Tips for å unngå gnagsår

UNNGÅ GNAGSÅR: Vonde blemmer og sår på føttene kan legge en stor demper på turgleden for både liten og stor. Det finnes heldigvis gode råd for å forebygge plagen. Foto: Colourbox.com
UNNGÅ GNAGSÅR: Vonde blemmer og sår på føttene kan legge en stor demper på turgleden for både liten og stor. Det finnes heldigvis gode råd for å forebygge plagen. Foto: Colourbox.com

Turgleden kan lett bli ødelagt av smertefulle gnagsår. Har du prøvd å gå med to par sokker? Her er flere smarte tips for å forebygge gnagsår.

Åtte av ti nordmenn går tur i skog eller fjell i løpet av året, viser levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Skolenes høstferie er allerede i gang i store deler av landet, noe som for mange barn og voksne vil bety flere og lengre turer til fots.

Turgleden kan lett bli ødelagt av vonde gnagsår.

Interesseorganisasjonen Sportsbransjen AS har samlet sammen åtte tips for å unngå smertefulle sår på føttene.

Les også: Høsten i fjellet

Slik kan du unngå gnagsår:

  • Bruk to par sokker: Ha de tynneste sokkene innerst og bruk et tykkere par utenpå. På den måten havner det som blir av friksjon mellom sokkene i stedet for mellom føttene og sokkene.
  • Sportstape som puster eller gnagsårplaster: Bruk skikkelig plaster eller tape, ikke spar på dette og ikke bruk tradisjonelt plaster.
  • Vask bena: Om du skal gå over flere dager kan man smøre inn føttene med vaselin slik at de er myke og vannavstøtende til neste dag.
  • Skift sokker: Skift gjerne sokker et par ganger om dagen. Det er viktig å være tørr.
  • Fotpudder: Pudder holder føttene tørre, kjølig og myke på en effektiv måte. Er godt egnet mot fotsvette i fjellstøvler på varme dager.
  • Velg riktige sko: Finn en sko som passer din fot. De ulike produsentene benytter forskjellige lester. Dette gjør at det er stor variasjon mellom fasongen på de ulike skoene/støvlene. Når du skal kjøpe nye sko/støvler er det derfor svært viktig at du er nøye med å prøve flere ulike modeller. En sko/støvel som kjennes ubehagelig eller ubekvem på i butikken blir veldig ubehagelig på tur. Be om råd i butikken.
  • Bruk støvlene før tur: Sjansen for å få gnagsår synker om skoene passer foten godt. Noen sverger til at man skal gå et par turer med våte sokker og la skoene tørke etter på – for å forme skoene til foten. Denne anbefalingen varierer fra produsent til produsent.
  • Impregnering: Impregnering sørger ikke bare for å holde vann og fukt ute, men smører også læret i skoene/støvlene slik at det ikke blir stivere/hardere. Bidrar til å øke både komfort for bruker og levetid på produktet. Be om tips i butikken for å finne riktig impregnering til dine sko.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus