Fysisk form tett forbundet med hjernehelse hos eldre

I GOD FORM: Fysisk form kan ha mye å si for hjernehelsen hos eldre.
I GOD FORM: Fysisk form kan ha mye å si for hjernehelsen hos eldre. Foto: Jonas Ekstromer / Ap

En ny studie utført av forskere ved Universitetet i Illinois viser at eldre i god fysisk form har bedre hjernehelse.

Studien, som er publisert i tidsskriftet NeuroImage, viser en sammenheng mellom fysisk form og koblinger i hjernen som blir påvirket av aldring. Fysisk form blir målt utifra hvor effektivt noen bruker oksygen under fysisk aktivitet, slik som å løpe på en tredemølle, skriver Psych Central.

— Studien fremlegger de foreløpig sterkeste bevisene på at god fysisk form hos eldre kan ha betydelige fordeler for hjernehelse når det gjelder de funksjonelle koblingene av ulike regioner i hjernen, sier en av de involverte forskerne, Arthur Kramer, i en pressemelding.

Les også: Spreke eldre faller like mye

Fordelene som kommer frem i studien kan oppstå uten regelmessig fysisk aktivitet. Andre faktorer, slik som gener, kan påvirke formen og den generelle hjernehelsen, sier forskerne.

Fordelene henger altså sammen med fysisk form, og ikke nødvendigvis hvor mye man trener.

— Et oppmuntrende mønster i dataene fra studien vår og andre studier, er at fordelene av kondisjon virker å oppstå innenfor lav-til-moderat utholdenhet, noe som tyder på at fordelene for hjernen ikke trenger å avhenge av å være i ekstremt god form, sier Michelle Voss, som ledet studiet, i en pressemelding.

Tidligere studier har også tydet på at eldre mennesker med god fysikk har lavere risiko for demens.

Les også: Forbrukerrådet krever god mat på sykehjem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus