Meny

Velg trening etter døgnrytmen din

GODFØLELSE: Når Siv Eklo (39) legger ut på joggetur, får hun med seg soloppgangen. © FOTO: Anne Elisabeth Næss
GODFØLELSE: Når Siv Eklo (39) legger ut på joggetur, får hun med seg soloppgangen. © FOTO: Anne Elisabeth Næss

Hva A- og B-mennesker bør vite om trening til ulike tider på døgnet.

Kjekt å vite

Ting å tenke på før morgentrening

1. La det gå 20–30 minutter fra du har stått opp, til du setter i gang.

2. Drikk mye vann.

3. Spis helst et lite måltid.

4. Spis mer frokost etter treningen.

5. Prioriter kondisjonstrening.

6. Ikke legg ut på langtur (over 1 time).

7. Legg deg i rimelig tid kvelden før – sørg for å få nok søvn.

Ting å tenke på før en kveldstrening

1. Ikke spis noe 2–3 timer før trening.

2. Spis en lett middag som suppe e.l.

3. Ikke slit deg ut gjennom dagen med andre gjøremål.

4. Prioriter styrketrening.

5. Ikke tren for hardt – da kan du få dårlig søvn.

Noen av oss liker å stå opp tidlig, ta på joggeskoene og gjøre unna treningsøkten omtrent før dagen har startet. Andre liker bedre å sove litt lenger, og heller spare treningen til slutt, når barna har lagt seg, eller når alle dagens gjøremål er unnagjort.

Forskning viser imidlertid at den aller beste tiden å trene på er midt på dagen. Faktisk er kroppstemperaturen vår en hel grad varmere da enn på morgenen, noe som gjør at musklene blir mer tøyelige og treningen mer effektiv.

I tillegg minsker risikoen for skader, og oksygenopptaket vårt skal være på topp nettopp mellom klokken 16.00 og 17.00.

Hormoner i balanse

– De fleste vil synes trening går litt bedre litt utpå dagen, og sen ettermiddag er den optimale tiden å trene på, iallfall hvis du vil trene hardt. Kroppen er rett og slett bedre innstilt på å yte maks da. Foruten bedre oksygenopptak er glykogenlagrene fylt opp igjen, og hormonene er i balanse, sier idrettslege Thor-Øistein Endsjø.

Personlig trener og deleier av Mykjemeir, Ronny Døhli, er også enig i at trening midt på dagen oftest går lettere:

– Man sier at trening midt på dagen normalt er det aller beste. Da har du stått opp, spist et par måltider og fått kroppen skikkelig i gang. Du er så godt forberedt som mulig.

Treningsmuligheter

Det viktigste er likevel å føle seg frem for å finne ut hva kroppen din liker. Det er mange individuelle forskjeller på når vi yter best.

Samtidig må mange i en hektisk hverdag velge treningstidspunkter som passer uavhengig av yteevne.

– For de fleste handler det ikke om når de skal trene, men når de har muligheten til å trene, sier Døhli.

Uansett blir det viktigste å forberede kroppen på treningsøkten ved å legge opp måltider og dagens gjøremål slik at du har energi til å yte det lille ekstra.

Morgentrening for a-mennesker

Ifølge lege Thor-Øistein Endsjø egner ikke morgenen seg for hard trening.

– Jeg tror at de fleste som trener på morgenen, selv kjenner hva som føles forholdsvis behagelig, og de fleste vil ikke synes det er greit med tøff intervalltrening eller styrke. Bare se på toppidrettsutøverne. Selv de som er typiske A-mennesker, lar morgentreningen være en grunntrening i omtrent 45 minutter til én time. Så hviler de noen timer før de trener hardere utpå dagen, sier Endsjø.

Han vil ikke anbefale noen å legge ut på langtur på over en time på morgenen.

– Skal du først trene, anbefaler jeg å la det gå en halvtimes tid før du setter i gang, og drikke og spise noe lett også, sier Endsjø.

Fettforbrenning om morgenen

Er målet å brenne mest mulig fett, kan det imidlertid være lurt å droppe frokosten før en morgentrening, ifølge helse- og treningsterapeut Halvor Lauvstad, som har skrevet boken «Trening som forbrenner fett».

– Du vil som regel ha et høyere innslag av fettforbrenning om morgenen hvis du løper på fastende mage, enn hvis du gjør den samme økten på kvelden.

Dette er fordi glykogenlagrene er tomme på morgenen, og kroppen henter energi fra fettcellene under løpeturen.

Mat før og etter trening

For de fleste andre er det imidlertid lurt å få i seg litt næring før en løpetur.

– Det viktigste er at du klarer å ta i litt når du trener, så det blir en effektiv økt. Spiser du litt, presterer du bedre og får mer ut av treningsøkten. Men for all del – det er ikke farlig å trene på tom mage, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Hun anbefaler å spise noe lett før morgentreningen. Et knekkebrød, litt juice, frukt eller en skyr eller yoghurt.

Det er også viktig at du spiser litt mer etter trening og gir kroppen påfyll av de viktigste næringsstoffene.

God følelse

Når Siv Eklo (39) legger ut på joggetur, får hun med seg soloppgangen.

Følelsen som kommer etter trening, er også god å ha med seg i løpet av dagen.

– Jeg føler meg mentalt bedre og er veldig fornøyd med meg selv. Det er også bra å få gjort det unna tidlig. Det kan være lettere enn å komme hjem etter jobb, og så komme seg ut på kvelden igjen. Men ofte kan jeg bli mer sliten på ettermiddagen eller kvelden når jeg har gjort unna en treningsøkt på morgenen, sier Eklo.

Fordel med morgentrening: Du er ferdig med treningsøkten og har hele dagen foran deg før andre har rukket å ta en dusj.

Ulempe med morgentrening: Du vil vanligvis yte mindre på en morgentreningsøkt enn senere på dagen, og bør ikke trene hardt på morgenkvisten.

Legg opp treningen i forhold til måltidene

Du bør som regel alltid spise et lite måltid før trening, og et større etterpå. Du skal fylle på lagrene for å få maks effekt. Det gjelder både å spise proteiner og noen langsomme karbohydrater.

Proteinene bygger opp muskelvev, og karbohydratene fyller opp glykogenlagrene våre der kroppen henter energi. Husk at det også er viktig å få i seg nok væske, sier Borchsenius.

Kveldstrening for b-mennesker

– Å trene på kvelden er heller ikke det beste tidspunktet for å trene hardt. Fordi kroppstemperaturen går opp når man trener, tar det én til to timer etter trening før den er normal igjen og kroppen roer seg. Har man en hard treningsøkt like før man legger seg, er det omtrent alltid ensbetydende med dårlig søvn, sier Thor-Øistein Endsjø.

A eller B-menneske

KVELDSTRENING: Når Ida Buknotten (34) er ferdig på trening, er det mange som allerede er i drømmeland. © FOTO: Anne Elisabeth Næss

Ting å tenke på før en kveldstrening

1. Ikke spis noe 2–3 timer før trening.

2. Spis en lett middag som suppe e.l.

3. Ikke slit deg ut gjennom dagen med andre gjøremål.

4. Prioriter styrketrening.

5. Ikke tren for hardt – da kan du få dårlig søvn.

Dermed er det også lurt å legge intensiteten noe lavere på kveldstreningen enn tidligere på dagen.

Samtidig er det individuelle forskjeller som med alt annet, og studier har vist at B-mennesker faktisk blir sterkere utover dagen.

Dette har sammenheng med at de føler seg livligere og blir mer mottagelige for refleksresponsen som sender stimuli fra hjernen til musklene.

– I forbindelse med styrke ser det ut som yteevnen blir bedre utover dagen, slik at det trolig gjør at du klarer å løfte mer og dermed ha større effekt av treningen, forteller Lauvstad.

Spar krefter til treningen

Det er likevel viktig å planlegge dagen slik at du orker en sen treningsøkt og yter ditt beste.

– Skal du trene sent på dagen, er det viktig at du ikke blir helt utslitt med andre gjøremål, og at du passer på at du spiser riktig og drikker nok, slik at kroppen er klar når treningsøkten starter. Det handler om å fylle opp lagrene og ha nok energi til treningen, sier personlig trener Ronny Døhli.

Skal du trene på kvelden, bør du passe på å spise middagen tidlig nok, slik at det iallfall har gått halvannen til to timer fra du har spist, til du er i gang med treningen.

– Spis gjerne litt mindre til middag, for eksempel en suppe. Da kan du også spise mer kveldsmat etter at du har trent. De fleste har ikke behov for å spise både et stort måltid til middag og til kveldsmat, sier Borchsenius.

Det viktigste er å få i seg nok næringsstoffer. Grovt brød med makrell i tomat eller skinke og agurk er gode eksempler på et godt kveldsmåltid etter trening.

Samtidig forbindes middagen med kos for mange.

– Det å ha en god middag å se fram til, vil jo for mange være en egen motivasjon i seg selv. Derfor kan det være lurt å legge treningsøkten før du skal spise middag og kose deg, sier Borchsenius.

Mer konsentrert på kveldstid

Når Ida Buknotten (34) er ferdig på trening, er det mange som allerede er i drømmeland.

Ida er sykepleier og har ingen faste rutiner i sin døgnrytme. Likevel er det på kvelden hun liker seg aller best på trening.

– Jeg både tåler mer og er mer til stede enn når jeg trener på dagtid. Jeg blir på en måte mer konsentrert, sier hun.

Som regel er det ikke noe problem for henne å sove godt etterpå.

– Jeg blir ofte sulten en times tid etter trening, men får jeg i meg litt mat da, og går og legger meg, sover jeg som en stein, sier hun.

Behold en rutine

– Det er lettere å bli motivert for noe som oppleves som lystbetont og naturlig, sier Frank Abrahamsen, som er idrettspsykologisk rådgiver.

– Om man endrer rytmen for å trene tidlig av og til, så kan man naturligvis føle seg uopplagt, og det kan virke tyngre å komme i gang. Når man får en rutine på det, vil jo også rytmen endres noe. Ved å trene til samme tid vil man bli trygg på rutinene sine og vite hvordan kroppen reagerer, sier han.

Fordeler med kveldstrening:

Du yter ofte bedre enn på morgentrening.

Du har fylte energilagre i kroppen.

Ulemper med kveldstrening:

Du kan få dårlig søvn.

Du kan bli sliten av andre gjøremål gjennom dagen og ikke ha nok energi til trening.

Du kan slite med å motivere deg til treningsøkten gjennom hele dagen.

Kilder: forskning.no, cnn.com, ncbi.nlm.nih.gov/National Center for Biotechnology Information

Les mer:

Slik får du superkondis

12 treningstips for maks fettforbrenning

Den ultimate treningsøvelsen

Unngå de klassiske treningstabbene'

Denne saken kommer fra klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell
Siste nytt
06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell