Urban utegym

HOPPER RUNDT I BYEN: Parkour er en sport som handler om å komme seg forbi hindre, i byen eller naturen. Metodene som brukes, kan også anvendes i mer statisk trening utendørs. (FOTO: Daniel Munoz/Reuters/NTB scanpix)

Ta armhevninger i trappen og tren planken mot en mur. Med parkour som inspirasjonskilde kan du bruke hele byen som treningssenter.

Fakta om parkour
* Sporten har tilhengere over hele verden takket være franskmannen David Belle (39), som er grunnleggeren av parkour. Han startet denne treningsformen på 1980-tallet i en forstad til Paris.

* Meningen med parkour er å komme seg så fort som mulig fra A til B. Man skal bevege seg smidig, kontrollert og raskt gjennom alle mulige miljøer og forbi ulike hindre ved å holde i og ta fraspark fra det som finnes av hjelpemidler i nærheten. Mest brukt i byer, men kan også fungere i naturen.

* Hindrene/hjelpemidlene kan være alt i omgivelsene – hustak, stolper, benker, fortauskanter, bakken, trær, steiner, gjerder og murer. Parkour-utøverne (omtalt som «traceurs» eller «tracers») bruker først og fremst sin egen kropp som verktøy.

* Parkour er inspirert av flere ulike treningsformer og filosofier, og røttene stammer fra de militære hinderløypene. Treningsformen er en fysisk disiplin og en konkurransefri idrett uten graderinger og mesterskap, men med noen rekordforsøk.

* Det finnes en rekke videoer på Youtube.com med halsbrekkende parkour-triks.

Det er ikke nødvendig å betale dyrt for å svette innendørs i et helsestudio – i hvert fall ikke om sommeren.

Mathias Kopp er instruktør hos Friskis&Svettis i Stockholm og parkour-utøver på fritiden. Sporten med det franskklingende navnet handler i bunn og grunn om å komme seg lettest forbi hindre som gjerder og murer.

Les også: Dette gjør at du yter mer

Kopp mener det er friheten som gjør parkour-treningen spesiell.

– Jeg liker tanken på at man utnytter omgivelsene i treningen. Det er stimulerende, og treningen blir allsidig, sier han.

Hans fremste tips til nybegynnere er å være forsiktige og ta det rolig i starten. En øvelse kan se lett ut, men kan ta flere måneder å lære seg ordentlig.

Med bymiljøet som redskap viser han fem enkle øvelser som skal være en bra inngang for dem som ønsker å starte med parkour.

Øvelsene er inspirert av parkour, men fungerer som vanlige styrkeøvelser. Mathias Kopps forslag er å gjøre hver øvelse i to omganger med 15 repetisjoner, og etter hvert øke til tre omganger.

Les også: Slik sjekker du formen din selv

1. Trappehopp

Trener balanse og spenst. Stå med føttene i skulderbredde nedenfor en trapp. Ta sats og hopp jamføttes opp ett, to eller flere trappetrinn samtidig. Hopp færre steg om gangen, men i et raskere tempo, om du ønsker høyere puls. Hopp flere steg med et mer kontrollert sprang for å trene balansen. Tenk på at det skal være god svikt i hoftene og knærne, og bruk tærne for å få en myk bevegelse. Sving med armene for å få fart.

2. Dynamisk planke

Trener balansen og bukmusklene. Tren planken mot en fortauskant eller hjørnet på en lav mur. Hold hendene tett sammen for ekstra balansetrening. Stå med føttene bredt fra hverandre, og dra ett kne om gangen tett inntil brystet. Hold inn magen og spenn kroppen slik at ikke buken henger ned.

3. Ettbeint knebøy

Trener lårmusklene. Stå på én fot og legg den andre på en mur bak deg. Støtt hendene mot noe dersom det er nødvendig. Bøy det bakerste kneet mot bakken, så nært du kommer uten at det kjennes ubehagelig, og bøy tilbake. Prøv å forflytte tyngden bakover ved hjelp av overkroppen og hoftene. Len deg litt bakover og eksperimenter med hvordan du holder armene: Rett framover for å fordele vekten og oppover eller langs siden for å trene balansen.

Les også: De beste tipsene for flat mage

4. Armhevninger

Trener armene, skuldrene og bukmusklene. Plassér tærne på det andre trinnet i en trapp og sett hendene skulderbredt på bakken. Ta armhevninger med kroppen rak, uten svai. Jo høyere du plasserer føttene, desto mer trener du skuldrene. Ta armhevningene på knærne om du kjenner deg usikker.

5. Tricepspress

Trener triceps. Stå med ryggen mot en lav mur og legg hendene på muren. Hold kroppen rak med hælene i bakken. Pass på at albuene peker bakover og ikke ut mot sidene. Senk deg ned til armene har 90 graders vinkel, og press deg opp igjen. Setter du hele foten i bakken, blir øvelsen lettere.

Les også:

Slik tøyer du ut etter løpeøkten

Du blir ikke slank av sunn mat

Få drømmekroppen på rekordtid

Les mer om trening her.

Les flere nyheter

Personvernpolicy