– Poteter kan redusere risikoen for magekreft

Et kosthold rikt på poteter og andre hvite grønnsaker knyttes i en ny, stor studie til betydelig redusert risiko for kreft i magesekken. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder magekreft ser særlig poteter, andre hvite grønnsaker og frukt ut til å ha en beskyttende effekt, ifølge stor studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om magekreft:

Det er kjent at kosthold har betydning for utvikling av kreft i magesekken, noe den nye kinesiske analysen bekrefter.

Høyt forbruk av salt, røkt- og grillet mat, kombinert med lavt inntak av A- og C-vitamin, øker risikoen for utvikling av magesekkreft. Planteprodukter og antioksidanter kan derimot redusere risikoen for utvikling av kreft i magesekken.

Kronisk infeksjon i magesekken som skyldes bakterien Helicobacter Pylori kan øke risiko for magesekkreft. Infeksjonen kan behandles med antibiotika og risikoen reduseres.

Røyking kan øke risikoen for kreft i magesekken.

I svært sjeldne tilfeller er magesekkreft arvelig.

Kilde: Kreftforeningen

Det er kinesiske forskere som står bak en gjennomgang av 76 studier, inkludert 37 som er gjennomført i Europa, 11 i USA, 21 i Japan, 4 i Kina og 3 i Korea. Totalt 6,3 millioner deltagere er fulgt i gjennomsnitt 11 år (mellom 3 og 30 år). Det gjør dette til den største analysen som er gjort av sammenhengen mellom kosthold og kreft i magesekken, melder AFP Relaxnews.

Forskerne ved universitetet i Zhejiang fant at når det gjelder magekreft ser særlig poteter og andre hvite grønnsaker og frukt, som er viktige kilder til C-vitamin, ut til å ha en beskyttende effekt.

Salt mat, høyt saltinntak og øl og sprit ser ut til være viktige risikofaktorer for magekreft, ifølge analysen som er publisert i European Journal of Cancer.

– Både frukt og hvite grønnsaker er viktige C-vitaminkilder, som ser ut til å ha en betydelig beskyttende effekt når det gjelder magekreft ifølge vår analyse, skriver forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens grønnsaksinntak sett under ikke så ut til å påvirke risikoen, fant forskerne at et kosthold rikt på poteter og andre hvite grønnsaker, som asparges, purre, blomkål, løk og kål kunne knyttes til 33 prosent redusert risiko for magekreft, skriver The Telegraph.

Fruktspising ble knyttet til en syv prosent reduksjon i risikoen.

Se også: Kaffe­drik­king knyttes til lavere risiko for tidlig død

– Poteten er en fantastisk matvare

Ernæringseksperter her hjemme har den senere tiden fremhevet potetens gode egenskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes faktisk poteten har fått et ufortjent dårlig rykte, det er en fantastisk matvare, med mye næringsstoffer, og de smaker kjempegodt, sa professor Wenche Frølich, ved Universitetet i Stavanger, til ABC Nyheter nylig.

Også ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo mener det er synd nordmenn spiser stadig mindre poteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Salt, bearbeidet kjøtt og øl kan gi økt risiko

Mat og drikke som ser ut til å øke risikoen for magekreft, inkluderer bearbeidet kjøtt, saltet fisk, salt og mat rik på salt, samt alkoholinntak i form av øl og sprit, men ikke vin, ifølge analysen.

Forskerne konkluderer med at analysen bekrefter at kosthold både kan beskytte mot og være en viktig risikofaktor når det gjelder magekreft.

– Reduksjonen i forekomst av magekreft i den vestlige verden kan delvis skyldes økt tilgang på frisk frukt og grønnsaker, bruk av kjøleskap og mindre behov for saltet eller konservert mat, skriver de i tidsskriftet European Journal of Cancer.

Les også: Helsedirektoratet og matindustrien sammen om mindre salt i maten

Færre tilfeller i Norge

I 2013 fikk 457 mennesker magesekkkreft i Norge, og antallet er synkende, ifølge Kreftforeningen. Sykdommen er mer utbredt i Japan, Korea og Kina enn i resten av verden. Mens det generelt har vært en nedgang i den vestlige delen av verden, har man i Storbritannia har man sett en dramatisk økning i antall tilfeller de siste 40 årene. Britiske eksperter frykter at dårlig kosthold, stort inntak av alkohol, røyking, overvekt og fedme kan føre til en epidemi av kreft i magen og spiserøret.

Les mer: – Kan få epidemi av magekreft

Nylig skapte det store overskrifter da Verdens helseorganisasjon kategoriserte rødt og bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende.

Les mer: – Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft