Nei, du får ikke lavere forbrenning med alderen, hvis...

<p>Økt muskelmasse gir noe bedre hvileforbrenning. Selv om du trener styrke, er det likevel viktig å holde deg i bevegelse i løpet av dagen.</p>
Økt muskelmasse gir noe bedre hvileforbrenning. Selv om du trener styrke, er det likevel viktig å holde deg i bevegelse i løpet av dagen. Foto: COLOURBOX

Alder er noe herk. Men, det sitter mest i hodet, viser ny forskning. Sprett opp av stolen og kjør på, om du vil beholde en slank og sterk kropp.

Å bli eldre er for mange synonymt med svekkede muskler, økt fettmengde («alderstillegg») og ulike «vondter». Men, forskning viser at det ikke trenger å være slik. Fysiologisk, altså kroppslig, aldring kan ikke hindres, men den kan forsinkes.

– Vi når vårt fysiologiske toppunkt i 20-30-årene. De neste 20-30 årene reduseres muskelmassen gradvis, men forholdsvis sakte, og vi merker liten forskjell inntil 50-årene. Deretter akselererer muskelsvinnet fra 65-70-års alderen, forteller doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøgskole Sigve Nyvik Aas.

Han forsker på hva som skjer med muskulaturen når man blir eldre. Å eldes er ensbetydende med at kroppen brytes ned, ved blant annet muskelsvinn.

Signe Nyvik Aas, doktorgradsstipendiat ved NIH, mener eldre bør fokusere mer på trening. Foto: Norges idrettshøyskole
Signe Nyvik Aas, doktorgradsstipendiat ved NIH, mener eldre bør fokusere mer på trening. Foto: Norges idrettshøyskole

Fettdepotene øker på bekostning av muskelfibrene, som består av ulike proteiner. Og nettopp proteiner er nøkkelen til hvordan man holder seg yngre.

– Kan vi gjøre noe for å forsinke, eller i beste fall hindre, at vi mister muskler og blir svakere?

– Vi gjennomfører mange forskningsprosjekter, hvor vi undersøker effekten av styrketrening og økt proteininntak, både hos yngre og eldre personer. Vi måler blant annet musklene før og etter trening, forteller Nyvik.

Resultatet er oppløftende.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Hva med testosteron?

Men, før vi går til resultatet, kreves en liten forklaring på hvorfor muskulatur er viktig, og hvordan den bygges. Googler du alder, muskler, forbrenning, kosthold og trening, dukker det opp et hav av teorier. Tre faktorer går igjen: Hormoner, proteiner og styrketrening. La oss begynne med hormoner, og da er det testosteron som gjelder. Mange menn tar tilskudd med økt alder, for å beholde virilitet, og muskler. Men, hjelper det?

– Veksthormoner (blant annet testosteron) er sannsynligvis viktig for at jenter og gutter har ulik muskelmasse etter puberteten, og dermed avgjørende for at menn generelt har mer muskler enn kvinner. Nivå av veksthormoner ser derimot ikke ut til å være like viktig for muskelveksten ved styrketrening som man har trodd. I våre studier viser det seg at kvinner, som jo har vesentlig lavere testosteronnivå enn menn, har tilnærmet like stor økning i muskelmasse under styrketrening, forteller han.

Og, han har flere gode nyheter:

– Når vi sammenligner eldre med yngre, viser det seg at heller ikke alder har stor betydning for muskelvekst. I forsøk gjennomført på Norges Idrettshøgskole, har eldre over 70 år trent med tunge vekter tre ganger ukentlig i en periode på 12 uker, sammen med en gruppe yngre. Begge gruppene var utrente i utgangspunktet. I snitt la alle på seg rundt to kilo ren muskelmasse, uavhengig av alde.

Dermed er hormonballen lagt død. Så la oss gå til neste faktor: Proteiner.

Les også: Dette blir de største treningstrendene i 2017

Gi musklene mat

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Muskler må ha næring for å vokse, og da er det protein som gjelder. Det hjelper derimot ikke å pøse på med proteindrikker og andre proteinrike tilskudd. Kroppen kvitter seg med overskuddet gjennom urinen. Som med det meste her i verden, er det den gylne middelvei som gir optimalt resultat. Og hvilke mengder snakker vi om da?

Kjøtt er en god proteinkilde. Foto: COLOURBOX
Kjøtt er en god proteinkilde. Foto: COLOURBOX

– Vi trenger omtrent 20 gram protein etter en vanlig treningsøkt på 45-60 min. Forøvrig er anbefalt proteininntak omtrent 1 gram per kg kroppsvekt per dag. Det betyr at en person som veier 80 kilo trenger rundt 80 gram protein i løpet av en dag. Hvis du trener mye, vil du ha behov for litt mer, kanskje opp mot 1,5 gram protein per kg per dag, forteller Nyvik Aas.

Hvis man deler opp de 80 grammene på fire måltider á 20 gram protein, vil det tilsvare 3 egg, eller 145 gram torsk, eller 80 gram kalkunbryst eller 200 gram yoghurt. 2,5 dl melk inneholder ca. 10 gram protein. Dette er i tråd med flere internasjonale studier på alder og muskelsvinn.

Forskere har blant annet publisert studier i det anerkjente Journal of Nutrition, hvilket igjen er sitert i Harvard School of Public Health. De mener menn trenger i snitt 84 gram protein daglig, og kvinner 75 gram, for opprettholde en tilfredsstillende muskelmasse og -styrke. Det er derimot viktig at det er animalske proteiner, fra kjøtt, fisk og/eller egg. Vegetabilske proteinkilder mangler enkelte essensielle aminosyrer, viser studiene.

Les også: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake i jobb etter 15 år som ufør

Forbrenning og alder

Hvileforbrenning er den mengden energi kroppen bruker i løpet av et døgn i hvilende tilstand. Det er dessverre slik at hvileforbrenningen typisk reduseres med økende alder. Det betyr at hvis man spiser det samme som før, uten å endre aktivitetsnivået, vil man ligge i energioverskudd og gå litt opp i vekt. Løsningen er å holde muskelmassen stor, enten ved jevn styrketrening, eller mye hverdagsaktivitet.

– Det er viktig å være klar over at en liten økning i muskelmasse har forholdsvis liten effekt på hvileforbrenningen, og at det som i størst grad er avgjørende for den totale forbrenningen i løpet av en dag, er hvor mye man beveger seg. Men den lille økningen i hvileforbrenningen ønsker vi likevel velkommen, forteller Nyvik Aas.

Kroppen får energi fra matens karbohydrater, fett og proteiner. En av årsakene til den aldersrelaterte reduksjonen i muskelmasse, ser ut til å være knyttet til hvordan musklene våre responderer på én av disse; nemlig proteinene! I musklene er det en kontinuerlig utskiftning av muskelproteiner, som er muskelens byggesteiner. Dette kalles proteinsyntese. Enkelt forklart vil musklene bryte ned gamle proteiner, som erstattes med nye.

– Etter et måltid bestående av omtrent 20 gram protein stimuleres proteinsyntesen både hos yngre og hos eldre, men i ulik grad. Hos eldre ser man typisk en litt mindre økning i proteinsyntesen enn hos yngre, forteller Nyvik Aas.

Den aldersrelaterte svakere proteinsyntesen etter et måltid, kan vi derimot gjøre noe med!

– Som følge av styrketrening responderer også musklene i større grad på proteinene vi spiser, og i timene etter en styrketreningsøkt ser det ut til at responsen på proteininntak er like stor uavhengig av alder.

Styrketreningen fører med andre ord til at eldre i større grad greier å nyttiggjøre seg proteinene de spiser! Denne effekten vedvarer opptil 48 timer etter en styrketreningsøkt, slik at alle måltider innenfor dette tidsrommet er forbundet med en større økning i proteinsyntesen enn hva tilfellet ville vært dersom man hadde latt være å gjennomføre treningsøkten, forteller han.

Les også: Professor: – En styrkeøvelse er nok

Tren fryktløst!

Ikke alle eldre klarer å trene hardt, og det sitter mest i hodet. Vi forstår at våre olympiske medaljevinnere «har det i hodet», men klarer vi å overføre slik tankekraft til oss selv? De fleste vil med alderen begynne å sabotere seg selv, med utsagn som; Jeg tåler mindre. Jeg er svakere og må ta det mer forsiktig. Jeg har blitt slarkete i leddene. Jeg har «vondter» og må ta det mer forsiktig.

Tull og tøys, sier forskningen.

– Mange eldre er nok litt redd for å ta hardt i, og er litt skeptiske når vi til stadighet ønsker å legge på mer vekt. Men denne frykten er ubegrunnet, og hvis man holder for mye igjen, gjør man seg selv en bjørnetjeneste, sier Nyvik Aas, som mener at trening i apparater kan være hensiktsmessig.

For å bygge muskler effektivt må man trene hardt nok, og det betyr høy vektbelastning.

– I en øvelse som beinpress er det enkelt å sørge for at belastningen er høy nok, samtidig som det er enkelt å sikre god progresjon i treningen. Dette er en øvelse hvor du benytter hele strekkapparatet i beina, og dermed styrker muskler som er sentrale i de fleste daglige gjøremål. Beinpress er også en trygg øvelse som kan gjennomføres uten assistanse for personer i alle aldre, forteller Nyvik Aas.

Mange er engstelige for å trene hvis de har betennelser eller andre «vondter» i kroppen.

– I mange av prosjektene vi har gjennomført, har vi inkludert eldre personer med artrose (slitasjegikt) i hofter og knær, kne- og hofteprotese, en litt vond rygg eller et litt vondt kne. Her er det viktig å understreke at de aller fleste takler tung styrketrening fint og har svært god effekt, til tross for noen «vondter» og «skavanker», poengterer Nyvik Aas.

Ikke minst vil en sterk kropp bære kroppen bedre, som igjen senker risikoen for både fall og skader.

– Selv om apparatøvelser i seg selv ikke utfordrer balansen, er det viktig å være klar over at økt muskelstyrke i beina også forbedrer balanseevnen, poengterer han.

Les også: Slik behandler du overtråkk og forstuing

Saken fortsetter under bildet


For å bygge muskler må man trene hardt nok. Kettlebells er en god form for styrketrening. Foto: COLOURBOX
For å bygge muskler må man trene hardt nok. Kettlebells er en god form for styrketrening. Foto: COLOURBOX

Den gode sirkelen

Ikke minst er styrketrening vitalt for at kroppen skal nyttiggjøre seg proteinet i kosten. At man legger på seg med alderen har altså ikke noe med alderen å gjøre, men at vi bevisst, eller ubevisst, beveger oss mindre. Av den grunn får man mindre muskelmasse, som igjen senker forbrenningen noe, men mest av alt gjør oss enda mindre lystne på å være i aktivitet, fordi det blir «slitsomt». Den onde sirkelen er i gang.

– Hvor mye og hvor ofte bør man trene for å holde kroppen så ung som mulig?

– Dersom man ikke har trent styrketrening tidligere, vil styrketrening 45-60 min to ganger per uke være tilstrekkelig til å gi merkbar effekt. Dette bør også være oppnåelig for de fleste, sier han.

Fordi muskelfibre brytes ned under hard trening, er det i restitusjonsfasen at de vokser. Det er derfor viktig med regelmessig trening og hvile.

– Effekten vil være noe større dersom man gjennomfører 3 økter i uka. Generelt er det viktig at treningen gjennomføres med høy kvalitet, og noen av treningsseriene bør gjennomføres til utmattelse (den siste repetisjonen går såvidt). 2-3 serier per øvelse med 4-15 repetisjoner i hver serie.

Som nevnt er det viktig å holde koken, uansett hvor gammel man er.

– Det er ALDRI for sent å begynne. Vi har sett eldre med snittalder på 86 år få økt muskelmasse og –styrke etter bare ti uker tung styrketrening. Jo mer utrent du er i utgangspunktet, jo raskere er progresjonen, uavhengig av alder, avslutter Nyvik. Aas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene
Siste nytt
22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene