Meny

Joda, du greier å stå imot fristelsene

KONTROLL: Viljestyrke er helt avgjørende for å lykkes livet. Veldig mange av de tingene vi må gjøre på veien mot dit vi ønsker å nå, består av å gjøre ganske mange kjedelige ting og å forsake det vi synes er gøy. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KONTROLL: Viljestyrke er helt avgjørende for å lykkes livet. Veldig mange av de tingene vi må gjøre på veien mot dit vi ønsker å nå, består av å gjøre ganske mange kjedelige ting og å forsake det vi synes er gøy. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ikke fortvil, viljestyrken din kan trenes opp.

Synes du det er vanskelig å gjøre det du har bestemt deg for? Viljestyrke er noe du bruker hele tiden, og påvirker alle deler av livet ditt.

- Viljestyrke handler om evnen man har til å ta seg selv i nakken, og faktisk gjennomføre mål man har satt seg, selv om man møter motstand, sier stipendiat Audun Hetland ved Universitetet i Tromsø, som tar en doktorgrad i positiv psykologi og forsker på motivasjon.

Les også: Slik slankes en mann

Gjennomføringsevne og impulsstyring

Tar du for eksempel husvasken, selv om det er gørrkjedelig? Klarer du ikke å motstå fristelser som å spise godteri eller å surfe rundt på sosiale medier i arbeidstiden? Har du klart å trene jevnlig over lengre tid? Unngår du sosiale situasjoner du føler deg usikker i? Klarer du å jobbe hardt og takle motstand for å nå dine karriereambisjoner?

Hva du svarer på disse spørsmålene kan ha sammenheng med hvor stor viljestyrke du har.

Viljestyrke handler om selvkontroll, gjennomføringsevne, impulsstyring og evnen til å takle motstand.

Viljestyrke = suksess

Men hvorfor er viljestyrke så viktig? Flere forskningsstudier tyder på at viljestyrke er viktigere enn intelligens for å lykkes i livet.

- Det hjelper ikke å være supersmart på et område hvis du ikke bruker og utvikler evnene dine. Hvis du derimot bruker viljestyrken din, lager gode vaner og jobber målrettet og strukturert med noe, kommer du lengre enn hvis du er smart og lat, sier Hetland.

For om du drømmer om å bli veldig god innenfor et bestemt felt, krever det selvdisiplin.

- Viljestyrke er helt avgjørende for å lykkes livet. Veldig mange av de tingene vi må gjøre på veien mot dit vi ønsker å nå, består av å gjøre ganske mange kjedelige ting og å forsake det vi synes er gøy. Det krever viljestyrke og selvkontroll. Personer som utmerker seg innenfor et fagfelt eller er toppidrettsutøvere scorer garantert høyt på viljestyrke, fordi de har hatt et langsiktig mål de har jobbet hardt og målrettet mot, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg.

Marshmallows-eksperimentet

Evnen til å utvise viljestyrke påvirker mange områder av livet, viser det klassiske forsøket kalt ”Marshmallows”-eksperimentet fra 1960-tallet.

Bilde

MARSHMALLOWSEKSPERIMENTET: Spis én nå, eller vent 10 minutter og få en ekstra? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Da gjorde psykologen Walter Mischel og hans team studier på barn og deres selvkontroll.

Fireåringer ble plassert i et rom med én marshmallow på et fat foran seg og fikk beskjed om at de godt kunne spise godteriet med en gang. Men barna fikk også beskjed om at hvis de klarte å vente i 10 minutter med å spise marshmallowen, ble de belønnet med én marshmallow til.

Mens noen av barna spiste godteriet med en gang, forsøkte andre å vente (uten å lykkes).

Noen utviste også god selvkontroll, og klarte å vente i 10 minutter for så å gjøre seg fortjent til to marshmallower.

Les også: Denne gaffelen kan gjøre deg slank

Mer populære og skilles sjeldnere

20 år senere, i et oppfølgingsforsøk, fant Mischel ut at barna som hadde vist størst viljestyrke i forsøket, også var de som gjorde det faglig best på skolen.

De mest viljesterke barna var til og med de mest populære i klassen, og fikk senere i livet jobber som var bedre betalt. Den samme gruppen hadde lavere forekomst av alkohol- og narkotikamisbruk.

At evnen til selvregulering er viktigere enn IQ når man skal indikere hvem som lykkes i livet, ble nylig sterkt underbygget i en newzealandsk studie publisert i 2010.

Forskere hadde fulgt 1000 barn fra fødselen og fram til de fylte 32 år. Og barna som viste seg å score høyt på selvkontroll, var også de med mindre fedme, færre kjønnssykdommer, bedre tenner, mer penger og bedre ekteskap.

Det viste seg at noen av forskjellene hang sammen med IQ og sosial klasse, men selv når disse faktorene ble utelukket, holdt mønsteret seg.

- Viljestyrken kan bli bedre

Men om du har lest så langt og ser mørkt på egen viljestyrke, fortvil ikke! Det finnes håp for de av oss som synes det skorter på egen selvkontroll.

- Forskning innen psykologifeltet viser at viljestyrke kan trenes opp og utvikles. Dessverre er det sånn at de som trenger viljestyrke mest, har minst. Da gjelder det å få snudd den negative trenden. For å få det til må man sette seg små og overkommelige mål, og bygge på det – steg for steg, sier doktorgradsstipendiat Audun Hetland.

- Tøy komfortsonen!

Start med et personlig prosjekt, der du gir deg selv utfordringer du utfører over tid, råder Tom Karp.

Han er professor i ledelse ved Markedshøyskolen og har forsket på viljestyrke blant ledere.

- For å få bedre viljestyrke må du tøye komfortsonen litt, og forplikte deg til å trene på utfordringer. Liker du ikke å synge i kor eller snakke foran forsamlinger, bygger du deg opp til å gjøre nettopp dette, sier Karp.

Slik gjør du det!

Velg en utfordring knyttet til noe som betyr noe for deg, altså et utfordring du kan ha glede og dra nytte av i framtiden.

Prosjektet må kreve innsats av deg over tid, og ifølge Tom Karp kan utfordringene være:

- Mentale (f.eks lære deg et nytt språk, fag, instrument, sette deg inn i regnskapsføring)

- Emosjonelle (f.eks holde en tale, hoppe i fallskjerm, spille teater, ta en vanskelig samtale)

- Fysiske (f.eks delta på en ny sport, trene spesifikt for et løp)

Konkrete mål

Hemmeligheten bak å lykkes er å sette et konkret mål, og så legge en plan for å nå det målet.

For eksempel er ikke ”å komme i form” eller ”gjøre noe jeg er redd for” konkret nok. Gjør det tydelig, som ”jeg skal gå i 40 minutter hver dag” eller ”holde en presentasjon på jobben”.

Poenget er at du ikke skal gi opp, selv om du går lei og møter motstand på veien. Det kan også være lurt å ha en prosjektbok, der du skriver ned hvordan det går fra gang til gang, slik at du kan se framgangen.

- Bare det å sette et mål og lage en plan øker sannsynligheten for å få det til, mener Jan-Ole Hesselberg.

Kan bli viljestyrke-sliten

I nyere forskning er det blitt mer vanlig å se på viljestyrken som en muskel; Den blir sliten og utmattet om du bruker den for mye.

Det er den amerikanske psykologiprofessoren Roy Baumeister som står bak denne teorien.

Nyttårsforsetter er et eksempel på når mange av oss kan overbelaste viljestyrke-muskelen. Da setter mange av oss flere store mål på én og samme gang. Om du planlegger å stumpe røyken, slutte å spise godteri og trene minst tre ganger i uka samtidig, kan det lett ende i en gedigen skuffelse.

Viljestyrken blir kort sagt utmattet, om den ikke er godt trent fra før.

Mange bekker små ...

- Bruk viljestyrken med omhu, og ikke vær overoptimistisk. Hemmeligheten bak å få bedre viljestyrke er å gjøre småting som ikke er altfor krevende, men å gjøre det over tid. Det er viktigere å sette et lite og overkommelig mål, enn å ha et stort mål man ikke klarer. Et eksempel kan være å ta 20 push-ups hver dag, sier Jan-Ole Hesselberg.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Dette gjør oss lykkelige

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Dette avslører alle løgner

Debatt: Bør psykisk syke ha kredittkort?

Spørsmål & svar: - Er alt ødelagt hvis jeg sprekker?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:33 Oppgang på Wall Street23:13 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag06:30 Medieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59 Dette skjedde i natt05:50 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45 Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24 Politi fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20 Ordfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49 Stornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41 Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58 Undersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55 Aviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29 Syklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08 175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34 Nye oppskytinger fra Nord-Korea01:56 WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51 Savnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18 BT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20 Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10 Opprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06 Hvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57 Børsras for General Electric etter påstander om svindel23:21 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16 Trump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26 To personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18 – Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00 90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52 Nå er råskinnet endelig på plass i Norge20:47 John Hickenlooper trekker seg fra Demokratenes primærvalg20:45 Kjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem20:21 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass20:18 Halvparten dør på sykehjem: – Færre plasser, flere pasienter19:43 – Han behøver ikke å være bekymret for meg19:33 PETA advarer mot utskjelt dyrepark19:03 Ny krisemåling for Ap og FrP
Siste nytt
23:33VerdenOppgang på Wall Street23:13Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag06:30SportMedieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59NorgeDette skjedde i natt05:50SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45KulturAller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24VerdenPoliti fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20NorgeOrdfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49SportStornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41VerdenTrump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58Helse og livsstilUndersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55VerdenAviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29NorgeSyklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08Penger175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea01:56VerdenWSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51NorgeSavnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18NorgeBT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20NorgeHeltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10VerdenOpprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06NorgeHvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57VerdenBørsras for General Electric etter påstander om svindel23:21SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16PolitikkTrump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26NorgeTo personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18Motor– Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00Mat og drikke90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52MotorNå er råskinnet endelig på plass i Norge20:47PolitikkJohn Hickenlooper trekker seg fra Demokratenes primærvalg20:45PolitikkKjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem20:21SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass20:18Helse og livsstilHalvparten dør på sykehjem: – Færre plasser, flere pasienter19:43Sport– Han behøver ikke å være bekymret for meg19:33ReisePETA advarer mot utskjelt dyrepark19:03PolitikkNy krisemåling for Ap og FrP

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus