Fem treningstabber du bør unngå

Ønsker du maks effekt av treningen din, er det viktig å være strukturert.
Ønsker du maks effekt av treningen din, er det viktig å være strukturert. Foto: COLOURBOX

Mangel på struktur, urealistiske forventninger og feil teknikk kan være hindre på veien til treningsmålet.

- Det finnes en rekke feil som kan føre til at du ikke oppnår optimal effekt av treningen, og disse kan det være lurt å unngå, sier personlig trener ved Optimal-Trening, Yngvild Andrea Grip.

Hun har plukket ut fem feil som hun selv opplever som vanlige og enkle å begå.

Les også: Forskning: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

1. Mangel på struktur

Grip sier at hvis du ønsker størst effekt av treningen din, vil det være gunstig å ha struktur og velge øvelser som er mest mulig effektive.

- Det er ikke bare øvelsene i seg selv som har noe å si. Antall repetisjoner og sett, hvor tungt og hvordan rekkefølge du utfører de i spiller også en rolle. Det gjelder å tilpasse treningen ut i fra utgangspunkt og mål. Hvis du ikke har en plan på dette, vil det være vanskelig å vite hvordan du skal trene for å nå målet dit.

- Bør du ha struktur selv om du kun trener én gang i uken?

- Du bør i hvert fall ha noen retningslinjer som du følger. Hvor strukturert du skal være kommer selvfølgelig an på hva du ønsker med treningen. Det aller viktigste er å bevege kroppen for helsen sin del, og gjør du dette har du allerede kommet langt på vei. Samtidig så skal det ikke så mye til for å få mye mer igjen for tiden du legger ned.

Tips til forandring: Mange har ikke nok kunnskap om trening og kosthold til å sette opp en plan på egenhånd. En løsning kan være å oppsøke en personlig trener eller noen som sitter på denne kompetansen. På den måten får du hjelp, om det så bare er for en liten periode.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

2. Øker ikke belastningen

Det er en kjent sak at vi mennesker liker å ha det komfortabelt, og tilrettelegger derfor godt deretter. Det gjelder også trening, sier Grip.

- Mange av oss trener ofte mye lettere enn hva vi faktisk er i stand til. Jeg opplever at spesielt jenter undervurderer seg selv, og kan bruke den samme belastningen hver gang. Da blir det veldig vanskelig å få progresjon.

Hvor mye du bør øke belastningen, er avhengig av hvilket nivå du er på.

- Som nybegynner bør målet først og fremst være å lære teknikken, og øke belastningen når du har forstått øvelsen.

Grip sier at det likevel er viktig å lytte til kroppen.

- Det er ikke slik at det alltid går oppover og at du ukritisk kan øke belastningen hver gang. Dårlig dagsform og sykdom kan være faktorer som gjør at du bør ha samme vekt som sist du trente.

Tips til forandring: Skriv ned antall kilo du tar når du trener, slik at du enkelt får en oversikt og kan øke litt for hver gang. I tillegg til dette kan du også variere antall repetisjoner og sett. Hvis du for eksempel tar fire repetisjoner med 40 kilo i knebøy uke 1, kan du ta samme vekt og seks repetisjoner i uke 2 og øke med vekt og ta fire repetisjoner igjen i uke 3. Det finnes mange måter å få progresjon på, og det er ingen fasit, så det gjelder å ha lage seg egen oversikt og plan.

Les også: – De viktigste treningstrendene for 2016

3. Gir opp for fort

Grip forklarer at det ofte er sterke følelser knyttet til det å skulle sette i gang med trening og kostholdsendring.

­- Ofte ønsker du endring fordi det har gått for langt, i form av for eksempel vektøkning. Denne dårlige følelsen gir ofte høy motivasjon, og du tror du kan få til alt. Motivasjonen er dessverre ikke med deg hele veien, og mange gir opp når denne avtar.

Hun råder deg til å ha realistiske forventninger til hva du kan få til og hva som er oppnåelig.

- Det krever mye tid, tålmodighet og struktur for å gå ned i vekt, bygge muskler og få resultat som vil vedvare over tid. Det kan ta måneder og år. Det høres kanskje lenge ut, men hvis du ser situasjonen fra et større perspektiv, er dette bare en liten del av livet ditt som det kan være verdt å investere i. Hvis du på forhånd er klar over at du må gi noe for å få noe, er det lettere å gjennomføre og bite tennene sammen når det butter i mot.

Tips til forandring: Det kan være lurt å motivere deg selv med hvilken gevinst og verdi du vil sitte igjen med til slutt. Dette kan være utfordrende når du egentlig ønsker å se resultater etter kort tid, så her er det viktig med riktig fokus. Prøv å se fordeler og ikke ulemper. Det tar tid å bygge gode vaner, så ta for deg én om gangen og bygg på med flere etterhvert. Det er de små forandringene over tid som gir best sluttresultat.

Les også: Fysisk form tett forbundet med hjernehelse hos eldre

4. Sammenligner deg selv med andre

En skremmende stor del av befolkningen streber etter et kroppsideal som verken er realistisk eller sunt. Sosiale medier har blitt en sterkt og skummel pådriver for dette, sier Grip.

- Daglig publiseres det et utall bilder av urealistiske kropper full av muskler og synlige blodårer sammen med sitater som «Strong is the new skinny». Dette ødelegger mer enn det motiverer, og trening som skal være sunt blir brått det motsatte.

Hun mener at også personlige trenere må være mer bevisst på hva de legger ut.

- Vi i bransjen har et like stort ansvar som alle andre. Dette er en trend som må stoppes. Folk begynner heldigvis å gå litt i mot det som for kort tid siden var et ideal mange strebet etter. I dag er det flere som står frem og forteller hvordan alt er bak fasaden. Hvis flere hadde fått vite de negative sidene med en slik kropp, hadde nok ikke like mange strebet etter den.

Utfordringen med at de som trener i den ekstreme enden av skalaen er såpass synlig, er at de inaktive lettere trekker seg unna.

- Noen synes det er skummelt å skulle trene i samme rom hvor alle de muskuløse, erfarne og profesjonelle også oppholder seg. Mange føler seg dårlig og utilstrekkelig, noe som er trist.

Det gjelder å være fornuftig og se situasjonen i et større perspektiv, oppfordrer hun.

- Du som nybegynner kan ikke sammenligne deg selv med noen som har trent strukturert i seks år. Vi har hver våre områder hvor vi er bedre enn andre, og alle kan ikke være verdensmester i alt.

Grip sier at det å være ekstremt muskuløs og sterk ikke nødvendigvis bør være et mål for alle.

- Det viktigste er å få alle de andre fordelene som trening gir: Økt velvære, helsegevinst både kort- og langsiktig, rutiner i hverdagen, mestringsfølelse og bedre psykisk helse. Hvis du unngår å trene fordi folk er flinkere enn deg, er dette svært synd.

Tips til forandring: Minn deg selv på et område du er god på. Hvis en person som aldri hadde gjort noe du er god på før skulle sammenlignet seg med deg, ville det vært realistisk? Sannsynligvis ikke. Fokuser på egen fremgang og ikke la andres resultater være en forstyrrende faktor. Et annet tips kan være å få hjelp slik at du blir trygg på at du utfører øvelsene riktig. Erfaringsmessig kan dette gjøre situasjonen som ny og uerfaren mindre ubehagelig.

5. Feil teknikk

Grip sier at feil teknikk under trening ikke automatisk fører til skader, men at det er fordeler med å utføre øvelser riktig.

- Det finnes en hensikt med alle øvelser du utfører. Selv om det finnes øvelser hvor du trener mange muskelgrupper samtidig, er det likevel noen muskler som jobber mer enn andre. Hvis du for eksempel tar knebøy involverer du mange muskelgrupper på en gang, men mest fremside lår. I markløft likedan, bare at her går det mest på bakside lår.

Dette er grunnen til at du ofte velger begge øvelsene.

- Hvis du endrer på teknikk og utførelse er det ikke sikkert at du oppnår like god kontakt med de musklene som du planlegger å bruke.

Tips til forandring: Det er du som er nødt til å lære kroppen teknikk, ikke omvendt. Hvis vekten blir for tung og teknikken feil, vil kroppen ofte velge den letteste måten å gjennomføre øvelsen på. Også i dette tilfellet kan det være lurt å lære av noen som har den kunnskapen og kompetansen du behøver for at treningsøkten skal ha den effekten du er ute etter.

Finnes ingen universell regel

Martin Hole Hanstvedt jobber som manuellterapeut under veiledning ved Tiller Fysioterapi og Manuellterapi. Han påpeker poenget med at det ikke finnes en universell regel for hva som er den korrekte måten å bevege seg på.

-Jeg opplever et overdrevent fokus på at utførelsen av øvelser skal være likt bildet i boken, og at man kanskje glemmer hvilke forutsetninger som ligger til grunn, sier Hanstvedt, som har en bachelor i fysioterapi fra Høgskolen i Bergen og en master i Musculoskeletal Physiotherapy fra University of Queensland i Australia.

Løping og utførelsen av for eksempel knebøy vil se forskjellig ut avhengig av hvert individs anatomi, bevegelighet og samspillet mellom de ulike kroppsdelene, utdyper han.

- Du kan ikke konkludere med at den teknikken som ikke samsvarer med læreboken vil gi skader eller dårligere treningseffekt. Men korrigering av teknikk kan absolutt være fornuftig hvis du opplever smerter eller at du ikke presterer optimalt. Det er likevel lett å bli opphengt i at alt skal være helt korrekt når det kommer til teknikk, men det er viktig at dette ikke går ut over treningsgleden.

Kroppen tåler mye

Skader, smerter og ingen fremgang kan være konsekvensen av feil teknikk under trening.

-Samtidig har kroppen en fantastisk evne til å tilpasse seg belastning om den får tid og anledning til det. Du skal ikke trene helt ukritisk, men sunn fornuft i kombinasjon med tro på at kroppen tåler mye, vil være et bedre utgangspunkt enn å være redd for å utføre øvelsen feil, sier Hanstvedt.

Mens enkelte personer kan trene med lite hensiktsmessig teknikk uten problemer, kan andre gjøre «alt riktig» teknisk og likevel oppleve manglende fremgang og plager.

- Poenget er at det er flere faktorer som spiller inn, så feil teknikk under trening er neppe den ene og alene årsaken til manglende effekt eller smerter. Du må se på totalbelastningen, som inkluderer hvordan du har det ellers i hverdagen.

Bare små justeringer som skal til

Hanstvedt sier at den beste indikatoren på at øvelsen utføres riktig er at du har kontroll over bevegelsen og opplever mestring, også når vektbelastningen økes.

- Finnes det noen faresignal for når du eventuelt utfører den feil?

- Smerter kan tyde på at ikke alt er helt som det skal være når du trener. Det er viktig å påpeke at dette ikke trenger å bety at du er i ferd med å skade deg, men at kroppen tolker bevegelsen som potensielt farlig. Da kan det være lurt å få råd fra noen rundt deg, siden det kanskje bare er snakk om noen små justeringer som skal til før øvelsen kan utføres smertefritt.

Les også:

Slik finner du riktig treningsform

Du sjekket vel dette før du meldte deg inn på treningssenteret?

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.noMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo
Siste nytt
16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus