Meny

Forsker kaller kompresjonstøy lureri

2XU møter kraftig motbør for hvordan de omtaler sitt kompresjonstøy. Foto: joey lu/Flickr

Mener forbrukere blir lurt av markedsføring basert på ugyldig dokumentasjon.

Kompresjonsklær er blitt både en bestselger og mote innen treningsbransjen. Det største merket er 2XU, som på sine nettsider beskriver seg selv som «verdensledende innenfor salg av kompresjonstøy…». Kompresjonstøy markedsføres med å ha effekt på prestasjon og restitusjon. Dette får førsteamanuensis ved NTNU, Eivind Wang, til å reagere.

– Det er helt hull i hodet at produsenter og distributører får lov til å skrive at du skal få bedre restitusjon og prestasjon av å bruke kompresjonstøy. Med bakgrunn i at det er vitenskapelig dokumentert ved forskning. Det er rent lureri, mener førsteamanuensis ved NTNU, Eivind Wang, til TV 2.

Les også: Ni sunne vaner du bør innføre i dag

På de ulike produktpakningene og i selve omtalene kan vi lese at kompresjonsklær blant annet sørger for bedre oksygenering av blod for raskere restitusjon, raskere muskeloppvarming før øvelse, mer kraft og redusert muskelømhet. Men det oppgis ingen referanser som kan bekrefte de ulike påstandene.

– Forskningslitteraturen som er gjort på kompresjonstights er krystallklar. Man konkluderer med at det ikke har noen påvisbar effekt. Jeg gjentar: Ingen restitusjonseffekt og ingen prestasjonseffekt er påvist, sier Wang til TV 2.

Les også: Dette er de nye, store treningstrendene

Svein Andersen er styreleder i 2XU. I et intervju med TV 2 svarer han at omtalen er forankret i studier som er gjort på det sammensetningen de bruker i produktene. Studiene viser til flere tester gjennomført av et australsk institutt, som for sikkerhets skyld er sponset av 2XU.

Overfor TV2 rister Wang på hodet over dokumentene han har fått se gjennom.

– Det er ikke gyldig dokumentasjon, og kan ikke klassifiseres som studier. Det må finnes i den offentlige forskningsdatabasen, hvis ikke er det ikke ettergått på den rette måten. Dette er krystallklart og jeg finner ingen av disse såkalte studiene i denne databasen, sier Wang.

Les også:

Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

– Riktig trening bør skrives ut som medisin

Intens trening hemmer kreftsvulster i å vokse

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus