Høstens beste bærbare PC-er

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Bærbare PC-er er fortsatt svært populære i Norge, og salget økte i 2016. Blant hybrider, business- og gaming-PC-er guider vi deg til de beste laptop-kjøpene.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Best i test

Basert på den samlede testscoren er Asus Vivobook Pro N552VW testvinner. Den får skryt for ytelse og god pris med tanke på innholdet. Byggekvalitet og vekt trekker ned poengsummen. Testvinneren har fått sin score basert på tre testkilder, mens de under på listen har fem ganger så mange kilder. Færre tester gir en mindre sikker samlescore, siden hver enkelttest får veldig stort utslag.

På en delt andreplass finner vi den oppgraderte modellen av fjorårets vinner Dell XPS 13 (2017) og konkurrenten HP Spectre x360 (2017).

Testens taper

I denne samletesten fikk Toshiba Satellite Radius den laveste poengsummen. Grunnen til det var, ifølge anmelderne, at lyden ikke er bra nok, batteritiden er for dårlig, og tastaturet opplevdes som lite brukervennlig. I tillegg mente flere at man kunne finne bedre alternativer for den samme prisen.

Laptop, nettbrett eller begge deler?

Avhengig av hva man skal bruke maskinen til kan et nettbrett være et alternativ til en laptop. Spesielt surfing og underholdning klarer nettbrettene bra, men de kommer vanligvis til kort når det gjelder tastatur og mulighet til å bruke litt mer krevende programvare.

De senere årene har man imidlertid sett fremveksten av hybrider som kombinerer egenskapene til både PC og nettbrett. Når man ikke bruker dem som en ordinær laptop, kan man enten fjerne det avtagbare tastaturet, eller vende skjermen 360 grader og benytte berøringskjermen, slik at det blir tilsvarende et nettbrett. I motsetning til nettbrettene har hybriden et operativsystem som gjør den kapabel til mer avansert bruk enn nettbrettet.

Derfor er det kanskje ikke så rart at nettopp denne typen maskin har økt salget kraftig de siste årene. Samtidig har salget av PC-er på verdensbasis gått kraftig ned, og salget av nettbrett gikk tilbake også i 2016.

Vil du heller kjøpe nettbrett? Her finner du testen: Årets heftigste nettbrett

Hvordan velge riktig PC

Når man skal kjøpe en ny PC er det lurt å tenke gjennom hva man skal bruke den til. Et spørsmål som mange lurer på, er hvor mye den bør koste. For rundt 5000 kroner får du en grei PC som klarer det meste av nettsurfing, medieavspilling og enkle kontorprogrammer.

Ønsker du en mer solid maskin som kan kjøre tyngre programmer, eller som egner seg til å spille på, kan det være lurt å investere noen ekstra tusenlapper.

Windows vs. Mac

Selv om mange velger en MacBook er det flere sterke nykommere å velge mellom i høst.
Selv om mange velger en MacBook er det flere sterke nykommere å velge mellom i høst.

Mange lurer også på om de skal kjøpe Windows-PC eller Mac. Mac har smarte løsninger og er brukervennlige, men de siste årene har det kommet mange fullgode alternativer på markedet. Generelt er Mac dyrere enn Windows-PC-ene.

Hvordan man opplever brukervennligheten til en Windows-PC eller Mac avhenger av hva man er vant til. Forskjellene mellom Mac og Windows kan være vanskelige for mange, og bytter man PC, kan det ta litt tid å venne seg til det nye systemet.

Det er også verdt å tenke over at en Mac ikke kan kjøre like mye forskjellig programvare som en PC. Særlig er mange spill kun tilgjengelig på PC, selv om det har blitt stadig vanligere å lage versjoner til begge operativsystem. Om du allerede har kjøpt mange programmer til enten Windows eller Mac, kan du måtte kjøpe dem på nytt om du bytter system.

Chromebook?

Det finnes nå en tredje mulighet, nemlig Chromebook. Disse PC-ene benytter seg av Googles operativsystem ChromeOS, og de er relativt kjappe, på tross av sin enkle programvare. PC-ene er også rimelige, ettersom mesteparten av programmene kjører i nettapplikasjoner.

Hvis din PC-bruk i stor grad omhandler nettet, kan en Chromebook gjøre deg fornøyd. Det er verdt å nevne at Chromebookene ofte har lite lagringsplass, og gjerne svakere prosessor enn andre PC-er.

Les også: Test av trådløse hodetelefoner

Størrelse

Størrelse er også greit å tenke på. Skal du ha med deg PC-en i hverdagen, eller skal den stå hjemme eller på kontoret? Modellene med 15 tommer skjerm kan veie opp mot en kilo mer enn de med 12-13 tommer. Så skal du bære med deg PC-en din, kan det være en fordel å velge en lettere variant.

Skjerm

Skjermoppløsning er også viktig, særlig hvis du vil ha en større PC fra 15 tommer og oppover. Høyere skjermoppløsning avgjør hvor klart og detaljert du ser bildene. Skjermoppløsning angir også hvor mye informasjon du kan se på skjermen samtidig. Jobber du med flere programmer samtidig, er det fordel med større skjerm og høyere oppløsning.

Minne og lagringsplass

Behovet for lagringsplass blir stadig mindre, på grunn av muligheten for lagring i «skyer» og tjenester som Spotify og Netflix. Strømming og skytjenester gjør at mange av filene man tidligere måtte ha liggende ikke lenger trenger å ta opp plass på harddisken, men man trenger til gjengjeld en stabil nettlinje.

Bedre lyd i hjemmet: Test av store høyttalere

Harddisk

En harddisk med mellom 256 og 500 GB holder for de fleste. Jo flere GB disken har, jo mer kan du lagre. SSD er raskere enn vanlige harddisker, men de koster også mer.

Minnet internt i PC-en er ikke det samme som lagringsplass, og dette fungerer som et mellomlager for prosessoren og harddisken. Som minimum for PC bør man ha 4 GB minne. Går du opp til 8 GB RAM, bør det være tilstrekkelig minne for de fleste i dag, litt avhengig av hvor minne-krevende programmer du skal bruke. Ofte kan man kjøpe mer minne senere om det skulle vise seg å være nødvendig, men f.eks. macbooks er sveiset sammen, slik at dette ikke lett lar seg gjøre.

Prosessor og grafikkort

Hvilken prosessor (ofte angitt som CPU) du velger, vil også påvirke maskinens ytelse. En rask prosessor vil utføre oppgaver fortere enn en langsom. De vanligste og nyeste prosessorene er Core i5-i7, og disse bør sikre deg god hastighet og ytelse.

Den nyeste (syvende) generasjonen Core-prosessorer går under navnet Kaby Lake, og skal, ifølge produsenten, yte opp til 12 prosent bedre enn forgjengeren. Velger du en prosessor fra en eldre generasjon, bør også prisen være lavere.

Sjekket ut den nye iPad Pro? Les testen og se hva anmelderne mener om nyheten.

Grafikkort (ofte omtalt som GPU) er noe man i hovedsak investerer i når PC-en skal brukes mye til å spille. De nyeste prosessorene har gjerne grafikkort integrert, og disse kan være kraftige nok for dette formålet.

Tilkoblinger

En PC bør ha minst to 3.0 USB-utganger, men dersom PC-en har færre, eller av en annen type, bør du undersøke hvilke adaptere du trenger for å kunne bruke den til det du ønsker. Skal du koble til PC-en til en større skjerm, kan det i tillegg kan det være lurt å ha en HDMI utgang av typen 1.4 eller 2.0, da disse støtter full HD-oppløsning.

Testen er opprinnelig publisert på Test.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus
Siste nytt
20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Penger352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51PengerStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus