Meny

Vi har løpt et par tusen kilometer og funnet de beste løpeskoa

Det er duket for stor test av løpesko 2016.

19 rykende ferske løpesko i landets største test.

– De første 100 meterne er morsomme og behagelige.

– Fikk ikke blemmer eller blånegl da jeg løp 80 km med dem.

– Som å løpe på en pute.

– Løpeskoens svar på Volvo 240.

– Foten bare farer rundt.

Til sammen har vi løpt minst et par ganger tur-retur Oslo-Bergen for å teste vårens løpesko grundig nok. Da detter det ut både superlativer og nådeløse støt når erfaringene oppsummeres.

Vi har fire sko som får toppkarakter: Saucony Triumph , Adidas Ultra ST , Brooks Launch og Saucony Kinvara.

Les også: 2 av 11 drikkeflasker får terningkast seks

Lett og mengde

Det er 19 sko i testen - 10 mengdetreningssko og 9 lettvektssko. Men selv om testen er delt inn i disse to kategoriene, er det glidende overganger. Din lettvekter kan være min mengdetreningssko. Siden det er mange sko, er testen todelt: omtalene av hver enkelt sko finner du under.

Utgangspunktet bør være ditt behov. Og begrepet er litt misvisende: skal du primært jogge rolig og trenger god støtte, er det trolig mengdetreningssko du ser etter, også om du ikke trener så mye.

Les også: Intens trening hemmer kreftsvulster i å vokse

Kort, langt, variert

Løper du mer variert, kan det hende du trenger to typer sko. Men noen av skoene i testen er velegnede allroundere, sko som tillater allsidig løping og vil passe for svært mange.

Inndelingen her er gjort i samarbeid med produsentene, og de har selv valgt hvilke sko de vil ha med i testen. Det vi kaller lettvektere her, er sko primært ment for kortere turer eller intervalltrening. Vi har lagt mest vekt på løpsfølelse (smidighet, respons) i vår vurdering av disse skoene.

I testen av mengdetreningssko legger vi mest vekt på stabilitet og demping. Ser du etter en sko som gir god støtte for hæl og ankel, finner du den her.

Les også: Test av sko til innetrening

De beste skoene

I testen av lettvektere er det Saucony Kinvara 7 og Brooks Launch 3 som kommer aller best ut. Adidas Ultra ST og Saucony Triumph skiller seg ut blant mengdetreningsskoene.

Det er høy kvalitet i de fleste skoene, som terningkastene gjenspeiler. Det er mange sko med god demping og behagelige materialer, men mer variabelt hvor godt materialet i sålen takler underlaget.

Les også: GPS-klokke for full musikk

Proffe testere

I panelet har vi to tidligere toppløpere med over 20 nasjonale mesterskap til sammen (Erik Sjöqvist og Veslemøy Hausken Sjöqvist) , samt en aktiv maraton- og ultraløper, Marit Karlsen og en aktiv mosjonist (artikkelforfatteren).

Når fire løpere tester sko, vil vurderingene sprike noe. Vi tror likevel at felles erfaringer og sammensetningen av panelet gir et godt vurderingsgrunnlag.

Men sko er individuelt, og det er ikke en gang sikkert vi har testet skoa som er best for akkurat deg. Sko har mye å si for løpegleden, så ta deg tid til å prøve mange sko og finne den rette - det er så definitivt verdt det!


De beste skoene til mengdetrening

Jevnt over høy kvalitet - men noen skiller seg ut.

Les mer


De beste lettvektsskoene

Vinneren er lett, allsidig og smidig.

Les mer


Les også:

Vinneren har meget god passform

Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?

Test av lette fjellsko til turer på stier i fjell og skog

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus