De hotteste treningstrendene for året

STYRKE: Victoria's Secret-modell Miranda Kerr trener styrke sammen med den personlige treneren sin. Nå blir personlig trener allemannseie, ifølge ekspertene. © FOTO: Stella Pictures
STYRKE: Victoria's Secret-modell Miranda Kerr trener styrke sammen med den personlige treneren sin. Nå blir personlig trener allemannseie, ifølge ekspertene. © FOTO: Stella Pictures

Det holder ikke å bare bli slank, nå skal damene bygge muskler.

- Det vi ser som går igjen i de nye treningstrendene, er at norske kvinner vil ha mer igjen for treningen. Det holder ikke bare å trene styrke eller kondisjon. Nå vil de trene alt på samme tid, sier Johanna Grønneberg Mesa, programleder og personlig trener i Norge og USA.

Ifølge henne er en av de største trendene som vil prege Norge i tiden fremover, rett og slett større krav til resultater.

Les også: Vi kommer til å bruke 190 millioner på personlig trening

Vil ha raske resultater

- Nå er ikke det å ha personlig trener bare luksus for de få. Personlig trener er nok en av de største trendene vi vil se i Norge fremover, og det blir stadig mer vanlig blant folk flest. Nå stiller vi imidlertid større og større krav til trenerne om at vi skal se spesifikke resultater, gjerne innenfor et gitt tidsrom, sier treningseksperten.

Er du nybegynner kan en personlig trener også være nyttig for å unngå feil teknikk og feilbelastninger, noe som på både kort og lang sikt kan føre til skader.

Som personlig trener i kjendisverdenen i Hollywood og USA, har hun opplevd på nært hold hvordan stjernene har store forventninger til både seg og sin egen kropp.

- Helst skal de ha høyere rumpe innen torsdag. I Norge har vi vært mer tålmodige, men vi begynner nå å ta etter, mener hun.

Trendy å trene hjemme

Som den opphetede debatten med Marte Krogh har vist oss, er det imidlertid langt fra alle som finner det like enkelt å presse noen svette timer på et treningssenter inn i en travel hverdag. Og kanskje er ikke saltrening så effektivt som du tror heller. Grønneberg Mesa forteller at det derfor er en voksende trend, både i Norge og USA, at stadig flere rigger seg til med treningsrom hjemme.

- Mange kvinner har rett og slett ikke tid til både å reise til treningssenter og trene, men vil gjerne. Da gjelder det å finne løsninger. Også i Norge er det derfor en voksende trend at man trener hjemme, sier kjendistreneren.

Hun legger dessuten til at man velger selv hvor mye utstyr man vil ha, og at det er fint mulig å trene hjemme uten å gå til innkjøp av dyrt utstyr.

Nå skal det være muskler

Blant de andre store trendene vi finner i Norge akkurat nå, er plyometriks, eller funksjonell trening.

- Det gjelder å bruke så mye som mulig av kroppen med så stor kraft som mulig. Nå er det in å faktisk bruke musklene, også hos jentene. Norske jenter vil være sterke, ikke bare se definerte ut. Strong is the new skinny for mange, sier Grønneberg Mesa.

Trenden er også på full fart opp i USA.

- Nå gjelder det ikke bare få høy rumpe innen torsdag. Nå skal kjendisene som har sultet seg i flere år, plutselig ha muskler innen torsdag, ler hun.

Boot Camp og Crossfit

Martin Norum, fagansvarlig ved Akademiet for Personlig Trening, bekrefter at norske kvinner trener mer styrke enn noen gang.

- Det gjelder både i gruppetreningen som legges opp ved de ulike treningssentrene og egentreningen. Stadig flere kvinner gjør øvelser som markløft og knebøy. Vi ser også at mange av øvelsene som gjøres nå, skal ha overføringsverdi i sportslig sammenheng, sier Norum.

Ifølge han er det en av grunnene til at Boot Camp, et treningsopplegg hvor flere øvelser settes sammen og et visst antall repetisjoner skal gjøres innen en gitt tid, blir stadig mer populært. Også Crossfit blir stadig mer populært.

=

EKSPERTENE: Johanna Grønneberg Mesa, programleder og personlig trener, Martin Norum, fagansvarlig ved Akademiet for Personlig Trening, og Cornelis Elander, personlig trener.

Mer kampsport blant jentene

Ifølge kjendistrener og programleder Cornelis Elander i Hollywood, skal også jentene trene tøffere. Derfor er det ikke bare styrketrening som gjelder, men i stadig større grad også kampsport.

- Treningen skal være hardcore, rett og slett tøffere. Derfor blir det stadig mer populært også for vanlige jenter å trene kampsport. Norge ligger nok et godt stykke bak på denne trenden, men den plukkes nok opp kjapt. Utover våren vil vi se mye mer kampsport blant jentene, tror Elander.

Når det gjelder Zumba og liknende, hvor treningen gjøres om til en fest, har populariteten avtatt litt, mener Norum.

- Zumba er fortsatt populært blant mange, særlig i målgruppen på kvinner mellom 20 og 50 år. Den er imidlertid litt på vei ned, for nå er det styrketrening som gjelder, sier han.

Yogaen blir dessuten utfordret av andre treningsformer som foam-rollertimer, opplyser Norum.

- Flere treningssentre i Norge tilbyr nå foam-rollertimer, egenmassasje, hvor man ruller kroppen for å massere den. Det gir økt velværefølelse og mindre spenninger, og kan være avslappende og oppløsende, sier han.

=

TØFT: Tøffere treningsformer som boksing og kampsport vil bli populært blant jentene i tiden som kommer, tror personlig trener Cornelis Elander. © FOTO: Thinkstockphoto

Tømmerstokker, Kettlebells og slynger

En annen trend som vokser i USA, og som har gjort sitt spede inntog også i Norge, er Viper.

Det vil si trening med tømmerstokker med to hull i til håndtak. Dette brukes også på gruppetrening og blir stadig mer populært, sier hun.

Kettlebells, trening med såkalte tekanneformede vekter, har vært populært ei stund nå i Norge, og ekspertene tror det vil fortsette også utover i 2013.

- Kettlebells er fortsatt hot for mange. Men nå blir vektene mindre, slik at det er mulig å trene hurtigere, sier Grønneberg Mesa.

En annen ting som blir stadig mer populært, er TRX, altså slyngetrening.

- Det kommer vi til å få se mer av også under saltrening. Det handler rett og slett om å lære og løfte sin egen kropp ved hjep av slynger, fortsetter hun.

Holder lenger på trendene

Ifølge Cornelis Elander holder norske kvinner godt på treningstradisjonene sine, men blir stadig flinkere til å fornye. Ennå er det imidlertid et stykke igjen til vi får amerikanske tendenser i Norge, tror han.

- I Hollywood er trendene svært kortvarige. Det som er in den ene uka, er ut den neste. Det er trendy å være en del av det hotteste nye. Det viser at man følger med i tiden, sier Elander.

Han jobber i Hollywod og Los Angeles, men er ofte hjemme i Norge. Da har han lagt merke til at norske kvinner later til å ha mer tålmodighet til å faktisk prøve ut de nye trendene for å se om de får resultater.

- Trendene kommer gjerne noen måneder senere til Norge, men så er vi også flinkere til å gjennomføre og holde på dem, sier Elander.

Det vi kommer til å se i Norge fremover, er tøffere trening, flere og flere personlige trenere og høyere krav til disse, konkluderer Elander.

Les også:

Ta denne testen før du kjøper løpesko

Så fort forfaller kroppen

Denne aktiviteten forlenger livet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 FHI kaller inn til pressekonferanse om coronaviruset20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 300
Siste nytt
20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilFHI kaller inn til pressekonferanse om coronaviruset20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 300