– Tungt og hardt, men veldig godt

Anne Line Hogstad demonstrerer hvordan man skal svare på spark dersom motstanderen sparker høyt. Foto: Monica Betten

Stadig flere jenter trener kampsport. Hos Frontline Muay Thai er treningen tilrettelagt så også muslimske jenter kan delta.

Om thaiboksing:

Thaiboksing (Muay Thai) stammer opprinnelig fra Thailand. Forskjellen på thaiboksing og kicboksing er at man i tillegg bruker knær og albuer, samt lave spark og klinsj. Thaiboksing ble opprinnelig utviklet til bruk i krigføring, men ble raskt Thailands nasjonalsport.

Thaiboksing praktiseres over hele verden. Det finnes thaiboksing-konkurranser i Norge hvor det ikke er lov med knockout mot hodet.

Kilde: Wikipedia

Klokken er 12. 00 søndag formiddag. Det lukter tigerbalsam i den store salen der 15 jenter står på en lang rekke. Om litt skal de sparke, bokse, gi knær og albuer og klinsje.

– Blokk, svar! Tre minutter! Husk guarden deres!, roper en høy kvinnestemme.

Stemmen tilhører Anne Line Hogstad, regjerende norgesmester i thaiboksing. Hver søndag trener hun jenter i thaiboksing

Det henger diplomer på veggene, i hyllene konkurrerer pokaler og vinnerbelter om plassen. Men jentene enser ikke omgivelsene lenger, de er i full gang med å blokkere og svare på spark.

– Thaiboksing er en tøff sport, men vi bruker beskyttelsesutstyr når vi trener. De fleste slipper unna med noen få blåmerker, sier Hogstad og legger til:

– Det er supereffektiv trening for de som ønsker å komme i form siden man bruker hele kroppen. I tillegg er det bra selvforsvar, spesielt for jenter.

Les også: Disse hijab-jentene kan svinge sverdet

Åpent for muslimer

Mange kampsportsteder tilbyr egne kurs for jenter, både i selvforsvar og tradisjonelle kampsporter. Hos Frontline Muay Thai har de tatt det ett steg videre. For at også muslimske jenter skal kunne delta på treningene er lokalet helt stengt for gutter under jentetrening på søndager.

– Det var min ide. Jeg var lenge den eneste jenta som gikk på det øverste partiet, og så at flere jenter falt av før de kom så langt, sier Hogstad til ABC Nyheter.

For å tilpasse treningen bedre til jenter startet hun derfor den rene jentetimen.

– Nå kan alle jenter, uansett nivå, være med å utvikle seg sammen, forklarer hun.

For at også muslimske jenter får anledning til å trene valgte hun i tillegg å stenge lokalene helt for gutter under jentetreningen.

– Ofte er det mange muslimske jenter som er med på treningene. Det synes jeg er veldig positivt, sier norgesmesteren.

Ingrid Pascel er svett og fornøyd etter en god økt med jentene. Dette er tredje gang hun er med på jentetreningen. Til vanlig trener hun på nybegynnerpartiet. Mange av de muslimske jentene trener ikke på de ordinære partiene til Frontline Muay Thai, hvor majoriteten er gutter, men er kun med på jentetreningene:

– Jeg synes det er utrolig bra at så mange muslimske jenter er med på treningene. Det gir en følelse av fellesskap og at vi virkelig er sammen om dette.

Helt hekta

Pascel er sliten etter treningen, men snakker fort og entusiastisk. Hun forteller at hun ikke var helt sikker på om thaiboksing var noe for henne, selv om hun har drevet med kickboksing tidligere.

– Men jeg er helt hekta. Atmosfæren og miljøet her er utrolig kult. Alle er imøtekommende og hjelpsomme, sier hun.

Pascel legger til at hun alltid sitter igjen med en god følelse etter hver trening.

– Jeg føler meg i stand til å håndtere ubehagelige situasjoner og jeg får mer kontroll.

At man får mer kontroll i ubehagelige situasjoner ved å trene kampsport, beviste en jente Pascel trener med nylig.

– Hun slo kun en gang, men kjente at det er veldig effektivt.

Gir trygghetsfølelse

Pablita Figueroa (25) har også vært med på jentetreningen denne søndagen. Hun trener thaiboksing flere ganger i uken og har lyst til å gå kamp snart. I dag skal hun ha privattime rett etter jentetreningen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å finne en sport som passet for meg. Første gang jeg trente her visste jeg overhode ikke hva jeg gikk til. Det var tungt, litt hardt, men også veldig godt. Nå har det blitt lidenskapen min, sier Figueroa.

Hun forteller at thaiboksing både gir henne mer energi og selvsikkerhet.

– Jeg føler en trygghet med tanke på at det tross alt også er selvforsvar. Jeg synes det er veldig positivt at det er mange muslimske jenter på trening. Å komme på disse treningene er jo selvforsvar i seg selv, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus