Sesongens beste løpesko for terreng

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løping og jogging i ulendt terreng er en favoritt for mange aktive, men løpeturen kan fort bli ødelagt om skotøyet ikke holder mål. Her er en oppdatert test som kan hjelpe deg å velge riktige terrengløpesko .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de rene terrengløpeskoene er det VJ Sport Irock 2 som kommer best ut. Terrengskoene gir suverent grep, også på fuktig og løst underlag. I tillegg er skoene lette og behagelige å løpe i.

Løper du en del på asfalt og grus i tillegg til terreng? Da kan en allroundmodell være bedre egnet for dine behov. I testen er det The North Face Ultra Trail, som kommer høyest opp blant allroundskoene.

Dårligst ut i denne testen kommer Asics Gel-FujiRunnergade 2. Her er det verdt å merke seg at testpanelene har vært svært uenige om kvalitet så vel som egenskaper, og det bør tas med i betraktningen når man skal gjøre en vurdering.

Allround eller kun terreng?

Flere av terrengskoene på markedet i dag er allroundsko som også kan brukes på grus og asfalt, mens det finnes også mange rene terrengsko. Skal du bruke skoene utelukkende i tøft terreng, bør du gå for de rene, mest spesialiserte terrengskoene med best grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allroundskoene er også i hovedsak terrengsko, men de har litt mindre grov såle og mer støtdemping, som gjør at de kan fungere greit på grus, hard sti eller til og med på asfalt. Skal du hovedsaklig løpe på asfalt eller grus, anbefales likevel vanlige løpesko til hardt underlag foran terrengsko.

Såle og grep

Skal du løpe i terrenget, er det særlig viktig med en god såle og et godt grep. Det er både irriterende og energikrevende å løpe med sko som glipper fra underlaget.

Terrengløpesko har gjerne en grovere såle enn andre løpesko, og noen har til og med tykke såler laget av dekk, for ekstra holdbarhet og grep. Terrengsko har også knotter i sålen som gir enda bedre gripetak i underlaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes imidlertid en annen type terrengløpesko som er i den andre enden av skalaen. Minimalistiske sko har nemlig tynn såle og lite eller ingen demping, og de passer for deg som ønsker en større følelse av å løpe barbeint i skogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Beste løpesko til hardt underlag

Beste treningstights for damer

Naturlig demping

Det ujevne og myke underlaget i terrenget gir mindre belastning enn løping på hardt underlag. I terrenget lander du naturlig med mer variasjon i belastningen på foten, noe som gjør at du ikke er avhengig av god støtdemping i skoene. Å løpe i terrenget er spesielt positivt for deg som enten underpronerer eller overpronerer, og dermed ikke har like god naturlig demping i løpssteget ditt. Du kan lese mer om pronasjon i denne testen.

Våte føtter?

Du kan få tak i både vanntette, vannavvisende og helt “åpne” terrengløpesko. Liker du ikke å bli våt på føttene i det hele tatt, er vanntette sko selvsagt det beste valget, men mange liker å løpe i terrengsko som slipper vannet raskt inn og like raskt ut igjen. De beste av denne typen blir ikke tunge av vann og gjørme, og det kan gi en avkjølende og oppfriskende effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dame- og herremodeller

Det er verdt å nevne at noen av kildene har utført tester av kun herremodellen eller kun damemodellen, mens noen har testet begge deler eller unisexmodeller. I noen få tilfeller har dame- og herremodellene fått noe ulik score fra samme testkilde, og der dette er tilfelle, har vi merket testene med “herremodell” og «damemodell».

Vi vurderer det slik at dame- og herremodellene er såpass like hverandre at testene ikke må deles inn i damesko og herresko. Gi oss beskjed hvis du er uenig i vår vurdering.

Saken er først publisert på Test.no