Barn og overvekt

La barna gå selv

TA DEG TID: Selv om det tar litt lenger tid gir det god helsegevinst å la barna gå mest mulig på egenhånd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TA DEG TID: Selv om det tar litt lenger tid gir det god helsegevinst å la barna gå mest mulig på egenhånd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

På grunn av økende barnefedme, bør treåringer slutte å bruke vogn, anbefaler Storbritannias helseminister. Hun får full støtte av norske eksperter.

Barnevogn er en genial oppfinnelse, som få ville vært foruten. Men blir den brukt for mye? Er det tidsklemma som gjør at vi hiver poden i vognen og setter av gårde? Tid er et viktig aspekt. Vi er alle på vei et sted, og vi vil frem raskest mulig. Og all erfaring tilsier at det neppe skjer dersom lille William vil gå ved siden av og plukke smågrus og gammelt løv. Men det kan være lurt dersom du vil ha en harmonisk hverdag.

Helsedirektoratet oppfordrer til minst en time fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet hver dag for alle barn og unge. Tidligere fikk alle nok mosjon i hverdagen. Slik er det ikke i dag. De mange små ærendene til nærbutikken for mor og far har blitt erstattet av bilturer til supermarkedet.

Overvekt er en økende epidemi

Debatten raser nå blant annet i England hvor fedme blant barn er et meget stort problem. Så mange som 1 av 5 barn mellom ti og elleve år er overvektige, et problem myndighetene mener starter allerede i barnehagealder.

Helseminister i Storbritannia, Anne Milton gikk ut med en oppfordring til alle foreldre om å kutte bruken av barnevogn for treåringer for å øke den daglige mosjonen, og mente det var på høy tid å anerkjenne at overvekt blant barn er en økende epidemi.

Fem år er for gammelt

Også Nickie Aiken, som er Westminster Council's cabinet member for children, tok til orde for at barna trenger mer fysisk aktivitet i hverdagen. Hun har selv to barn på fem og syv, og hun forstår godt foreldre som kjenner på tidsklemma og ikke alltid kan ta seg den luksusen å la barna bestemme tempo når man skal til butikken for å handle middagsmat, men er allikevel klar i sin tale:

- Jeg blir veldig frustrert når jeg ser barn helt opp til fem år som sitter i vogn. Vi bør slutte å bruke vogn så mye som mulig fra barna er tre år, sa Aiken.

Viktig for den motoriske utviklingen

Barneoverlege ved Sørlandet sentralsykehus, Unni Mett Kopp, støtter utsagnet til Aiken, og mener hverdagsaktiviteten er blitt mer eller mindre borte i mange familier.

- Når barnet begynner å gå er det viktig å finne balansen mellom det å gå selv, og bruken av vogn. Å få lov til å gå på egenhånd er en viktig del av den motoriske utviklingen til barnet, understreker Kopp.

Barnehelseguiden

Alt du trenger å vite om:

Hun påpeker at dette setter et bedre grunnlag for barna senere i livet.

- Bare se hvor mange biler det står parkert ved skolene rundt om i landet, færre og færre barn kommer seg til skolen på egenhånd, sier Kopp.

Små grep i hverdagen

Far og treningsekspert Yngvar Andersen har trening i hverdagen som en del av livet, og understreker at det handler om prioriteringer.

- Det er opplagt ting vi kan gjøre i hverdagen for å unngå fedme og overvekt blant barn, og og gjøre barna bedre i stand til å lære seg å mestre ulike fysiske aktiviteter i oppveksten, sier Andersen.

Helsedirektoratet anbefaler:

  • Sørg for at barnet får være i mest mulig naturlig bevegelse i spedbarnsalderen: La barnet få utforske omgivelsene gjennom å krype og krabbe på gulvet på forskjellige typer underlag, gjerne også ute.
  • Vær selv fysisk aktiv sammen med barnet: Lek sammen med barnet. Inspirer til bevegelseslek og utprøving av forskjellige former for løp, hopp, hink, rulle-, kaste- og fangeleker og lignende.
  • La småskolebarnet få muligheter til å være i allsidig aktivitet: Organiser lek og delta i aktiviteter sammen med barna.
  • La barna være ute i fysisk aktiv lek sammen med venner: Å være ute er den beste garantien for at barna er i fysisk aktivitet.
  • Ta med barna på tur og inviter gjerne med venner: Det er mer motiverende for barn å ha med venner på tur enn bare å være sammen med voksne.
  • Gå tur på barnas premisser: Ta dere tid til å utforske det dere ser underveis. Turen behøver ikke være lang, men vær innstilt på mange stopp og episoder som tar tid. Ta med mat og drikke og legg vekt på å hygge dere sammen.

Voksne trenger også mosjon

Han påpeker at det ikke handler om å legge om livet totalt, men å kunne ofre de små tingene i hverdagen som alle kan ha godt av.

- Vi snakker om små strekninger her. En tur som ville tatt ti minutter med vogn, tar kanskje femten minutter når barnet får gå på egenhånd. Dessuten skader det jo ikke at de voksne også får litt mer mosjon ved å bøye seg ned eller sprinte etter smårollingene, sier han.

Andersen ser i tillegg en annen viktig faktor ved å la barna gå selv.

- Det kan være lurt å lære de minste om trafikken helt fra starten av. Stoppe ved rød mann, passe seg for bilene, og ta hensyn til trafikken, slik at barnet lærer gode vaner helt fra starten av, sier Andersen.

Tjukkere og tjukkere

De seneste årene ser man flere vogner som er praktiske for den aktive livsstilen, og den økende løpetrenden har sørget for at det har dukket opp mange flere joggere i marka enn tidligere, noe industrien i Norge har fanget opp. Problemet blir bare at mens mor eller far trener, sitter barnet i vognen og spiser bolle med rosiner.

Studier viser at barn og voksne i Norge bare blir tjukkere og tjukkere, og Leder for Nasjonalt råd for Fysisk aktivitet, Per Egil Mjaalvatn påstår at fedmeproblematikken ikke er økende, men galopperende.

Urbant liv

- Jeg synes forslaget til helseministeren i Storbritannia er glimrende, og jeg støtter det fullt ut. Mange flere bør kunne ta seg tiden til å gå med barna til barnehagen så sant det ikke er snakk om veldig store avstander, sier Mjaalvatn, som synes tre år er en passe alder å begrense bruken av vogn.

Han gir mye av skylden for inaktiviteten den urbane livsstilen som flere jager etter.

- Turer i skog og mark har blitt erstattet med kafetur med venner, og når man trener er det mer aktiv trim på treningsstudio uten barna, forklarer Mjaalvatn.

Mener bilen har skylden

Barnas Hus som er Nordens ledende innen salg av barnevogner, mener på sin side at barna nyter godt av at barnevognene har utviklet seg i en rasende fart de seneste årene. Innkjøps- og kategorisjef Ut på tur, Yngvild Portvik mener at inaktivitet blant barn heller skyldes den økte bruken av bil enn barnevogn. Men hun understreker at salget av barnevogner har økt enormt de siste årene.

- Foreldre kjøper oftere ny barnevogn, ikke brukt slik det var vanlig å gjøre før. Det er veldig vanlig at familier har én til barnehagen og én til fritid eller reise, forteller Portvik og legger til:

- Mange av vognene vi selger egner seg utrolig godt til turer i skog og mark, både sommer som vinter, noe som heller fører til sunne og friske barn som blir glad i naturen, avslutter Hansen.

Les også:

Slik sniker du grønnsaker i barna

Barnevernet bør hjelpe tjukke barn

Tren sammen med barna

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener
Siste nytt
02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener