Hverdagsmosjon

Gå ned i vekt uten å svette

BEVEGELSE: Når du beveger deg og er aktiv i løpet av hverdagen, frigjøres det hormoner i kroppen som gjør deg gladere, gir deg bedre konsentrasjon på jobben, gjør at du sover bedre og kan dempe smerter i kroppen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BEVEGELSE: Når du beveger deg og er aktiv i løpet av hverdagen, frigjøres det hormoner i kroppen som gjør deg gladere, gir deg bedre konsentrasjon på jobben, gjør at du sover bedre og kan dempe smerter i kroppen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Så mye utgjør en daglig gåtur.

Bruk trappen på jobb, gå av bussen for tidlig eller vask huset. Du vil fort gå ned noen kilo uten å slite deg ut!

Det er ikke vanskelig å legge inn mer mosjon i hverdagen – nesten uten at du merker det! Å være i hvilemodus gjennom hele dagen er ikke bra.

Det hjelper heller ikke særlig dersom du har lyst til å gå litt ned i vekt – eller holde vekten.

Les også: Denne skal kunne redde livet ditt

Gå hver dag

Verdens helseorganisasjon anbefaler at du går minst 10.000 skritt om dagen.

Dette skal blant annet kunne forebygge livsstilssykdommer.

– Å gå til og fra jobb hver dag har mye å si for helsen din. Det bør du alltid gjøre dersom du har mulighet, sier Jill Jahrmann til Norsk Ukeblad.

I tillegg til å være ekspert i Vektkonsulentene.no er hun leder for avdeling for livsstil og forebyggende helse ved Synergi Helse, hvor hun i stor grad jobber med overvektsproblematikk og fokuserer på kosthold og trening.

(Både Vektkonsulentene og Klikk.no er eid av Egmont Publishing AS.)

Les også: Hett, svett og trendy

Så mye utgjør gåturen

Generelt handler de fleste råd om hverdagsaktivitet om å gå mer. Det anbefales å forbrenne 150 kcal hver dag i form av rask gange.

– For de fleste av oss betyr dette ca. 30 minutter gange. Tenk hvor mye dette utgjør på en uke: 150 kalorier ekstra pr. dag er 1050 kalorier på én uke, opplyser Jahrmann.

På en måned er vi oppe i 4500 kalorier.

– For å sette det hele i en sammenheng: Én kilo vektnedgang betyr 7000 kalorier i minus. Jevnt og trutt vil økt hverdagsaktivitet gi avkastning!

Les også: Hvor mye trening er for mye?

Mer motivasjon

10.000 skritt tilsvarer rundt åtte kilometer.

– Skal du ned i vekt, må du opp i 15.000 til 20.000 skritt hver dag. En skritteller kan gi deg økt motivasjon til å klare dette, mener Jahrmann.

En skritteller er et lite, elektronisk måleinstrument som teller antall skritt du går. Den kan måle aktivitetsnivået ditt i hverdagen og motivere deg til økt fysisk aktivitet eller mer mosjon.

– En skritteller eller lignende apper på mobilen kan definitivt være med på å gjøre hverdagstrimmen enklere. Eller kanskje du har en pulsklokke som motiverer deg til å ta deg en trimtur? I så fall er jo det glimrende! Alt som motiverer til aktivitet, er bra, sier Tommy Lande, personlig trener ved Optimal trening og foreleser for Akademiet for personlig trening.

– Å gå seg noen turer opptil flere ganger i uken har god effekt på helsen og psyken. Å komme seg ut, gå seg en tur, være i bevegelse og komme seg litt bort fra stress og mas kan ha en større effekt enn hva folk flest tror, sier Lande.

– Når du beveger deg og er aktiv i løpet av hverdagen, frigjøres det hormoner i kroppen som gjør deg gladere, gir deg bedre konsentrasjon på jobben, gjør at du sover bedre og kan dempe smerter i kroppen. Hverdagen blir generelt lettere siden du stadig blir i bedre form. Det kan selvfølgelig påvirke vekten også, men det er også avhengig av hvor mye du beveger deg ellers i hverdagen og hva du spiser i løpet av dagen, sier Lande.

Les også: Opplegget som får deg i gang med jogging igjen

Alt hjelper

For å gå ned i vekt må du ligge i kaloriunderskudd. Kalorier inn (mat) må da være lavere enn kalorier ut (forbrenningen i løpet av dagen).

Hvor mye kalorier du trenger for å holde vekten, gå opp i vekt eller ned i vekt, kan du enkelt finne ut ved å bruke Klikk Helses kalorikalkulator.

Tommy Lande understreker at all aktivitet og bevegelse har en effekt, selv det å gå av to holdeplasser tidligere når du skal på jobb. Ikke bare gjør det at du forbrenner flere kalorier, men det hjelper også kroppen og sinnet å være i bevegelse.

– Uansett er daglig aktivitet og bevegelse noe av det viktigste vi gjør. Å være i bevegelse er faktisk trening. Derfor ser man at de som har et yrke hvor de er mye i bevegelse, ofte forbrenner mer enn de som har en stillesittende jobb, selv om disse trener på treningsstudio én til to timer hver dag, sier Lande.

Trener du før jobb, merker du nok at dagen går mye lettere. Du får en bedre start på dagen, du blir gladere og konsentrasjonen øker, forklarer Lande.

Les også: Disse rådene følger ikke ekspertene selv

Tren mer styrke

I tillegg til hverdagslig aktivitet er det bra å legge inn enkelte styrkeøvelser også. Styrkeøvelser er ofte en glimrende aktivitet for å gå ned i vekt.

– Når du trener styrke, blir du sterkere. Når du blir sterkere, øker du som regel muskelmassen i kroppen. Når du øker muskelmassen i kroppen, vil hvilestoffskiftet øke siden muskler trenger mer næring for å vedlikeholdes enn det fett gjør. Det økte hvilestoffskiftet gjør at du forbrenner mer i løpet av dagen, og kroppen din trenger mer bensin enn hva den gjorde før du startet med styrken, forklarer personlig trener Tommy Lande.

Det vil si at du vil gå ned i vekt om du fortsatt spiser det samme som du gjorde før du startet med styrketreningen.

Les også: 6 treningsøvelser du gjør hjemme

Motivasjon er nøkkelen

Motivasjon er ikke noe du kan få eller kjøpe, det er noe du skaper selv. Og motivasjon kommer som følge av at du har bestemt deg for et mål, ifølge Jahrmann.

– En god målsetting er for eksempel å gjøre minst én hverdagsaktivitet hver dag som du ikke vanligvis gjør. Gå til jobb, gå på besøk eller til butikken. Bruk trappen på jobb, måk snø eller vask huset.

Og som hun også poengterer:

– Motivasjon handler om å bestemme seg – og ikke finne unnskyldninger for å skulke! Det betyr at du bør sette høy prioritet på det du vil endre, sier hun.

Les også: Kom i form med disse videoene

Enkle øvelser

Personlig trener Tommy Lande anbefaler følgende: Legg inn fem styrkeøvelser med egen kroppsvekt som du gjør etter for eksempel en gåtur på kvelden.

Det kan være knebøy, utfall, armhevinger og sideplanke.

12 repetisjoner på hver øvelse ganger to runder med korte pauser mellom hver øvelse. Det kan økes til tre runder etter hvert. Dette tar 10–15 minutter og gir mye mer effekt enn du skulle tro. Det gir også en skadeforebyggende effekt som de fleste trenger.

Les også: Dette skjer i kroppen når du slutter å røyke

Trimmen alle klarer:

1. Gå av bussen noen holdeplasser før du skal av, eller parker bilen lenger unna og gå den siste biten.

2. Ta en spasertur med venninnene i stedet for å treffes på kafé eller hjemme hos hverandre. Praten sitter like løst på en hyggelig kveldsmarsj. Sett også gjerne av tid til en fast kjærestetur hver uke. La ukens kveldstur bli muligheten til å snakke om ting som har skjedd, og oppdatere hverandre om det dere tenker på. De fleste er mer positive når de beveger seg.

3. Klipp plenen og måk snø! Dette gir både styrke og utholdenhet. Pass på å ha god teknikk. Bøy i knærne og hold ryggen rett. Når sommeren kommer, kan du glede deg over at hagearbeid også er god hverdagstrim.

4. Husvask er god trim! Bøy deg ned og strekk deg opp. Vaskingen blir helt annerledes når du tenker på at du forbrenner kalorier. Skru opp musikken og sats på en effektiv vaskeøkt.

5. Gå forbi heisen, og ta trappen – alltid! Det er en kjempefin måte å få opp pulsen på. God trening for rumpa er det også!

6. Reis deg og ta noen knebøy. Kroppen vil bli glad for et avbrekk om du har en stillesittende jobb. Ikke bare får du brukt musklene litt, dette er også en smart måte å forebygge vondter i kroppen som gjerne kommer om du sitter lenge i samme stilling.

Les også:

Derfor gir søvn økt forbrenning

Slankekurer gjennom tidene

Du må tåle at kroppen og tarmene skriker av sult

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus