Meny

Barn og overvekt

La barna gå selv

TA DEG TID: Selv om det tar litt lenger tid gir det god helsegevinst å la barna gå mest mulig på egenhånd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TA DEG TID: Selv om det tar litt lenger tid gir det god helsegevinst å la barna gå mest mulig på egenhånd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

På grunn av økende barnefedme, bør treåringer slutte å bruke vogn, anbefaler Storbritannias helseminister. Hun får full støtte av norske eksperter.

Barnevogn er en genial oppfinnelse, som få ville vært foruten. Men blir den brukt for mye? Er det tidsklemma som gjør at vi hiver poden i vognen og setter av gårde? Tid er et viktig aspekt. Vi er alle på vei et sted, og vi vil frem raskest mulig. Og all erfaring tilsier at det neppe skjer dersom lille William vil gå ved siden av og plukke smågrus og gammelt løv. Men det kan være lurt dersom du vil ha en harmonisk hverdag.

Helsedirektoratet oppfordrer til minst en time fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet hver dag for alle barn og unge. Tidligere fikk alle nok mosjon i hverdagen. Slik er det ikke i dag. De mange små ærendene til nærbutikken for mor og far har blitt erstattet av bilturer til supermarkedet.

Overvekt er en økende epidemi

Debatten raser nå blant annet i England hvor fedme blant barn er et meget stort problem. Så mange som 1 av 5 barn mellom ti og elleve år er overvektige, et problem myndighetene mener starter allerede i barnehagealder.

Helseminister i Storbritannia, Anne Milton gikk ut med en oppfordring til alle foreldre om å kutte bruken av barnevogn for treåringer for å øke den daglige mosjonen, og mente det var på høy tid å anerkjenne at overvekt blant barn er en økende epidemi.

Fem år er for gammelt

Også Nickie Aiken, som er Westminster Council's cabinet member for children, tok til orde for at barna trenger mer fysisk aktivitet i hverdagen. Hun har selv to barn på fem og syv, og hun forstår godt foreldre som kjenner på tidsklemma og ikke alltid kan ta seg den luksusen å la barna bestemme tempo når man skal til butikken for å handle middagsmat, men er allikevel klar i sin tale:

- Jeg blir veldig frustrert når jeg ser barn helt opp til fem år som sitter i vogn. Vi bør slutte å bruke vogn så mye som mulig fra barna er tre år, sa Aiken.

Viktig for den motoriske utviklingen

Barneoverlege ved Sørlandet sentralsykehus, Unni Mett Kopp, støtter utsagnet til Aiken, og mener hverdagsaktiviteten er blitt mer eller mindre borte i mange familier.

- Når barnet begynner å gå er det viktig å finne balansen mellom det å gå selv, og bruken av vogn. Å få lov til å gå på egenhånd er en viktig del av den motoriske utviklingen til barnet, understreker Kopp.

Barnehelseguiden

Alt du trenger å vite om:

Hun påpeker at dette setter et bedre grunnlag for barna senere i livet.

- Bare se hvor mange biler det står parkert ved skolene rundt om i landet, færre og færre barn kommer seg til skolen på egenhånd, sier Kopp.

Små grep i hverdagen

Far og treningsekspert Yngvar Andersen har trening i hverdagen som en del av livet, og understreker at det handler om prioriteringer.

- Det er opplagt ting vi kan gjøre i hverdagen for å unngå fedme og overvekt blant barn, og og gjøre barna bedre i stand til å lære seg å mestre ulike fysiske aktiviteter i oppveksten, sier Andersen.

Helsedirektoratet anbefaler:

  • Sørg for at barnet får være i mest mulig naturlig bevegelse i spedbarnsalderen: La barnet få utforske omgivelsene gjennom å krype og krabbe på gulvet på forskjellige typer underlag, gjerne også ute.
  • Vær selv fysisk aktiv sammen med barnet: Lek sammen med barnet. Inspirer til bevegelseslek og utprøving av forskjellige former for løp, hopp, hink, rulle-, kaste- og fangeleker og lignende.
  • La småskolebarnet få muligheter til å være i allsidig aktivitet: Organiser lek og delta i aktiviteter sammen med barna.
  • La barna være ute i fysisk aktiv lek sammen med venner: Å være ute er den beste garantien for at barna er i fysisk aktivitet.
  • Ta med barna på tur og inviter gjerne med venner: Det er mer motiverende for barn å ha med venner på tur enn bare å være sammen med voksne.
  • Gå tur på barnas premisser: Ta dere tid til å utforske det dere ser underveis. Turen behøver ikke være lang, men vær innstilt på mange stopp og episoder som tar tid. Ta med mat og drikke og legg vekt på å hygge dere sammen.

Voksne trenger også mosjon

Han påpeker at det ikke handler om å legge om livet totalt, men å kunne ofre de små tingene i hverdagen som alle kan ha godt av.

- Vi snakker om små strekninger her. En tur som ville tatt ti minutter med vogn, tar kanskje femten minutter når barnet får gå på egenhånd. Dessuten skader det jo ikke at de voksne også får litt mer mosjon ved å bøye seg ned eller sprinte etter smårollingene, sier han.

Andersen ser i tillegg en annen viktig faktor ved å la barna gå selv.

- Det kan være lurt å lære de minste om trafikken helt fra starten av. Stoppe ved rød mann, passe seg for bilene, og ta hensyn til trafikken, slik at barnet lærer gode vaner helt fra starten av, sier Andersen.

Tjukkere og tjukkere

De seneste årene ser man flere vogner som er praktiske for den aktive livsstilen, og den økende løpetrenden har sørget for at det har dukket opp mange flere joggere i marka enn tidligere, noe industrien i Norge har fanget opp. Problemet blir bare at mens mor eller far trener, sitter barnet i vognen og spiser bolle med rosiner.

Studier viser at barn og voksne i Norge bare blir tjukkere og tjukkere, og Leder for Nasjonalt råd for Fysisk aktivitet, Per Egil Mjaalvatn påstår at fedmeproblematikken ikke er økende, men galopperende.

Urbant liv

- Jeg synes forslaget til helseministeren i Storbritannia er glimrende, og jeg støtter det fullt ut. Mange flere bør kunne ta seg tiden til å gå med barna til barnehagen så sant det ikke er snakk om veldig store avstander, sier Mjaalvatn, som synes tre år er en passe alder å begrense bruken av vogn.

Han gir mye av skylden for inaktiviteten den urbane livsstilen som flere jager etter.

- Turer i skog og mark har blitt erstattet med kafetur med venner, og når man trener er det mer aktiv trim på treningsstudio uten barna, forklarer Mjaalvatn.

Mener bilen har skylden

Barnas Hus som er Nordens ledende innen salg av barnevogner, mener på sin side at barna nyter godt av at barnevognene har utviklet seg i en rasende fart de seneste årene. Innkjøps- og kategorisjef Ut på tur, Yngvild Portvik mener at inaktivitet blant barn heller skyldes den økte bruken av bil enn barnevogn. Men hun understreker at salget av barnevogner har økt enormt de siste årene.

- Foreldre kjøper oftere ny barnevogn, ikke brukt slik det var vanlig å gjøre før. Det er veldig vanlig at familier har én til barnehagen og én til fritid eller reise, forteller Portvik og legger til:

- Mange av vognene vi selger egner seg utrolig godt til turer i skog og mark, både sommer som vinter, noe som heller fører til sunne og friske barn som blir glad i naturen, avslutter Hansen.

Les også:

Slik sniker du grønnsaker i barna

Barnevernet bør hjelpe tjukke barn

Tren sammen med barna

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Janne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk
Siste nytt
14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJanne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk