Treningstrender

Slik skal vi trene nå

OPPNED: En ny treningsform som løfter yogaen opp i lufta kommer fra USA og lanseres i Norge. (Foto: Sometimes Pole Studio)
OPPNED: En ny treningsform som løfter yogaen opp i lufta kommer fra USA og lanseres i Norge. (Foto: Sometimes Pole Studio)

Nå skal yogaen foregå i lufta, styrketreningen være nyttig og gruppetimene korte. – Vær bevisst på hva du får når du trener, råder fysioterapeut Camilla Finckenhagen.

- Vi stjeler veldig ofte nye treningsformer fra USA, men hun som har utviklet Corebar, Anita Tonne, har vært rundt i USA for å lansere det der. Det er morsomt, sier fysioterapeut og instruktør Camilla Finckenhagen til ABC Nyheter.

Hun er en av initiativtagerne bak «Treningstrender» som arrangeres i Drammen kommende helg, og Corebar er en av treningsformene som presenteres på konferansen.

Dette er trening med en bøyd treningsstang, med spesielle øvelser og kombinasjoner, som skal dekke alt fra kondisjon til spenst, styrke, balanse og fleksibilitet.

Den norske oppfinnelsen er allerede lansert i en rekke land, deriblant Danmark, Finland, Sverige, Spania og USA.

Yoga i lufta

NORSK EKSPORT: Det norske treningskonseptet Corebar er lansert med suksess i flere andre land. (Foto: thecorebar.com)NORSK EKSPORT: Det norske treningskonseptet Corebar er lansert med suksess i flere andre land. (Foto: thecorebar.com)

Et konsept som kommer nettopp fra USA og er helt nytt i Norge, kalles Fly Gym og er enkelt forklart trening i lufta, eller mer bestemt i treningsslynger som løfter deg opp fra gulvet.

- Det jeg synes er så spennende med Fly Gym er at den kan brukes til så masse. Du kan kjøre alt fra de mest elegante yoga- og pilatesinspirerte timene til de tøffeste styrkeøvelser og deilig uttøyning, sier fysioterapeut David Berner, ved Sometimes Pole Studio, som har lansert denne treningsformen i Norge.

- Favoritten er jo den velfortjente avslutningen hvor du ligger i den mykeste hengekøyen og svever i lufta, fortsetter han.

Ut av sentrene

LUFTIG: Den svevende avslutningen er noe av det beste med denne luftige treningsformen, ifølge fysioterapeut David Berner. (Foto: Sometimes Pole Studio)LUFTIG: Den svevende avslutningen er noe av det beste med denne luftige treningsformen, ifølge fysioterapeut David Berner. (Foto: Sometimes Pole Studio)

En større treningstrend går på det å tilby organisert trening ute.

Top Nordic Training er et slikt konsept som den norske fysioterapeuten og tidligere landslagsalpinisten Annie M. Lingjerde har utviklet. Det er stavgang og styrketrening ute med hjelp av terrenget og enkelt utstyr.

Men også de store treningskjedene satser på utendørstrening.

- Mitt inntrykk er at vi har gått mer «back to basic». Det er blitt vanligere at sentrene tilbyr trening som man egentlig ikke gjør på treningssentre. Man tar med seg folk ut, trener frem mot Birken og lignende, sier Camilla Finckenhagen fra «Treningstrender».

Et eksempel på dette er Elixias «Fit for running» som arrangeres i samarbeid med Oslo maraton, frem til maratonløpet i september.

- Der har vi løpegrupper på forskjellige nivåer og da går man ut av senteret, sier Jannike Pedersen kompetanseansvarlig for gruppetrening i Elixia Nordic.

- Løping har hatt sterk vekst, man kommer ut av den vante settingen på senteret og det å løpe i gruppe blir en veldig sosial økt, forklarer Pedersen videre.

Også hos konkurrent SATS har man tatt løpetreningen ut av huset:

- Vi lanserte utendørsløping for medlemmer i fjor og har dette tilbudet også i år, sier kommunikasjonssjef Lars-Einar Petterson.

Les også: Trening gir høyere IQ

Styrke man har bruk for

IKKE DØGNFLUE: Dans som treningsform har vært populært i Norge i flere år. (Illusrasjonsfoto: Colourbox.com)IKKE DØGNFLUE: Dans som treningsform har vært populært i Norge i flere år. (Illusrasjonsfoto: Colourbox.com)

Styrketrening er også noe som er i vinden både hos Elixia, SATS og 3T, og da særlig såkalt funksjonell styrke, altså trening mer for å kunne bruke kroppen riktig enn for utseendes skyld.

- Det vil si at du ikke bare står og løfter, men du jobber med hele kroppen, styrker kjernemuskulatur, rygg og mage, du får god balanse og blir sterk i hele kroppen. Her har vi blant annet slynger som brukes flittig, sier Trude Vinje i 3T.

- Det er mindre fokus på bisepsen og mer på at kroppen skal fungere i hverdagen, eller for at du skal bli bedre på sykkel eller bedre til å løpe. Man trener styrke relatert til det, bekrefter Petterson i SATS.

Han legger til at personlig trening fortsatt er populært og at vi vil se flere varianter av dette i tiden fremover, for eksempel trening med én trener og to deltagere eller grupper på fem deltagere.

Tidsklemma styrer

En utvikling som den mye omtalte tidsklemma nok kan få æren for, er det økende tilbudet av korte og effektive treningstimer. Folk vil trene, men ikke bruke mye tid på det.

- Vi satser på trening for folk i tidsklemma, treningstimer som varer i 30 minutter og etter en slik skal du være grundig gjennomtrent, sier Trude i 3T.

At timene er korte behøver ikke å gå ut over kvaliteten, mener hun:

- For å øke oksygenopptaket, trener man ofte intervaller. Det som har vært vanlig er å gjøre aktivitet som gir høy puls fire ganger fire minutter. Nå har det vært forskning som viser at effekten faktisk er like stor ved å gjennomføre bare ett intervall, ikke fire. Vi har ikke gått dit ennå, men mange er gira på det med effektiv trening, sier hun.

Les også: - Trening bremser aldringsprosessen

Dans fortsatt like populært

Mens noen treningstrender er døgnfluer, er det andre som holder seg populære år etter år. Dans er et eksempel på sistnevnte, ifølge Camilla Finckenhagen.

- Dans i alle mulige varianter er fortsatt aktuelt. Zumba er en trend som holder seg godt. Burelsque er også noe som finnes en del steder, sier hun.

Dette bekrefter både Jannike Pedersen i Elixia og kursansvarlig Trude Vinje i 3T.

- Dans er veldig populært fremdeles og det samme gjelder yoga og pilates. Det er trender som har holdt seg i mange år, sier Pedersen.

Les også: Åtte knep som får deg på trening før jobb

- Vær bevisst på hva du får

- Treningstrendene nå er som i motebildet, at alt er lov, forklarer fysioterapeut og instruktør Camilla Finckenhagen.

Fordi det er så mye som er lov og så mange nye trender, er det vanskelig å kvalitetssikre. Derfor er det viktig at kundene er bevisste på hva de får, og på at alle nye konsepter ikke passer for alle, mener hun.

- Instruktører er ikke som gjennomsnittet, de er veldig sterke og godt trent, og det som er lett for dem ikke nødvendigvis lett for vanlige folk som trener. Hvis man gjør øvelser uten å ha kontroll kan det bli mer farlig enn det blir bra, sier hun.

Samtidig er det bra med variert trening, derfor kan det være lurt å prøve nye former for trening i tillegg til dine favoritter, råder Finckenhagen.

Les også:

Barn får plager bare voksne fikk før

Brett med gode utsikter

Les mer om trening i ABC Nyheter

Les mer om helse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden