Stor test av platespillere

Arm, pickup og stift: Alle kan oppgraderes til en nyere og bedre versjon.
Arm, pickup og stift: Alle kan oppgraderes til en nyere og bedre versjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinyl er i vinden som aldri før, og de siste årene har det kommet utallige nye platespillere på markedet, både fra gamle og nye produsenter. Her får du en oversikt over de beste og dårligste vinylspillerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Platespilleren har kommet tilbake. Folk børster støvet av gamle plater, og artister gir ut den nye musikken sin på vinyl. I Norge er Rega og Pro-Ject blant de mest populære produsentene, og Rega gjør det solid med flere pallplasseringer i testen.

Best i test

På første plass finner vi Rega Planar 3 som er en relativt dyr platespiller, men anmelderne mener man får så mye lyd for pengene at det er den verdt. Den høster også ros for solid byggekvalitet og brukervennlighet.

På andre plass finner vi også Rega med Rega Planar 2, som er en rimeligere utgave. Både lyden og prisen utgjør en merkbar forskjell, så hvilken av de to du bør velge avhenger i stor grad av din musikalske og økonomiske sensitivitet. Rega Planar 2 får skryt for superb lyd, fine funksjoner og bra brukervennlighet.

Testens taper

På den laveste plasseringen i testen er Crosley Cruiser 2. Til tross for kult design og rimelig pris, gjør dårlig lyd og byggekvalitet at den kommer så dårligst ut av testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du godt med kjent platespillere og vet hva du skal se etter kan du gå rett til resultatlisten. Hvis du vil ha litt mer informasjon kan du fortsette å lese.

Mange har begynt å kjøpe plater igjen: Salget av både vinyl og spillere går så det suser
Mange har begynt å kjøpe plater igjen: Salget av både vinyl og spillere går så det suser

Hvorfor platespiller?

Siden LP-platene kom i 1958, har utviklingen av platespilleren stått på stedet hvil. Til tross for forsøk på å bytte ut den mekaniske stiften med en laserstift, er i praksis platespilleren du får kjøpt i dag den samme typen som først kom på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedargumentet for å kjøpe en LP-spiller er lydkvaliteten som er helt unik med en fyldig klang og et nyansert lydbilde. Mange av platespillerne i testen har USB-utgang som kan brukes dersom du ønsker å konvertere godlyden over til digitalt format.

En platespiller består i hovedsak av tre deler: en tallerken, en arm og en pickup. Lp-platen legges på tallerkenen, så legger man armen over med pickupen og stiften på tuppen ned mot platen. Gjennom pickupen blir mekaniske vibrasjoner til elektriske bølger, og pickupene har største påvirkning på hvordan lyden høres ut. Pickupen kan byttes ut, og så dersom du vil oppgradere på et senere tidspunkt er det en lur komponent å bytte ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsterker gir bedre lyd

For at lyden skal bli riktig må man ha en platespillerforsterker, ofte av typen RIAA-trinn, som kobles til sammen med hovedforsterkeren. Dersom man ikke bruker dette blir bassen svak og diskanten skingrende. RIAA-forsterkere kan du få fra noen hundrelapper opp til flere tusen kroner.

En del vinylpillere har RIAA-trinn innebygget, og da trenger man ikke å kjøpe dette i tillegg. Pickupen på platespillere pleier i all hovedsak å tilhøre to ulike typer, enten Moving Magnet (MM) eller Moving Coil (MC).

Les også forsterker-testen: God lyd fra den billigste forsterkeren

MM er både det vanligste og billigste pickup-alternativet. Når du kjøper RIAA-forsterker støtter den stort sett både MM og MC pickup, men kjøper du en rimeligere forsterker med innebygget RIAA, støtter disse ofte kun MM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man lytte til ekspertråd, så bør man også velge riktig kombinasjon av arm og pickup, hvor en kompakt og solid arm bør brukes med et stivt stiftoppheng, mens en lettere arm bør kombineres med et mykt stiftoppheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre lyd til TV-en? Sjekk ut hvilken lydplanke som er testvinner.

Drivverk: Reimdrift eller direktedrift

Platespilleren kan enten ha reimdrift eller direktedrift. Førstnevnte er hyppig brukt av vinyl-entusiaster, som mener at denne reduserer muligheten for at støy fra motoren forplanter seg til pickupen.

Hvorvidt denne teorien stemmer knyttes det en del usikkerhet til, særlig med tanke på at de fleste DJ-er helst benytter seg av platespillere med direktedrift.

Prisen varierer mye

De billigste platespillerne ligger på rundt ett par tusenlapper, og da kan man få grei lyd, pent design og innebygget forsterker. Dersom man legger på noen tusenlapper til, kan man få riktig så god lyd for pengene.

Dersom man ikke lar seg skremme av høye priser kan man kjøpe platespillere i Norge for oppimot 200.000 kroner. Når det er sagt vil de fleste finne et godt alternativ mellom 3.000 0g 10.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukt platespiller: Et alternativ

Dersom du vil ha litt mer for pengene kan du vurdere en brukt platespiller. På finn.no ligger det mye forskjellig, og om du følger med kan det godt hende at den spilleren du kunne tenke deg ligger ute for salg til en rimeligere penge.

Som nevnt tidligere slites en del komponeneter og disse kan man altså bytte ut. På Ebay kan man finne mange som selger nye deler som stift, sarm og pickup til gamle platespillere. Husk at om du vil byttes stift lar det seg kun gjøre på en MM-pickup, eller så kan du altså bytte hele pickupen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstrautstyr å vurdere

For å få mest mulig glede av platespilleren bør man ha litt ekstrautstyr. Som nevnt kan det hende du trenger en forsterker, og om du ikke allerede har det, kan ett par solide høyttalere være en god investering også. Utover dette er det en del mindre utstyr som også er lurt å ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En platestrammer er akkurat hva det høres ut som, den retter opp skeive plater ved at den klemmer platen mot tallerkenen. I all hovedsak medfører bøyde plater at lyden blir sur

Med bruk kommer slitasje og stiften bør byttes med jevne mellomrom. Husk å finne en stift som passer med armen og pickupen. Ny stift kan fås for noen få hundrelapper eller flere tusenlapper, alt ettersom hvor entusiastisk du er.

Dersom det kommer støvkorn på platen din, kan dette i verste fall ødelegge platen med hakk og knitrende lyd. En platebørste løser dette problemet for en rimelig penge

Skal du gå mer grundig til verks, er en platevasker verdt å vurdere. De kan kjøpes både som manuelle og automatiske versjoner, og dette er et litt mer kostelig vedlikeholdstilbehør. Vinyl er dyrt, så trolig vil det lønne seg å kjøpe litt ekstrautstyr for å ta vare på plantene fremfor å kjøpe nye når de blir slitt.

Et siste tips for bedre lyd er å bytte ut platematten som følger med, de er som regel i gummi. Kjøper du heller en platematte i kork, filt eller skinn, kan dette forbedre lyden.

Trenger du nye hodetelefoner? Sjekk hvilke som er og best i test.

Saken er først publisert på Test.no