slik gjør du
1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
2. Sett ovnen på 230 °C.
3. Legg ribba i en langpanne slik at svoren ligger opp. Legg en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Folien må være helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen4. Sett ribba midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter, slik at den "hever" seg litt opp og svoren spriker.
5. Fjern aluminiumsfolien og sett temperaturen til ned 200 °C. Sett så ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 -2 1/2 time for familieribbe.
6. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Les også: Dette skal du drikke til ribbe
Ingredienser - 4 porsjoner
2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann