Meny

Forebygging av artrose: Arna (71) kom seg såvidt opp trappen

FRISKE KNÆR: Med smarte øvelser kan du forebygge artrose og holde knærne friske. For Arna Bratteberg (71) er styrketrening avgjørende. FOTO: Anne Elisabeth Næss.
FRISKE KNÆR: Med smarte øvelser kan du forebygge artrose og holde knærne friske. For Arna Bratteberg (71) er styrketrening avgjørende. FOTO: Anne Elisabeth Næss.

Sju av ti får artrose. Unngå vonde knær med riktig trening.

Mer om artrose:

Artrose er den medisinske betegnelsen på slitasjegikt eller forkalkningsgikt i ledd. Det kalles også en degenerativ leddlidelse, og det er spesielt leddbrusken som rammes. Artrose er den vanligste leddsykdommen, og det er typisk eldre over 60 år som får plager, ifølge Snl.no.

7 av 10 får artrose

Nærmere 70 prosent av befolkningen utvikler artrose i ett eller flere ledd i løpet av livet.

Kilde: Fysioterapeut Gudmund Grønhaug, Forskning.no

Vær aktiv hver dag!

Alle som vil forebygge vonde knær, bør bevege seg hver dag, oppfordrer manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska.

- Inaktivitet er ikke gunstig for vondt i knærne. Kan man ikke løpe eller gå, kan man sykle utendørs eller innendørs. Og de som ikke kan løpe, klarer ofte å «løpe» på en ellipsemaskin. Er man ute og går tur, er det også viktig å tenke på underlaget. Oppoverbakker er som regel lettere for knærne enn nedoverbakker, sier hun.

- Tenk på turterrenget. Variasjon er bra, og mykt underlag ute i naturen er best for knærne. Fottøy med tilpasset såle er også viktig. Ta på joggesko og godt dempede sko på tur, råder Hoftaniska. – Fysikalsk behandling kan være lurt i begynnelsen, men trening er løsningen på sikt. Det viktigste er å være i bevegelse. Kneet har ikke godt av å sitte stille.

Å gå ned i vekt er også gunstig, men ikke avgjørende. En sterk kropp er viktigere.

- Det er hvordan du bærer kiloene – om du har kraft nok til å bære dem – som er viktig. Men for sterkt overvektige vil 20 kilo ned gjøre en forskjell, sier hun.

Tidlig behandling

Mange kommer litt for sent til behandling, mener manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska.

- Man skal kunne gå på tur og i trapper. Men når problemet ikke er for stort, så gjør man gjerne ikke noe med det. Først når det blir stort, kontakter man helsevesenet. Hoftaniska mener det må trenes lenge og hardt for å få en positiv effekt.

- Det er ikke farlig å trene hardt! Det som er viktig, er styrke og balanse, trene hoftemuskulatur og lår foran og bak. Man må se helheten i beinet, og man må ha sterk kjernemuskulatur. Er du sterk i mage og rygg, så tåler du også å trene hardt i knærne. Hver eneste repetisjon skal være av god kvalitet, og det er lurt å jobbe foran speilet for å se om alle elementene er med, forklarer manuellterapeuten.

En manuellterapeuter er ekspert på muskel- og skjelettsystemet. Manuellterapeuten har fire års utdanning som fysioterapeut, og to års påbygging i manuell terapi.

Når så mange som 7 av 10 får artrose i løpet av livet, er det all grunn til å tenke forebygging.

Heldigvis kan du gjøre mye selv.

Artikkelen er hentet fra Norsk Ukeblad nr. 35/16.

Vonde knær

For Arna (71), som har slitt med vonde knær, har styrketrening blitt avgjørende.

- Still foten din rett vei, Arna, jobb med å få lårene ut.

Det er ingen kjære mor når manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska instruerer damene ved Stadion Fysikalske Institutt og Treningssenter på Kjelsås i Oslo. Øvelsene må utføres riktig for å få ønsket effekt. Slurv tolereres ikke.

- Uff, det er så vanskelig, småklager Arna Bratteberg med et lite smil på lur.

Da hun gikk av med pensjon for tre år siden, hadde hun jobbet som sykepleier siden 1968. Tunge løft og lange sykehuskorridorer ved Ullevål og Aker sykehus gjennom et langt arbeidsliv har satt varige spor i form av vonde knær.

- Jeg har hatt leddplager siden jeg var 40 år og har aldri tatt så veldig hensyn til meg selv. Jeg har alltid båret og løftet tungt, erkjenner 71-åringen.

For ett år siden forverret plagene seg under en luftetur i dårlig vær.

- Jeg fikk plutselig veldig vondt i kneet. Siden jeg bor i tredje etasje uten heis, var det så vidt jeg kom meg opp trappen. Det var vondt å reise seg opp fra sengen og stolen. Å gå ned trappen var verst. Jeg husker jeg grudde meg spesielt til det.

Turen til legen ble etter hvert uunngåelig.

Smertefulle ledd

Hos legen viste røntgen at Arna hadde artrose i knær, tær og skulder.

Trening og fysioterapi har hjulpet Arna. Hun har nå et eget treningsopplegg ved Stadion Fysikalske på Kjelsås i Oslo, der folk i alle aldre behandles for skader og slitasje på leddene.

- Jeg har trent her to dager i uken siden september, og i tillegg trener jeg 1–2 ganger i treningsrommet hjemme i borettslaget. Jeg merket bedring allerede etter kort tid.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

Trener styrke

Arna har alltid vært glad i å gå på tur, men å trene styrke i apparater på et treningsstudio sammen med andre, er noe helt nytt. Det har vært en positiv opplevelse så langt.

- De årene i jobb var veldig aktive, og jeg hadde ikke særlig overskudd til å trene, men med treningen har jeg nå fått et helt annet liv. Jeg har fortsatt perioder med vondt og hovent kne, men jeg er mye bedre nå, og det kan ikke sammenlignes med tiden før jeg begynte å trene.

Den tidligere operasjonssykepleieren ønsker selv å unngå operasjon. Da er det bare én ting som gjelder.

- Jeg vil ikke skifte kne, så jeg trener og trener og trener.

Les også: Endelig er Emmy (56) kvitt smertene

Tur motiverer

KNEBØY: Manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska instruerer Arna Bratteberg og sørger for at knestillingen er korrekt. FOTO: Anne Elisabeth Næss
KNEBØY: Manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska instruerer Arna Bratteberg og sørger for at knestillingen er korrekt. FOTO: Anne Elisabeth Næss

Arna er mer aktiv enn noensinne og meldte seg nylig inn i Turistforeningen, som arrangerer seniorturer med ulik lengde og belastning.

- Jeg har vært med på tur til Helgøya og Prøysenhuset i Hedmark, og i neste uke skal jeg på tur til Håøya og Oscarsborg. Jeg kan ikke gå på fjellturer i timevis, men jeg har gått i Oslomarka i to–tre timer. Da gjør det litt vondt etterpå, innrømmer hun.

Den daglige mosjonen er likevel viktigst.

- Jeg går tur hver eneste dag i minimum en halvtime

Da kneet begynte å svikte, tok Arna også tak i vekten.

- Jeg har vært ti kilo tyngre enn jeg er nå, men for fem år siden gikk jeg bevisst ned i vekt. De som har dårlige knær, trenger å gå ned i vekt, sier hun.

Noen sko har hun også satt på hyllen for godt. De høyhælte støvlettene bruker hn for eksempel ikke lengre.

- Jeg har fått beskjed om at gode sko er viktig, smiler Arna, som trives godt med sine rosa og hvite joggesko på føttene.

Les også: Slik kan du redusere utslag av leddgikt

Måtte opereres

Hvert år opereres 5000 pasienter for vonde knær. Operasjon og kneprotese ble redningen for Helle Kenworthy (73) da det ene kneet begynte å svikte for alvor.

- Jeg ble operert for 12 år siden. Da var operasjon eneste utvei, forteller Helle.

Hun jobbet som språksekretær i Nordea bank, inntil hun gikk av med AFP, 62 år gammel. Smertene kom gradvis da hun var i begynnelsen av 60-årene.

- Jeg satt mye på jobben, så jobben var nok ikke årsaken til plagene mine. Men jeg har alltid hatt dårlige føtter siden jeg er tverrplattfot, og det kan være noe av grunnen til dårlige knær.

På 60-årsdagen fikk hun sprøyte for å lindre smertene, men da smertene etter hvert gjorde at hun unngikk trapper og kvidde seg til å gå å handle og finne varene som lå innerst i butikken, sendte fysioterapeuten henne til en ortoped.

Les også: Knaking i ledd kan bety slitasje

Går i trapper

OPERERT: Helle Kenworthy, som har fått protese i kneet, trener flere ganger i uken. Tunge vekter går helt fint. FOTO: Anne Elisabeth Næss
OPERERT: Helle Kenworthy, som har fått protese i kneet, trener flere ganger i uken. Tunge vekter går helt fint. FOTO: Anne Elisabeth Næss

Også Helle fikk diagnosen artrose, og hun har byttet ut hele kneleddet på det ene benet.

- Jeg husker at jeg var litt redd for å få det ukjente kneet. Nå vet jeg at man får se protesen før operasjonen, og får opplæring i hvordan det fungerer. Det er betryggende.

Etter operasjonen ble Helle sendt på opptrening i fire uker på Jeløya Kurbad AS i Moss. Men så kom sommerferien, og oppfølgingen var ikke den aller beste.

- Jeg beveget meg ikke så mye, og det tok noen måneder før jeg kom meg til fysioterapeut. Det satte meg litt tilbake. Men nå er det ikke lenger mange ting jeg ikke kan gjøre. Jeg er ute og reiser og går rundt på flyplasser. Jeg kan gå i trapper, men jeg kan ikke gå så lange turer. Det er nok mest på grunn av føttene, og ikke kneet. Nå gjør ikke kneet vondt lenger, men det er litt ekkelt innimellom, siden jeg føler at jeg ikke har helt kontroll.

Rockering og sykkel

Det var aldri snakk om at Helle kunne trene seg opp og velge bort operasjon. Kneet var for utslitt. Likevel er trening viktig for å opprettholde en god funksjon i kneet i hverdagen.

- Jeg trener to ganger i uken i treningsstudioet, og sykling er bra for meg, sier den spreke 73-åringen.

Helle, som drev med akrobatikk som liten, har i tillegg børstet støv av gamle akrobatiske kunster og trener rygg- og magemuskler med en god, gammeldags rockering.

- Jeg står og rocker midt på stuegulvet og kan komme opp i 100–200 runder med rockeringen. Slik får jeg også opp pulsen litt.

Les også: – Brokkoli kan beskytte mot slitasjegikt

Dette er artrose

Artrose er en kronisk sykdom der brusken på leddflatene blir brutt ned. Det er først og fremst leddene i knær, hofte, hender og rygg som rammes. Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan lette plagene. Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen, gjerne fra 45–50-årsalderen og oppover. Overvekt og tidligere skader kan spille inn, samt hofte-, kne- og fotstilling, som å være hjulbent eller kalvbent.

Symptomer:

• Kommer gradvis, gjerne over flere år.

• Smerter, som kan være konstante eller starte når du bruker leddet. Smertene kan være brennende, verkende eller skarpe.

• Stivhet, ofte om morgenen.

• Vanskelig å bevege seg, som å gå i trapper.

• Hovne og fortykkede ledd.

• Knasende følelse i leddene.

• Muskelsvakhet rundt leddet.

Behandling:

Det finnes ingen kur som kan helbrede artrose. Behandlingen som tilbys, er for å redusere smerter, bedre funksjonsnivået og forsinke den videre utviklingen av sykdommen.

Dette kan du gjøre selv:

• Styrketrening (gjerne med program fra fysioterapeut).

• Kondisjonstrening, som turer på mykt underlag eller sykling innendørs eller utendørs.

• Bruk stokk eller krykke hvis det gjør at du føler deg tryggere.

• Bruk en stabil sko med god demping og godt grep på underlaget.

Ikke-medikamentell behandling:

• Forskning viser at regelmessig trening reduserer smertene og gjør at du kan bevege deg lettere. Har du artrose, får du dekket timer hos en fysioterapeut som kan gi deg råd om treningsøvelser. Svømming, gåturer og sykling er fint.

• Kremer og geleer som inneholder capsaicin kan redusere smerten kortvarig.

• En støttebandasje eller sportstape kan støtte kneet. Før du bruker dette, bør du høre med legen eller fysioterapeuten din. De kan også anbefale ulike hælinnlegg og innleggssåler, men det er ikke forsket så mye på effekten av dette.

• Akupunktur kan muligens hjelpe, men ulike studier viser ulike resultater.

• Kosttilskuddet Kondroitin kan ha en positiv effekt på kneet, men det har ikke vært forsket nok på ulike kosttilskudd og om de hjelper.

• Er man overvektig, er det viktig å gå ned i vekt.

Medisiner:

Paracetamol kan redusere smerten, men virker ikke like godt som NSAID-er (ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter) i tablettform eller som kremer og geleer. Ibuprofen fås reseptfritt på apoteket, mens andre sorter kan legen skrive ut resept på (f.eks. Vimovo, Arcoxia).

Kirurgi:

Proteseoperasjon (halv eller hel) eller osteotomi, der man fjerner en liten kile av lårbenet i kneet. Etter en protese-operasjon vil man trenge noen uker på å komme seg.

Trening kan hjelpe, og en fysioterapeut vil kunne gi råd om hvilken trening som passer best.

Kilder: helsenorge.no, aktivmedartrose.no, manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska

Les også:

Her får Ragnhild (56) nytt kne

- Litt smerter er helt greit

Godtegriser får raskere muskelsmerter

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Jackson ble drept
Siste nytt
11:53Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Kultur– Sterke beviser for at Jackson ble drept