Ja, vi elsker Gore-Tex

NÅ SKAL ALLE TIL SKOGS: Terrengtrening blir stadig mer populært, og vi nordmenn elsker Gore-Tex-produkter. Men det er langt fra sikkert at du vil ha Gore-Tex i skoene selv om du skal løpe i terrenget. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)
NÅ SKAL ALLE TIL SKOGS: Terrengtrening blir stadig mer populært, og vi nordmenn elsker Gore-Tex-produkter. Men det er langt fra sikkert at du vil ha Gore-Tex i skoene selv om du skal løpe i terrenget. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)

Men noen ganger er det best uten ...

Nordmenn elsker Gore-Tex og andre typer tex-membran som kan holde sko og tekstiler vannavvisende. Det viser salget av slike produkter:

- Norge er det største markedet i Europa på Gore-Tex tekstiler, forteller Anders Kjellén, administrerende direktør i Mammut Ajungilak As, til DinSide.

Han sier videre at Gore-Tex som merkevare står utrolig sterkt her til lands.

- Dette skyldes nok flere faktorer, men at vi er vant til å ferdes ute i vær og vind og således trenger produkter som holder, er nok en sterkt medvirkende årsak, sier han.

Mammut Ajungilak produserer alt fra klær til sko, ryggsekker, soveposer og klatreutstyr - altså veldig mye friluftsutstyr.

Les vår test av billige løpetights!

MER Å VELGE I: Etterspørselen etter terrengløpesko øker, og stadig flere produsenter har kommet på banen med terrengsko. Det betyr mer å velge i for deg og meg. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)MER Å VELGE I: Etterspørselen etter terrengløpesko øker, og stadig flere produsenter har kommet på banen med terrengsko. Det betyr mer å velge i for deg og meg. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)

Flere velger terrengtrening

Gore-Tex er altså veldig populært når det kommer til bekleding for tur- og friluftsaktiviteter.

I det siste er det også blitt en trend at nordmenn i større grad også legger treningen ut i terrenget.

- Vi ser at det er en trend, dette med crossfit og løping ute og i terrenget; det å bruke de elementene du har rundt deg, sier idrettsutøver Anders Aukland til DinSide.

- Og fordi mange ønsker å løpe i terrenget nå, ser vi at mange også ønsker å lage produkter for dette. Vi ser at det kommer produkter til løping fra de som egentlig lager fjellutstyr - og det er kjempebra at vi får flere produkter å velge i, sier han videre. Her finnes det produkter både med og uten Gore-Tex. Men trenger du egentlig Gore-Tex om du skal løpe i terrenget?

Les også: Slik får du membran til å vare

Mest til turbruk

Hos XXL selger de sko med Gore-Tex både til turbruk og som treningssko.

- De fleste skoene vi selger med Gore-Tex er til turbruk. Men vi selger også endel løpesko med Gore-Tex, da er det først og fremst modeller under 1.000 kroner som selges, forteller Stian Haslerud, nordisk innkjøpssjef for sko hos XXL Sport & Villmark.

- Den som er litt typisk er at de som vil ha en sko til tur, fritid og eventuelt løping i terreng, velger med Gore-Tex, men de som kun skal ha en sko til løping, velger uten for å få ned vekten, sier Kjellén.

Bedre uten hvis du løper

- En lav sko vil uansett kunne bli våt da man ganske lett kan plumpe i for eksempel en myr. Og da vil ikke vannet renne ut, som det gjør på en sko uten Gore-Tex. Så til ren trening selges mest uten, sier Kjellén videre. Han anbefaler imidlertid gjerne løpesko med Gore-Tex for løperen som stort sett holder seg på asfalt, grusveier og fine stier - samt vinterstid i slapseføre. - Da vil du holde deg tørr og varm på beina lenger, sier han.

Les også: Ja, impregnering virker!

FORETREKKER TERRENGSKO UTEN GORE-TEX: Idrettsutøver Anders Aukland har terrengløpesko både med og uten Gore-Tex, men foretrekker de uten. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)FORETREKKER TERRENGSKO UTEN GORE-TEX: Idrettsutøver Anders Aukland har terrengløpesko både med og uten Gore-Tex, men foretrekker de uten. (Foto: MAMMUT AJUNGILAK)

- Foretrekker de uten Gore-Tex

Anders Aukland trener mye ute i friluft, og da også terrengløping. Han forteller til DinSide at han foretrekker løpesko uten Gore-Tex.

- Jeg har begge deler, men jeg foretrekker de uten. Fordelen med Gore-Tex er jo at du holder deg tørrere. Men for en treningstur synes jeg de uten Gore-Tex er best, for da blir skoene litt smidigere og litt lettere og har en litt bedre passform, sier Aukland.

I stedet for sko med Gore-Tex, som altså gjør skoene både hardere og tyngre, anbefaler Aukland en neoprensokk i skoene.

- Når jeg løper på høsten og det begynner å bli is på myrene og det er kaldt, bruker jeg en tynn neoprensokk i en terrengsko, da holder du deg varm, sier han. Neoprensokk får du kjøpt i sportsbutikker eller spesialbutikker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus