Meny

Forebygge rynker

Slik bremser du hudens aldring

SUNN HUD: En frisk og sunn hud er viktig, og i tillegg til bruk av solkrem, er den beste måten å styrke dette fantastiske organet å spise og leve sunt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sunt kosthold, sunn livsstil og bruk av solkrem kan bremse aldringstegnene.

Fakta:

Dette kan utsette aldringen:

 • Fisk
 • Frukt
 • Grønnsaker
 • Sunn livsstil
 • Bruk av solkrem


Dette fremskynder aldringen:

 • Røyking
 • Sukker og raske karbohydrater
 • Usunn livsstil
 • Overdreven soling


Vanlig aldring for huden din:

 • Den blir blekere
 • Den blir tynnere
 • Den blir mindre elastisk
 • Synlige blodkar blir mer dominerende
 • Brune flekker dannes fordi pigment klumper seg sammen
 • Rynker dannes
 • Talgproduksjonen blir lavere og huden tørrere

Kilder: Hudlege Bjørn Bondevik, hudlege Ylva Ohlsson og hudlege Kjetil Guldbakke

Etter hvert som man blir eldre, vil kroppen gjennomgå en rekke endringer. For eksempel vil man ofte merke at elastisiteten i huden blir dårligere.

Kroppen passer på en måte ikke riktig inn i huden lenger.

– Med økende alder reduseres mengden kollagen, hyalusonsyre, elastin og andre bindevevsproteiner i huden. Resultatet er at du får rynker, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter.

Les også: Seks hudvaner du må slutte med nå

Saggende hud

Samtidig oppstår volumtap med reduksjon i mengden fettvev.

Selve skjelettstrukturen din blir dessuten noe mer innsunket med årene.

– Samlet vil man da oppleve at huden i tillegg til å danner rynker også får fine linjer og folder, sier hudlegen.

Huden begynner rett og slett å sagge.

Les også: Det kan hende din arbeidsgiver bryter loven

Kan forsinke aldringen

En viss aldring må vi regne med.

Mange syns også at det er flott at huden bærer litt preg av at man har levd.

Det er heller ikke noe mål å ha myk barnehud hele livet, men det kan likevel være greit å stelle pent med den.

Det er jo ingen grunn til at den skal eldes raskere enn resten av kroppen.

Er du føre var, er det mulig å forsinke aldringen.

– Det beste man kan gjøre for å utsette hudens aldring, er å begynne å bruke solkrem fast fra ung alder. Dette beskytter mot solskader, hudkreft og rynker. Er man opptatt av fin hud, bør man også la være å røyke, sier Guldbakke.

Les også: Dette kan i verste fall føre til infeksjon

Bruk solkrem

Huden er et viktig signalorgan oss mennesker i mellom.

Den er også et viktig sanseorgan for berøring, og påvirker dessuten hvordan du lukter ved hjelp av duftkjertler.

En frisk og sunn hud er derfor viktig, og i tillegg til bruk av solkrem, er den beste måten å styrke dette fantastiske organet å spise og leve sunt.

Det hjelper nemlig lite å ha hylle på hylle med flotte hudpleieprodukter hvis du samtidig propper i deg sukker, røyker som en skorstein og tilbringer timevis i solarium hver eneste uke.

Les også: Kjøp heller taxfree i lufta

Arv er viktig

– Kostholdet har stor betydning for huden, for huden lever faktisk av det vi putter i oss. Hvor stor betydning det har, kommer imidlertid an på hvem som spiser, alder og genetisk disposisjon, sier hudlege Bjørn Bondevik.

Hudens kvalitet og hvor lett den påvirkes av kosthold og livsstil har altså med arv å gjøre.

Noen av oss er så heldige at de kan spise hva som helst og leve til de er 100 år uten en rynke, mens en annen uheldig stakkar får ansiktet fullt av kviser bare han eller hun spiser en eneste sjokoladebit.

Les også: 13 funksjoner du kan slå av på iPhone

Det dannes rynker

– Det vi vet helt sikkert at er bra, er fisk, frukt og grønnsaker. Da dekkes hudens behov for omega-fettsyrer, vitaminer og mineraler. Samtidig bør du unngå sukker og annen form for raske karbohydrater som fører til at huden danner enzymet AGE. Dette enzymet fører nemlig til at hudens bindevev klistrer seg sammen og tynnes ut, sier Bondevik.

Når dette skjer, dannes det rynker.

Les også: Fattige barn kan ikke være med på sommeravslutningene

Huden blir syk

Steller du dårlig med huden din, kan den også bli syk eller skadet.

Slike skader kan vises direkte på huden, men du kan også få plager andre steder i kroppen som følge av hudsykdommer.

Et eksempel på dette er hudsykdommen psoriasis.

– Psoriasis er interessant i forhold til såkalte følgesykdommer. Dette er en immunologisk hudsykdom, og de som har denne sykdommen får ofte hjerteinfarkt, hjertesvikt, diabetes, metabolsk syndrom og leddgikt. Her er det samme betennelsescelle som inngår i selve hudsykdommen som også fører til disse følgesykdommene, sier Bondevik.

Les også: Slik blir vinduene rene i en fei

Reduser karbohydratinntaket

Bondevik legger til at kostholdet også spiller en viktig rolle her.

Ofte vil det å redusere karbohydratinntaket virke forebyggende.

– Sukker og forhøyet insulin er med på å øke dannelsen av hormoner, og dette er videre med på å øke betennelse i kroppen og huden. Ofte er psoriasispasienter overvektige, de røyker mye og har et høyt inntak av alkohol sett i forhold til normalbefolkningen. En livsstilsendring vil her kunne påvirke om man får følgesykdommene eller ikke, sier han.

Les også: Slik vet du at du får i deg nok antioksidanter

Dårligere temperaturregulering

– Skadet hud kan også gjøre det lettere for mikroorganismer å trenge inn i huden, og dette kan for eksempel føre til dypere infeksjoner og blodforgiftning. Videre kan skadet hud gjøre at man lettere utvikler kontaktallergier, sier hudlege ved Hudklinikken i Oslo, Ylva Ohlsson.

Dersom man har mer omfattende skader i huden, som for eksempel brannskader, påvirkes også temperaturreguleringen.

– Det er også mange mennesker som påvirkes psykisk av sine hudproblemer. Spesielt dersom de sitter i ansiktet eller fører til mer omfattende hudforandringer på kroppen, sier hun.

Les også: Gjetter du hvilken kopp som er best for miljøet?

Sykdom kan påvirke huden

Det er for øvrig heller ikke uvanlig at det går andre veien – at sykdommer andre steder i kroppen skaper reaksjoner i huden.

Har du for eksempel lidelser i fordøyelsessystemet, leveren eller hormonforstyrrelser, kan dette føre til hudforandringer.

Det er også vanlig at huden reagerer på medisinbruk.

Les også: Så gammel er du

Fyll mellom rynkene

Men tilbake til aldringen.

Hvis rynkene alt er på plass, og du følte de kom for tidlig, er det likevel håp.

Lett volumtap kan enkelt behandles med ulike typer fillere.

Mest brukt er hyaluronsyrefillere som Juvederm og Restylane, som er kosmetiske behandlingsmetoder som jevner ut ansiktslinjer og ujevnheter.

Les også: Denne trøya kartlegger din fysiske form

Laser eller plastisk kirurgi

– For dypere linjer og volumtap finnes andre alternativ, som for eksempel den volumøkende filleren Radiesse. CO2-fraksjonert laser kan også være et alternativ dersom man ikke vil gjennomgå en operasjon, sier Guldbakke.

Her bruker man fraksjonert laserterapi til å jevne ut linjer og ujevnheter i huden.

– Ved uttalt volumtap og rynker vil man imidlertid måtte vurdere plastisk kirurgi, sier han

Les også:

Slik fjerner du overflødig hud på magen

Dette sikrer sommerhuden

Sjekk om huden din er sensitiv

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:33 CGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Siste nytt
03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:33VerdenCGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus