Meny

Barn og overvekt

La barna gå selv

TA DEG TID: Selv om det tar litt lenger tid gir det god helsegevinst å la barna gå mest mulig på egenhånd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

På grunn av økende barnefedme, bør treåringer slutte å bruke vogn, anbefaler Storbritannias helseminister. Hun får full støtte av norske eksperter.

Barnevogn er en genial oppfinnelse, som få ville vært foruten. Men blir den brukt for mye? Er det tidsklemma som gjør at vi hiver poden i vognen og setter av gårde? Tid er et viktig aspekt. Vi er alle på vei et sted, og vi vil frem raskest mulig. Og all erfaring tilsier at det neppe skjer dersom lille William vil gå ved siden av og plukke smågrus og gammelt løv. Men det kan være lurt dersom du vil ha en harmonisk hverdag.

Helsedirektoratet oppfordrer til minst en time fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet hver dag for alle barn og unge. Tidligere fikk alle nok mosjon i hverdagen. Slik er det ikke i dag. De mange små ærendene til nærbutikken for mor og far har blitt erstattet av bilturer til supermarkedet.

Overvekt er en økende epidemi

Debatten raser nå blant annet i England hvor fedme blant barn er et meget stort problem. Så mange som 1 av 5 barn mellom ti og elleve år er overvektige, et problem myndighetene mener starter allerede i barnehagealder.

Helseminister i Storbritannia, Anne Milton gikk ut med en oppfordring til alle foreldre om å kutte bruken av barnevogn for treåringer for å øke den daglige mosjonen, og mente det var på høy tid å anerkjenne at overvekt blant barn er en økende epidemi.

Fem år er for gammelt

Også Nickie Aiken, som er Westminster Council's cabinet member for children, tok til orde for at barna trenger mer fysisk aktivitet i hverdagen. Hun har selv to barn på fem og syv, og hun forstår godt foreldre som kjenner på tidsklemma og ikke alltid kan ta seg den luksusen å la barna bestemme tempo når man skal til butikken for å handle middagsmat, men er allikevel klar i sin tale:

- Jeg blir veldig frustrert når jeg ser barn helt opp til fem år som sitter i vogn. Vi bør slutte å bruke vogn så mye som mulig fra barna er tre år, sa Aiken.

Viktig for den motoriske utviklingen

Barneoverlege ved Sørlandet sentralsykehus, Unni Mett Kopp, støtter utsagnet til Aiken, og mener hverdagsaktiviteten er blitt mer eller mindre borte i mange familier.

- Når barnet begynner å gå er det viktig å finne balansen mellom det å gå selv, og bruken av vogn. Å få lov til å gå på egenhånd er en viktig del av den motoriske utviklingen til barnet, understreker Kopp.

Barnehelseguiden

Alt du trenger å vite om:

Hun påpeker at dette setter et bedre grunnlag for barna senere i livet.

- Bare se hvor mange biler det står parkert ved skolene rundt om i landet, færre og færre barn kommer seg til skolen på egenhånd, sier Kopp.

Små grep i hverdagen

Far og treningsekspert Yngvar Andersen har trening i hverdagen som en del av livet, og understreker at det handler om prioriteringer.

- Det er opplagt ting vi kan gjøre i hverdagen for å unngå fedme og overvekt blant barn, og og gjøre barna bedre i stand til å lære seg å mestre ulike fysiske aktiviteter i oppveksten, sier Andersen.

Helsedirektoratet anbefaler:

  • Sørg for at barnet får være i mest mulig naturlig bevegelse i spedbarnsalderen: La barnet få utforske omgivelsene gjennom å krype og krabbe på gulvet på forskjellige typer underlag, gjerne også ute.
  • Vær selv fysisk aktiv sammen med barnet: Lek sammen med barnet. Inspirer til bevegelseslek og utprøving av forskjellige former for løp, hopp, hink, rulle-, kaste- og fangeleker og lignende.
  • La småskolebarnet få muligheter til å være i allsidig aktivitet: Organiser lek og delta i aktiviteter sammen med barna.
  • La barna være ute i fysisk aktiv lek sammen med venner: Å være ute er den beste garantien for at barna er i fysisk aktivitet.
  • Ta med barna på tur og inviter gjerne med venner: Det er mer motiverende for barn å ha med venner på tur enn bare å være sammen med voksne.
  • Gå tur på barnas premisser: Ta dere tid til å utforske det dere ser underveis. Turen behøver ikke være lang, men vær innstilt på mange stopp og episoder som tar tid. Ta med mat og drikke og legg vekt på å hygge dere sammen.

Voksne trenger også mosjon

Han påpeker at det ikke handler om å legge om livet totalt, men å kunne ofre de små tingene i hverdagen som alle kan ha godt av.

- Vi snakker om små strekninger her. En tur som ville tatt ti minutter med vogn, tar kanskje femten minutter når barnet får gå på egenhånd. Dessuten skader det jo ikke at de voksne også får litt mer mosjon ved å bøye seg ned eller sprinte etter smårollingene, sier han.

Andersen ser i tillegg en annen viktig faktor ved å la barna gå selv.

- Det kan være lurt å lære de minste om trafikken helt fra starten av. Stoppe ved rød mann, passe seg for bilene, og ta hensyn til trafikken, slik at barnet lærer gode vaner helt fra starten av, sier Andersen.

Tjukkere og tjukkere

De seneste årene ser man flere vogner som er praktiske for den aktive livsstilen, og den økende løpetrenden har sørget for at det har dukket opp mange flere joggere i marka enn tidligere, noe industrien i Norge har fanget opp. Problemet blir bare at mens mor eller far trener, sitter barnet i vognen og spiser bolle med rosiner.

Studier viser at barn og voksne i Norge bare blir tjukkere og tjukkere, og Leder for Nasjonalt råd for Fysisk aktivitet, Per Egil Mjaalvatn påstår at fedmeproblematikken ikke er økende, men galopperende.

Urbant liv

- Jeg synes forslaget til helseministeren i Storbritannia er glimrende, og jeg støtter det fullt ut. Mange flere bør kunne ta seg tiden til å gå med barna til barnehagen så sant det ikke er snakk om veldig store avstander, sier Mjaalvatn, som synes tre år er en passe alder å begrense bruken av vogn.

Han gir mye av skylden for inaktiviteten den urbane livsstilen som flere jager etter.

- Turer i skog og mark har blitt erstattet med kafetur med venner, og når man trener er det mer aktiv trim på treningsstudio uten barna, forklarer Mjaalvatn.

Mener bilen har skylden

Barnas Hus som er Nordens ledende innen salg av barnevogner, mener på sin side at barna nyter godt av at barnevognene har utviklet seg i en rasende fart de seneste årene. Innkjøps- og kategorisjef Ut på tur, Yngvild Portvik mener at inaktivitet blant barn heller skyldes den økte bruken av bil enn barnevogn. Men hun understreker at salget av barnevogner har økt enormt de siste årene.

- Foreldre kjøper oftere ny barnevogn, ikke brukt slik det var vanlig å gjøre før. Det er veldig vanlig at familier har én til barnehagen og én til fritid eller reise, forteller Portvik og legger til:

- Mange av vognene vi selger egner seg utrolig godt til turer i skog og mark, både sommer som vinter, noe som heller fører til sunne og friske barn som blir glad i naturen, avslutter Hansen.

Les også:

Slik sniker du grønnsaker i barna

Barnevernet bør hjelpe tjukke barn

Tren sammen med barna

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Minnes Røde Khmers folkemord12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38 Når fett blir til gull11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes
Siste nytt
14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenMinnes Røde Khmers folkemord12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38PengerNår fett blir til gull11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes
Populært