Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser

TRENDY DIETTER: Å gå på diett har blitt trendy. Jo mer komplisert, jo mer viljestyrke viser vi at vi har. Men jo mer dietten skiller seg fra et vanlig kosthold, jo vanskeligere er det å følge den over tid. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
TRENDY DIETTER: Å gå på diett har blitt trendy. Jo mer komplisert, jo mer viljestyrke viser vi at vi har. Men jo mer dietten skiller seg fra et vanlig kosthold, jo vanskeligere er det å følge den over tid. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Ikke lurt å være forsøkskanin.

Vidunderdietter høres alltid forlokkende enkelt og smart ut. Men hvis du skal gi nok energi til musklene dine og få fremgang på trening, er det ikke særlig lurt å gamble med maten.

Vi har latt eksperter gjennomgå fem store kostholdstrender og dommen er nedslående.

– Disse diettene har ikke oppstått i forskningsmiljøer, det er ikke fagfolk som har utviklet dem. Mange har lite vitenskapelig dokumentasjon. Noen er ikke testet skikkelig ut ennå, andre har blitt testet i forhold til vektnedgang på kort sikt, men ikke i forhold til helseeffekt over tid. Det er ikke så lurt å være forsøkskanin, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Står vekten stille selv om du spiser sunt? Det er ikke sikkert at en diett er løsningen.

Komplisert og udokumentert

Alle de fem diettene har noen positive trekk, men også mange negative.

Og hvem vil vel leve på et kosthold som ikke gjør maks for en sunn kropp og for treningsutbyttet ditt? Eller som kan ha alvorlige konsekvenser for helsa di senere i livet? Og tør du å følge råd som ikke er dokumenterte og trygge?

– Å gå på diett har blitt trendy. Jo mer komplisert, jo mer viljestyrke viser vi at vi har. Men jo mer dietten skiller seg fra et vanlig kosthold, jo vanskeligere er det å følge den over tid, og jo vanskeligere er det å få varige resultater.

Hvorfor diett?

Dorthe Stensvold er idrettsfysiolog og postdoktor ved NTNU.

Hun forsker på overvekt, trening og hjerte- og karsykdom. Hun er ikke fan av dietter. Hun mener vi må spørre oss hva som er motivet for å hoppe på en slik diett.

– Er det for å gå ned i vekt, leve lenger, eller bli friskere? For de aller fleste er hovedmotivasjonen at de vil gå ned i vekt.

Sundfør er enig i dette, og mener altfor mange er opptatt av utseendet.

– Vi bør heller fokusere på helsegevinsten et riktig kosthold gir. Å skulle leve med strenge kostholdsregler kan føre til et anstrengt forhold til mat. Det tar mye tid, er vanskelig å få til både i hverdagen og i sosial sammenheng. Målet for dagen blir å ha spist riktig, ikke spise så vi når de andre målene vi har i forhold til familie, jobb, studier og trening.

Unge må være forsiktige

Sundfør mener at gravide eller ammende skal være spesielt forsiktige med å eksperimentere med dietter. Det samme gjelder alle i tenårene eller begynnelsen av 20-årene.

– Du er ikke ferdig utviklet før du er i midten av 20-årene. Du er også mer sårbar psykisk. Det er lett å bli påvirket og miste kontrollen. I verste fall kan det ende opp med en spiseforstyrrelse.

Så hva skal du spise? Du vet det nok allerede: Følg helsemyndighetenes kostholdsregler.

De er basert på store europeiske studier og dokumentert forskning.

Solid dokumentasjon

Det kan høres kjedelig og «for enkelt» ut, men en ting er sikkert: Det er dokumentert med omfattende forskning og trygt i motsetning til mange av diettene.

Det betyr at du bør spise mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Helt konkret bør du spise minst 300 gram grønnsaker og 200 gram frukt og bær hver dag, 2–3 fiskemåltider i uka, magre melkeprodukter og plantebaserte oljer som fettkilder.

Finn din variant

– Men dette er råd til en befolkning og ikke til et individ. Ulike gener, sykdommer, allergier og intoleranser kan påvirke. Finn din variant, men med utgangspunkt i anbefalingene til Helsedirektoratet, råder Sundfør.

Uansett er første bud for et sunnere kosthold å kutte ned på inntaket av alkohol og sukker, som bare er tomme kalorier.

– Så å si alle dietter har som mål å redusere energiinntaket. Dersom du begrenser inntaket av alkohol og søtsaker som kaker, boller og godteri, sparer du kroppen for mange kalorier, og du vil derfor beholde en sunn vekt. Ha et normalt kosthold, og hold deg til disse to rådene, så vil det hjelpe mye, sier Stensvold.

Les også:

Hysteriske slankekurer gjennom tidene

Slik blir fremtidens mat

Derfor går du ikke ned i vekt

1. 5:2-DIETTEN OG PERIODISK FASTE

Det trengs mer forskning for å underbygge påstandene.

Hva er det?

5:2-dietten dukket opp i Storbritannia i 2012 via Dr. Michael Mosley. Den går ut på å spise 500 kalorier to dager i uka, men normalt de andre fem. Dietten lover vektnedgang, mer stabil vekt, og et lengre liv fordi kroppens celler lever lenger på en kalorifattig diett. Amerikanske Dr. Krista Varady gjorde for noen år siden studier som viste at å faste annenhver dag gir både vekttap og sunnere kolesterol- og blodsukkernivåer.

Såpass hyppig faste er krevende, så 5:2-dietten er en snillere variant.

Periodisk faste

På engelsk «intermittent fasting», betyr at du bare skal spise i løpet av et visst antall timer om dagen. Dette spisevinduet varierer, men 6–10 timer er vanlig. Velger du et 6-timers spisevindu kan du bare spise for eksempel mellom klokka 11 og 17. Er spisevinduet 10-timers kan du spise mellom klokka 8 og 18. Kostholdet er normalt, men du skal spise mye proteiner for å føle deg mett. Når du ikke spiser kan du drikke vann og usukret te og kaffe.

Hva påstår forkjemperne:

Tesen er at i timene du ikke spiser, mellom 18 og 14 timer av døgnet, brennes det energi fra fettlagrene i kroppen. Når du har spist, øker nivåene av glukose i blodet og glykogen i lever og muskler i 3–4 timer etterpå, og dette er rask tilgjengelig energi for kroppen. Ved å faste tvinges kroppen til å brenne fett i stedet. Periodisk faste skal fungere for dem som er i god form og har normal BMI, men som vil redusere fettprosenten.

Dette mener eksperten:

– Det finnes mange varianter av fastedietter, og 5:2-dietten er en av dem. Det finnes noe dokumentasjon på at å faste annenhver dag kan være gunstig for å redusere kreftrisiko og kontrollere vekta, men forskerne sier at det må flere studier til før det kan anbefales som et generelt diettråd. Og hva med konsentrasjon og overskudd i hverdagen? Yter du like bra de dagene du ikke spiser? Jeg er også skeptisk til at du kan spise hva du vil utenom disse to fastedagene. Om du spiser usunn mat da får du ikke i deg næringsstoffene kroppen trenger, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse.

– Med 5:2-dietten kutter du rundt 2800 kalorier i uka, så det er ingen overraskelse om du går ned i vekt. En annen effekt kan være at du ikke spiser så mye de dagene du spiser normalt.

– Periodisk faste er noe mange gjør helt av seg selv, hvis dagens siste måltid er middag før klokka seks, og frokosten spises nærmere åtte morgenen etter. Det er bra å ta pause fra maten, vi trenger ikke småspise hele tiden, men et sekstimers spisevindu passer ikke alle. Noen klarer seg bra uten frokost, andre får problemer med konsentrasjonen. Da bør ikke frokosten droppes.

Men ikke å spise etter et bestemt tidspunkt på kvelden gjør det lettere å stå imot suget etter usunne ting som godteri og snacks. Kjører du en hard treningsøkt på kvelden, bør du likevel spise noe etterpå. Da restituerer muskulaturen raskere.

Advarsel!

- Det trengs mer forskning for å underbygge påstandene.

- Fastedager kan gå ut over humør og energinivå.

- Å droppe frokost passer ikke alle.

- Ingen mat etter kveldstrening gir dårlig restitusjon.

- Du kan få et anstrengt forhold til mat.

2. LAVKARBODIETTEN OG LCHF-DIETTEN

Man vet ikke nok om hva lavkarbo betyr for kolesterolet.

Hva er det?

Lavkarbodietten ble frontet allerede på 1800-tallet, men ble viden kjent først i 60-årene som Air Force Diet, etter at kanadiske luftvåpensoldater kopierte inuittenes kosthold og gikk ned i vekt. Dietten går ut på å redusere inntaket av karbohydrater i kosten.

– En lavkarbodiett er sammensatt slik at 35- 40 prosent av energiinntaket kommer fra karbohydrater, men cirka 35–40 prosent kommer fra fett, og 20–25 prosent fra protein. Argumentet er at for mye karbohydrater som påvirker blodsukkeret og dermed insulinproduksjonen gjør at vi legger på oss. Ved å redusere karboinntaket og spise mer fett og protein skal vi kunne spise oss gode og mette og likevel gå ned i vekt.

– LCHF-dietten (Low Carb High Fat Diet), eller Atkinsdietten, følger samme tese som lavkarbodietten, men her skal mindre enn 20 prosent av energiinntaket komme fra karbohydrater. Det er ingen advarsler mot mettet fett, og 45–50 prosent av energiinntaket kan komme fra fett-kilder, mens 20–25 prosent kommer fra protein.

Dette mener eksperten:

Lavkarbo har det blitt forsket mye på de siste årene.

Dette har vist at lavkarbo- og lavfettdiett gir like god vektnedgang på kort sikt. Men det må forskes mer på hva lavkarbo betyr for kolesterolet. Foreløpig viser forskning at noen får lettere høyt kolesterol av lavkarbo, og at det er genetisk.

– Å spise mye laks, avokado og nøtter er sunt, mens mye pølser, bacon og ost er ikke sunt. Den store lavkarbobølgen er på hell, men tall fra Helsedirektoratet viser at sukkerinntaket til nordmenn går ned, og at vi spiser litt mer frukt og grønt. Det kan vi kanskje takke lavkarbofokuset for. Men inntaket av mettet fett, spesielt fra ost, fløte og smør, er gått opp. Det er ikke bra, sier Sundfør.

– Hvis du kutter ned på frukt og stivelsesrike grønnsaker som rotgrønnsaker kutter du noen av de beste grønnsakene. Det kan bli lite vitamin C og færre antioksidanter. For lite karbohydrater kan dessuten gjøre det vanskelig å gjennomføre harde treningsøkter, og kan også redusere konsentrasjonsevnen, sier Sundfør.

Advarsel

- Man vet ikke nok om hva lavkarbo betyr for kolesterolet.

- Du kan få i deg for lite fiber og antioksidanter, for mye tungtfordøyelig protein og for mye mettet fett.

- Det kan være vanskelig å gjennomføre harde treningsøkter på dette kostholdet.

Les også:

Meningsløst å nekte seg karbohydrater

Guide til de ulike lavkarbodiettene

Slik kutter du de riktige karbohydratene

3. RAW FOOD-DIETTEN

Det er lett å få mangelsykdommer.

Hva er raw food-dietten?

Her handler det om å spise matvarer rike på næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Maten skal ikke varmebehandles, og helst spises som den er. Tesen er at kroppen da tar opp næringsstoffene bedre. Økologisk mat er best.

– Raw food kan bestå av mat som er syltet, bløtlagt, blendet, presset eller gjæret, men den skal ikke varmes opp til mer enn 42 grader. De ivrigste raw foodtilhengerne er veganere; de spiser ingen animalske produkter.

Andre spiser fiskemat som sashimi og ceviche, og drikker råmelk. De fleste følger raw food-dietten over en kortere periode (fra noen dager til noen måneder) for å avgifte kroppen. Noen fortsetter med et kosthold der 30–70 prosent av maten er ubehandlet.

Dette mener eksperten:

Det har dukket opp mangelsykdommer på norske sykehus som vi ikke har sett på lange tider. Det er fordi raw food er et snevert og spesielt kosthold. Det er lett å få for lite kalsium og jern. Og du skal spise mye linser og belgfrukter for å få nok protein. Du skal kunne mye om næringsstoffer for å klare å få et sunt kosthold om du bare spiser raw food, sier Sundfør.

– For noen matvarer tas faktisk næringen bedre opp etter oppvarming. Det gjelder for eksempel gulrøtter og tomater. Husk også at mye mat varmes for å unngå skadelige stoffer. Melk pasteuriseres for å drepe listeriabakterien.

– Å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt er imidlertid bra. Linser og bønner gir deg fiber, jern og aminosyrer.

Å spise mer raw food er greit, og fokuset på lite mettet fett og rene råvarer er bra, men å legge om helt bør du være forsiktig med.

Advarsel!

- Det er lett å få mangelsykdommer. Vær særlig oppmerksom på kalsium og jern.

- Noen matvarer er ikke trygge å spise rå.

- Ubehandlet mat betyr ikke nødvendigvis mer næringsstoffer til kroppen.

Les også:

Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Pulver gir deg raskere slankeresultater

Derfor går du ikke ned i vekt

4. PALEODIETTEN/STEINALDERKOST

Dietten kan inneholde for mye kjøtt.

Hva er en paleodiett eller steinalderkost?

Denne dietten tar utgangspunkt i det vi mennesker spiste i steinalderen, før vi for rundt 10.000 år siden begynte med jordbruk. Den ble først lansert på 70-tallet, men i dag er det amerikanske Dr. Loren Cordain som igjen har gjort den populær.

– Tesen er at mennesket fungerer best på maten vi spiste den gang vi jaktet og høstet: Fisk, skjell, vilt, egg, nøtter, frø, frukt, grønnsaker og sunne planteoljer. Kjøtt fra dyr og fugl som har gått ute og beitet er også ok.

Kornprodukter, halvfabrikata, hermetisk mat, meieriprodukter, raffinert sukker eller ferdigmat er fy.

Hva påstår forkjemperne?

Dr. Cordain hevder at steinaldermennesker ikke var plaget av fedme, hjerte- og karsykdom, livsstilsdiabetes, kreft, autoimmune sykdommer som MS, Crohns syndrom og revmatisme, beinskjørhet, akne og nærsynthet, for å nevne noe.

Dette mener eksperten:

Vi vet ikke sikkert at steinaldermennesker ikke hadde slike sykdommer. De levde dessuten helt annerledes enn oss, og betraktelig kortere. Det fantes ikke forurensning, ikke alkohol, ikke tobakk, for eksempel. Vi har utviklet oss genetisk, og har en helt annen livsstil i dag. Å tro at vi bør ta tilbake det kostholdet de hadde blir søkt, sier Sundfør.

– Steinalderkostholdet har nok også variert i forhold til hvor folk bodde. I innlandet spiste de mest kjøtt, ved kysten spiste de mest fisk og skalldyr. Paleodietten fokuserer mye på rødt kjøtt, noe som ikke er bra for helsa. Norske kvinner spiser i gjennomsnitt 600 gram kjøtt uka, 100 gram mer enn maksimalt anbefalt av helsemyndighetene.

– Det er likevel positivt å lage mat fra bunnen, spise mye bær, og redusere sukkerinntaket. Men å si at grove kornprodukter og magre melkeprodukter ikke er sunt, er feil. Problemet er at vi i dag lever i et miljø som er fedmefremkallende. Vi er lite i bevegelse, men mat er tilgjengelig overalt. For steinaldermenneskene var det motsatt.

Advarsel !

- Det brukes udokumenterte påstander.

- Steinaldermennesker levde ikke lengre enn oss.

- Dietten kan inneholde for mye kjøtt.

- Du får ingen viktige fibre via grove kornprodukter, ingen kalsium og jod fra melkeprodukter.

Les også:

Slik blir fremtidens mat

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Hysteriske slankekurer gjennom tidene

5. SUPERMAT-DIETTEN

Mange humbugprodukter som mangler dokumentasjon.

Hva er supermat-dietten?

Supermat eller superfood defineres som mat som har spesielt høyt næringsinnhold, og særlig høyt nivå av antioksidanter. Typisk supermat er alger (som spirulina), hvetegress, rødbeter, grønn te, extra virgin kokosolje, hvitløk, granateple, blåbær og gojibær.

Tilhengere har ofte et vanlig, sunt kosthold, men bruker i tillegg kosttilskudd, shakes og pulver som består av konsentrert supermat og skal være proppfulle av næringsstoffer.

Dette mener eksperten:

Det meste av det som selges som supermat av kosttilskudd og alger har lite dokumentert effekt, og produktene er dyre. Jeg mener det er helt bortkastet å kjøpe mange av disse pulverne. Når det gjelder antioksidanter er det viktig å huske at frukt og grønt er vist å være helsefremmende, og forskere tror det har å gjøre med antioksidanter, men vi vet ikke helt sikkert. Høyt antioksidantnivå i en matvare betyr ikke automatisk god helseeffekt, sier Sundfør.

– Det handler om sammensetning av kostholdet. Spiser du mer grønnsaker og mindre kjøtt er det gunstig for kroppens celler. Blåbær, havre, granateple og spinat er eksempler på vanlige matvarer som kalles supermat. Spis gjerne disse, men husk at matvarer ikke er usunne selv om de ikke står på lista over supermat. Frukt og grønt med høyt nivå av antioksidanter er også rike på andre næringsstoffer. Jo mer frukt og grønt i kosten, jo bedre.

Advarsel!

- Mange humbugprodukter som mangler dokumentasjon.

- Dyre produkter! Vanlig frukt og grønt er mye billigere og gir dokumentert effekt på kroppen din.

- Kosttilskudd og pulver kan ikke erstatte ekte mat.

- Høyt antioksidantnivå betyr ikke automatisk god helseeffekt.

Les også:

Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Pulver gir deg raskere slankeresultater

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre
Siste nytt
09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus