Joggeskoene varer lenger enn du tror

VEKT: Hvor mye du veier har mye å si for hvor ofte du må kjøpe nye joggesko. (Foto: PantherMedia / Warren Goldswain)
VEKT: Hvor mye du veier har mye å si for hvor ofte du må kjøpe nye joggesko. (Foto: PantherMedia / Warren Goldswain)

Og den største slitasjen skjer allerede under de fem første milene.

Jogger du? Da har du sikkert tenkt at hvis du bare fikk kjøpt et par nye sko, ville løpingen gått enda bedre. Mange føler sikkert også at de gamle skoene har gått ut på dato med hensyn til demping og stabilitet etter et eller to år.

Det er altså feil.

Les også: Slik fjerner du vond lukt fra skoene

Grundig tysk test

Det svenske nettstedet Testfakta viser til en tysk undersøkelse ledet av professor i biomekanikk Ewald Hennig ved det tyske universitetet Duisburg-Essen. Den viser at joggesko holder mye lenger enn mange tror. Men bare så det er sagt: Dette er ikke eksakt vitenskap, og vil variere i forhold til hvor mye joggeren veier, treningshyppighet, overpronering og løpsteknikk.

Viktig å vite før du kjøper: DinSide tester løpestegsanalyser

Les også: Vi har løpt 3300 km for å finne den beste skoen

UTSEENDE: Det er lettere å bli motivert av nye joggesko.

UTSEENDE: Det er lettere å bli motivert av nye joggesko.

Bytte hvert år?

For hvor lenger holder de egentlig? DinSide gjorde et kjapt nettsøk, og fant artikler hvor det stod at man bør skifte sko etter følgende kriterier:

Tør du ta steget? Slik blir du en barfotløper

100 mil per sko

Professor Ewald Henning har forsket på joggesko i 24 år og trakk altså noen andre konklusjoner etter at hans test-team på 5 erfarne løpere hadde testet tre høykvalitetssko i samme prisklasse fra Adidas, Nike og Asics i 100 mil per sko.

Tips: Slik blir du kvitt vond lukt i joggeskoene

Les også: Dette gjør skoene med deg

RIKTIG TEKNIKK? Hvordan du løper har noe å si for hvordan skoen slites. (Foto: PantherMedia / Rui Santos)RIKTIG TEKNIKK? Hvordan du løper har noe å si for hvordan skoen slites. (Foto: PantherMedia / Rui Santos)

Marginal endring

Det han kom frem til var at skoenes demping og stabilitet ikke forringes mer enn knapt ti prosent etter at tre par var testet i 100 mil hver, og at den største forringelsen skjedde i løpet av de fem første milene. Sistnevnte skyldtes kun at skoene ble flyttet ut av esken og tatt i bruk. Etter dette skjedde det egentlig lite med skoene.

Konklusjonen Hennig trakk etter undersøkelsen var at normale løpesko av god kvalitet vil holde opptil 200 mil uten problemer - og sannsynligvis lenger.

Les også: Er dette verdens rareste joggesko?

Flere faktorer spiller inn

Alt er selvsagt avhengig av joggerens vekt og hvordan skoene er oppbygd. En tyngre jogger, typisk over 85 kilo, vil nok måtte bytte sko litt oftere.

Et eksperttips som går inn igjen flere ganger på nett, er å veksle mellom to typer joggesko for å få skoene til å vare lengre. Og da gjerne en lett og en med mye demping.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus