Vil ha gratis buss i Tromsø:

– Gratis knutepunkt-buss vil være bra for helsa

<p></p>
<p>Professor Maja-Lisa Løchen (innfelt) ved Universitetet i Tromsø mener byen bør gi innbyggerne tilbud om gratis shuttlebuss mellom viktige knutepunkter, fordi det vil få flere til å la bilen stå.</p>
Professor Maja-Lisa Løchen (innfelt) ved Universitetet i Tromsø mener byen bør gi innbyggerne tilbud om gratis shuttlebuss mellom viktige knutepunkter, fordi det vil få flere til å la bilen stå. Foto: UiT / Colourbox.com

– Å gå noen minutter til bussen, fremfor å sette seg i bilen og kjøre, gir veldig god helseeffekt, sier professor i Tromsø.

Maja-Lisa Løchen som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, har vært på forskningsbesøk i Australia og latt seg inspirere av en ordning i Wollongong.

I byen med om lag 200.000 innbyggere hadde de tilbud for alle som ønsket gratis transport mellom viktige knutepunkter.

– I Wollongong gikk shuttlebussen «Free Gong Shuttle» flere ganger i timen hele dagen, mellom universitet, studentbyene og stranden, sier Løchen til Nordlys.

Hun mener et lignende tilbud i Tromsø ville gi en stor folkehelsegevinst.

– Å gå noen minutter til bussen, fremfor å sette seg i bilen og kjøre, gir veldig god helseeffekt, sier professoren til avisa.

Les også: – Stå for hjertet og beveg deg for midjen

Spleiselag

Hun viser til at det har vært foreslått bybane i Tromsø, men at gratis buss, som går der studentene bor, er et godt alternativ mens man venter. Hun understreker overfor avisa at det skal være et supplement til, ikke erstatning for, den ordinære rutetrafikken.

Professoren ser for seg at regningen for gratisbuss-tilbudet kan deles mellom Universitetet i Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge, kommunen, fylket, næringslivet og staten.

Brynmor Evans, som er kommunestyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne, synes det er et godt forslag, og sier til Nordlys at partiet fikk mye kjeft da de foreslo det samme selv.

Les også: – Lever lenger med tre timer aktivitet i uka

– Gratis blir det ikke

Fylkesråd for samferdsel, Ivar T. Prestbakmo, sier til avisa at Løchen har mange gode poeng. Han mener imidlertid at hele finansieringsmodellen må endres dersom det skal bli tilbud om gratis buss.

– Nå har fylkeskommunen fått 260 millioner kroner ekstra fra staten til å styrke kollektivtilbudet i Tromsø kommune de neste fire årene, men gratis blir det ikke, sier Prestbakmo til Nordlys.

I fjor høst uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at han var fascinert av Singapores tiltak mot rushtridstrengsel på metroen. Metroen i den asiatiske bystaten er gratis før klokken 7.45 om morgenen.

Les mer: Gratis tog og fleksitid kan gi mindre trengsel

Personvernpolicy