Tredemølle ved kontorpulten:– Å gå mens man gjør kontorarbeid kan forebygge muskelsmerter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man beveger seg litt mens man jobber, blir muskelaktiviteten i nakke og skulder mer variert, viser kanadisk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har de senere årene blitt mer oppmerksomhet rundt at man bør komme seg opp av kontorstolen i perioder i løpet av arbeidsdagen, fordi stillesitting er dårlig for helsa . En internasjonal ekspertgruppe gikk tidligere i år så langt som å anbefale at man er på bena minst to og helst fire timer av arbeidsdagen.

Heve/senke-pulter, som gjør at man kan stå mens man arbeider, har blitt populære. Nå har forskere ved McGill University i Quebec, Canada, tatt det ett steg lenger. I sitt laboratorium har de laget arbeidsstasjoner med tredemøller.

– Vi var interesserte i å finne ut mer om musklene som gjør arbeidet. Musklene i nakke- og skulderregionen er de som føler smerten og trettheten, sier professor Julie Cote ved McGill University til Reuters.

Les også: – Lever lenger med tre timer aktivitet i uka

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sunnere og mer variert muskelbruk

I den lille studien, som ble publisert i tidsskriftet European Journal of Applied Physiology, har 20 friske testpersoner fått gjennomføre en skrivetest på en laptop i 90 minutter, mens de gikk på mølla i rolig tempo, sto oppreist eller satt stille på en stol.

Forskerne festet elektroder i nakken, skuldrene, underarmene, håndleddene og korsryggen til deltagerne. Elektrodene målte blodgjennomstrømning, muskelaktivitet og bevegelse eller holdning.

Målet var å se om det å være i bevegelse mens man jobber på en datamaskin, kan påvirke muskelaktiviteten positivt og dermed redusere muskelsmerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fant at når det gjaldt muskelaktivitet, var det mønstre som så ut til å være sunnere i nakke og skuldre, da folk gikk på mølla, sier professor Julie Cote ved McGill University til Reuters.

Hun forklarer at musklene ble mindre aktivert og at bevegelsesmønsteret var mer variert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du beveger deg litt og gynger litt, gir det mer variasjon i aktivering av musklene, noe som er bra, sier Cote.

Les også: – Stillesitting tærer på eldres helse, selv om de trener

– Like raske og presise

Skrivetesten deltagerne måtte gjennomføre, målte både hurtighet og nøyaktighet.

– Vi fant ingen forskjeller på hvor fort de skrev eller hvor mange feil de gjorde, knyttet til om de sto eller satt, sier professoren til nyhetsbyrået.

Nå er forskerteamet interessert i prøve ut dette på en større gruppe mennesker, over en lengre periode og i en ordentlig arbeidssetting, for eksempel gjennom samarbeid med bedrifter, for å se om de positive resultatene kan overføres til arbeidslivet.

– I laboratoriet testet vi gange i 90 minutter. Jeg vil nok ikke anbefale at folk går samtidig som de jobber, mye lengre enn dette. Det neste nå er å avgjøre hva som er den optimale varigheten, og den optimale balansen mellom gange og pauser, sier Cote til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Stå for hjertet og beveg deg for midjen

1 av 5 opplever alvorlige muskel- og skjelettplager

Muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til sykefravær i arbeidslivet. I Norge har 40 prosent av sykmeldingene en diagnose relatert til muskel- og skjelettplager. I tillegg kommer egenmeldinger.

En tredjedel av uføretrygdene har årsak i muskel- og skjelettsykdommer. Og om lag 20 prosent av norske arbeidstakere opplever alvorlige muskel- og skjelettplager, ifølge Arbeidstilsynet.

Les også: Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen