– Å gå er minst like bra for helsen som intervalltrening

USUNT: Det er faktisk mulig å leve sunt uten å trene hardt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
USUNT: Det er faktisk mulig å leve sunt uten å trene hardt. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Du må faktisk ikke trene for å ha god helse.

– Dokumentasjonen på at moderat hverdagsaktivitet er nok for de fleste av oss, er veldig solid, sier Åse Bårdsen, fysioterapeut og universitetslektor ved Det helsevitenskapelige fakultetet UiT.

– At trening er bra for helsen, er en myte. Jeg er overrasket over hvor hardnakket den myten er, sier Bårdsen.

Hun mener at dette sier noe om hvor sterke kommersielle krefter som er i sving.

Treningsindustriens stemme er høy og tydelig, og de som jobber i bransjen får ifølge Bårdsen en ekspertstatus på helse som de ikke fortjener.

Les også: Derfor bør du vurdere å droppe morgentreningen

Roter med begreper

– Jeg synes det er synd at sunnhet og god helse kobles så tett opp mot hard trening og slanke kropper. Det er jo ikke sant, og det gjør dessuten folk maktesløse, sier hun.

Bårdsen mener det er viktig at begrepene som brukes blir tydeligere.

– Ordene trening og bevegelsesaktivitet brukes om hverandre, men de er prinsipielt ulike når det gjelder både intensitet og mål med aktiviteten. Dette påvirker hvordan vi opplever aktiviteten, sier hun.

Hun legger til at helse og sunnhet også er begrep vi kan legge ulikt innhold i.

– Det er for eksempel ikke usunt med litt overvekt dersom man er fysisk aktiv. Det paradoksale er at idealet om en slank kropp har et slikt jerngrep at det å være overvektig kan true selvbildet og den psykiske helsen, sier hun.

Les også: Trenger du sports- og restitusjonsprodukter?

Tvangspreget besettelse

Professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, Eivind Meland, er enig i at fokuset i dag er uheldig.

– Det er som regel usunt å være motivert av kroppsmisnøye og et overdrevent fokus på å endre kroppen eller levevanene. Man blir da sunnere med å oppleve glede med bevegelse og mat, sier Meland.

Siden både mat og bevegelse er rike kilder til sansenærvær, mener han det er viktig å opprettholde gode mat- og aktivitetsvaner.

– Og det er viktig at man er indre motivert og opplever glede med det man gjør. Hvis mat, vekt og bevegelse blir en tvangspreget besettelse, går helsen tapt. Vi er født med evnen til smaksopplevelser og evnen til å føle oss mette, og det er en fordel å øve opp evnen til å kjenne forskjell på sult og ugne følelser, sier han.

Les også: Det handler ikke om trening, men om stillesitting

I pakt med seg selv

Men hva skal egentlig til for at man skal kunne kalle seg sunn?

– Sunnhet og helse har med det at man føler seg hel å gjøre. At man føler seg i pakt med seg selv, har evne til å kjenne glede og takknemlighet i livet. Hvis man prøver å betvinge seg eller kontrollere seg til sunnhet, har man et problem, mener Meland.

Han sier videre at kroppsvekten ikke er så viktig som bevegelse.

– Det er hvordan vi bruker kroppen og ikke hvordan den ser ut som er viktigst for helsen. Vi kan lære oss til å akseptere kroppen på samme måte som vi kan lære oss til å akseptere skostørrelsen, mener han.

Les også: Derfor må du bli kvitt det farlige fettet

Begynn i det små

Aktivitet er imidlertid fortsatt viktig og bra for deg.

– Alle former for aktivitet er sunne og gir overskudd og livskvalitet. Hvis en er fysisk inaktiv og lider mye av kroppssmerte, er det ofte vanskelig å komme i gang, sier han.

Han legger til at fysisk aktivitet også kan føre til økt kroppssmerte, men at dette ikke betyr at man ikke tåler bevegelse.

Det betyr rett og slett at man må starte med små mål og øke aktiviteten gradvis.

– Vi kan alle finne noe vi opplever glede ved, og husk at det er forskjellen på ingen aktivitet og litt aktivitet som er den viktigste, sier han.

Les også: Dette hjelper overvektige barn

Skadelig for helsen

Bårdsen forteller at hun rett og slett synes synd på de som er unge i dag.

Hun synes det må være tungt å måtte jobbe så hardt hele tiden for å være god nok.

– Mange er helt utslitte av fokus på trening, mat, kropp og utseende. Vi er så opptatt av trening og helse at det faktisk er skadelig for helsen, sier hun.

Hun mener ekspertrådene er overflødige, for verken personlig trenere eller fysioterapeuter vet hva som er best for deg.

– Folk kan ta grep selv og være ekspert på seg selv. De vet hva de liker, hvilke aktiviteter som er bærekraftige og kan bli varige. Dørstokkmila blir mindre når du tenker på denne måten, sier hun.

Les også: Dette irriterer mest på trening

Trenger bevegelse

Selv har Bårdsen aldri vært medlem på et treningssenter, og for egen del ser hun på det som både unødvendig og bortkastet.

– Og grusomt kjedelig, legger hun til.

Det betyr imidlertid ikke at hun sitter i ro hele tiden.

Kroppen trenger jo bevegelse på samme måte som den trenger mat, men det er den overdrevne treningen den kan klare seg uten.

– Jeg både sykler, går på ski og går tur og noen ganger hender det til og med at jeg løper. Men det er bare når jeg har lyst til det. Det å gå er minst like bra for helsen som intervalltrening, og det er de færreste av oss som ikke foretrekker en god tur, legger hun til.

Les også:

Ti tegn på at du er overtrent

«Fortsett til du spyr, besvimer eller dør» - men er det lurt?

Slik får du god selvtillit

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy