TEST ShapeUp tester treningskonsept

- Det må se ganske komisk ut, men er sabla bra trening

Transformer © Foto: Stine Østby
Transformer © Foto: Stine Østby

Røff sirkeltrening skal gjøre deg råsterk i høst.

Jeg er på Sats for å teste ut den nye styrketreningstimen Transformer. Navnet sier meg at dette er en hvass time som kommer til å røske i muskelfibrene.

Og den skal etter sigende foregå i et stålbur. Eh, drar ikke Sats leken litt langt nå? tenker jeg. Men neida, «stålburet» viser seg å være noe så ufarlig som noen slags frittstående ribbevegger forbundet med hverandre av en ribbevegg i taket. I stengene kan man gå armgang, henge og finne på all slags sprell. Og de fungerer som oppheng til mange av styrkeapparatene vi bruker under treningen.

Timen er organisert som god, gammeldags sirkeltrening. Treningsrommet er inndelt i ulike «poster», og på hver post skal vi gjøre en bestemt styrkeøvelse. Alle trener på sin post til treneren roper «ferdig!».

Deretter sirkulerer vi til neste.

Fra post til post

Vi skal starte rolig med en oppvarmingsrunde med 30 sekunder på hver post. Jeg starter med å løfte den ene enden av en tung stang eksplosivt opp i lufta mens jeg hopper ned i utfallsstilling. Det innbyr egentlig ikke til å ta det veldig rolig, og jeg blir fort varm. En annen øvelse er å stå i en dyp knebøy på et balansebrett og føre en medisinball fra skulder til skulder i store sirkler rundt hodet. Det svir i lårene. På neste post gjør jeg «amerikaneren», hvor du alternerer mellom hopp og armhevinger oppå en stepkasse. Puh!

Ellers er vi gjennom armhevinger i ringer, øvelser med kettlebells og TRX-slynger, og en rekke oppfinnsomme måter å få magemusklene til å svi på.

Første runde gjør meg gjennomvarm, og alle rundt meg har fått en nydelig, rosarød ansiktsfarge. I runde to kreves 40 sekunders innsats på hver post, og nå er det ikke lenger snakk om å ta det rolig. For nå er vi varme og skal gruse til. Instruktørene går rundt og holder øye med oss. De hjelper meg til å utføre øvelsene riktig, og til å holde motet oppe. Så lenge klokka tikker, skal vi trene i ett strekk.

Smertefullt og effektivt

Noen av øvelsene hadde vært utenkelig å holde ut i 40 sekunder, hadde det ikke vært for at vi med enkle grep kan gjøre øvelsen tyngre eller lettere. Når jeg holder på å falle fullstendig sammen, stiller jeg meg heller i en posisjon som gjør øvelsen litt lettere. På den måten slipper jeg å ta pause, og det er en kjempefordel for treningseffekten. Jeg får virkelig krystet ut all saft av musklene.

transformer=

Transformer © Foto: Stine Østby

I runde tre er det smertefulle 50 sekunder på hver post, men jeg vet at det er siste runde, så jeg river i alt jeg har. Med prustende mennesker rundt meg på alle kanter, må jeg ta i minst like hardt for å føle at jeg fortjener å være der, og jeg går til krig mot apparatene. Den hardeste øvelsen er å stå og slenge to svære tau opp og ned, nesten som å riste et digert teppe. Instruktøren roper «få opp tempoet!», og jeg rister som en gal. Det må se ganske komisk ut, men er sabla bra trening. Lurer på om husmødrene som ristet blytunge tepper før støvsugerens tidsalder visste at de samtidig transformerte kroppen sin.

Det river i meg mens vi holder på, men så er vi ferdig med hele økten. Det gikk faktisk fort, og jeg føler meg utrolig bra. «Det er det verste jeg har vært med på,» sier en av jentene og smiler bredt, og to andre roper:

«Det var gøy!» Det er ideelt at timen varer i bare 30 eller 45 minutter. Er du nybegynner er det nok best å starte med 30 minutter for å bli vant til gamet – for det skal svi!

Blir ikke lei

Transformer er en styrkebasert time, men det er også mye å hente på kondis, bevegelsestrening og balanse. Og selv om det er tungt, er det noe lekent ved det, kanskje fordi det er så variert. Vi bruker alt fra ringer, turnstang og slynger, til kettlebells, balansebrett og vektstang. Dette er trening du kan holde på med i årevis uten å gå lei, spesielt fordi instruktørene legger vekt på at ingen time skal være lik.

Noe av det beste ved Transformer er likevel lagfølelsen og den gode energien fra instruktørene. Å gjøre det som en sirkeltrening sammen med andre inspirerer til å ta i enda hardere. Timen er dessuten ment å være et tilbud til de som ikke er så glade i saltimer. Transformer foregår i styrkerommet, og gruppen er ikke større enn maks 16 personer. Du får en knallbra styrketime der en personlig trener er med deg hele veien og heier på deg, og får deg til å ta i alt du har. Har du ambisiøse treningsmål, er Transformer virkelig en vei til å nå dem.

Kroppshev i slynge

Hold slyngene med strake armer og len kroppen bakover. Med hælene i gulvet, dra deg opp med en ro-bevegelse til du har hendene på siden av brystene. Strekk ut armene igjen og gjenta.

Tauristing

Hold i tampene av to store, tunge tau som er festet minst fem meter unna deg. Rist tauene opp og ned så de lager bølger, så fort du klarer.

Kettlebell-situp

Ligg på ryggen med bøyde knær og en strak arm som holder en kettlebell over hodet.

Med strak arm, løft kettlebellen over brystet.

Reis så overkroppen opp mens du stadig holder kettlebellen så høyt som mulig. Gå ned i liggende og gjenta med motsatt arm.

Les også:

De beste tipsene for flat mage

Slik får du fastere rumpe og lår

Bli sterk med Lene Alexandra

Hoppetau forbrenner dobbelt så mye som jogging

Personvernpolicy