GPS-klokke for full musikk

Vår testmodell hadde disse trådløse øretelefonene inkludert. Men akkurat den versjonen har vi ikke sett i salg, så vi har oppgitt prisen for Spark Cardio+Music uten hodetelefoner. Foto: Produsent
Vår testmodell hadde disse trådløse øretelefonene inkludert. Men akkurat den versjonen har vi ikke sett i salg, så vi har oppgitt prisen for Spark Cardio+Music uten hodetelefoner. Foto: Produsent

TomTom kan GPS, men kan de puls?

Spesifikasjoner: TomTom Spark Cardio+Music GPS Fitness Watch

Skjerm: 22 x 25 mm

Berøringsskjerm: nei

Pulsmåling: optisk

Aktivitetsprofiler: løpe, sykle, svømme, tredemølle, treningsstudio, innesykling, freestyle, stoppeklokke.

Vanntett: 40 meter

Lagringskapasitet: 3 GB

Musikkformater: MP3, ACC

Vekt: 50 gram

Pris: 2.390,-

Kort sagt:

+ God pulsmåling uten belte

+ Trådløs musikk

- Begrenset med datafelter

- Veldig uferdig app og nettportal

- Ingen smarte varsler fra mobilen

TomTom var blant de første som lanserte treningsklokker med integrert pulsmåling. Det vil si en optisk pulsmåler som sitter under urkassen, i stedet for et ekstra pulsbelte som skal sitte rundt brystet. Mange har fulgt etter, og nå tilbyr også pulsspesialistene Polar og Garmin optisk pulsmåling på noen av sine modeller.

Unik egenskap

Spark Cardio+Music har imidlertid noe som er unikt for akkurat denne klokka: Musikk.

Klokka har 3 GB minne hvor du kan laste inn musikk og strømme dette trådløst over på et par medfølgende Bluetooth-ørepropper. Øreproppene er forbundet med hverandre med ledning som legges rundt nakken, slik at de verken er i veien under treningen. Bruker du disse under trening, vil du også kunne motta meldinger om prestasjoner fra klokka rett på øret.

For å legge inn musikk, må du via PC/Mac og Windows MediaPlayer eller iTunes. Det er litt klønete at avspilleren på klokka kan kun spille av spillelister, så det må du opprette først. Men lyden fra de medfølgende øreproppene er ganske bra, og for den som vil trene med musikk uten å ha med mobilen, er dette en veldig kjekk funksjon.

Les også: ASUS nye toppmodell - et monster av en ruter

(Saken fortsetter under)

Pulsmåleren sitter på undersiden av urkassen, og fungerte overraskende bra sammenlignet med et tradisjonelt pulsbånd. Foto: Produsent
Pulsmåleren sitter på undersiden av urkassen, og fungerte overraskende bra sammenlignet med et tradisjonelt pulsbånd. Foto: Produsent

Knapper og menyer

TomTom-klokkene har et litt uvant design. Selve klokkeenheten går i bue rundt 1/4-del av håndleddet, og så tres denne enheten på et gummiarmbånd slik at navigasjonsknappene stikker ut på oversiden av armbåndet. Disse knappene styrer et veldig enkelt og brukervennlig menysystem som det er lett å finne fram i, men knappene kan være litt uvante, og kanskje litt vanskelige å bruke mens du løper. Det fine med denne løsningen er vi aldri opplevde å trykke noen av knappene uforvarende.

Det er tre datafelter på skjermen. Du velger selv de to små nede på skjermen. Det store feltet er alltid fart (hastighet eller tempo). Man kan da veksle mellom ulike fartsdata ved å trykke på tastene opp og ned, men datafeltene til høyre og venstre nederst på skjermen vil alltid være de samme. Vi skulle ønske det var mulig med litt mer egenkontroll over hvilke data som er synlige til enhver tid.

Les også: Ny teknologi kan forhindre epilepsianfall

God pulsmåling

Erfaring fra TomTom forgjengeren, Multisport Cardio, er at pulsmålingen fungerer fint når man har blitt god og varm og klokka sitter godt på armen, men at målingen ikke var pålitelig ved lav intensitet og før man ble ordentlig varm. Også denne klokka må sitte godt på armen for å lese av pulsen skikkelig, men vi opplevde ikke at målingen falt ut ved lav intensitet.

Klokka fungerer også som aktivitetsmåler til hverdags, ved at dem måler søvn og aktivitet gjennom dagen. Den har også kobling mot mobilen, hvor den synkroniserer aktivitets- og treningsdata med appen TomTom MySports. Men klokka har ingen funksjon for smarte varsler fra mobilen.

Les også: Bedre rygg med armbånd og en app

Uferdig app og nettportal

Appen gir deg oversikt over aktivitet og treningsøkter, men når ikke konkurrentene til anklene hva funksjon innebærer. Det er et fåtall modus for ulike treningsaktiviteter på klokka, noe som er vanlig også på dyrere klokker fra konkurrentene, men da er det i det minste mulig å endre dette fra f.eks. løping til langrenn i appen eller på nettportalen etterpå – det går ikke med TomTom. Aktivitetene som lagres på TomToms portal kan imidlertid synkroniseres automatisk med andre treningsportaler, f.eks. Strava og RunKeeper, der du kan endre aktivitetstypen manuelt. Likevel synes vi TomToms app og portal er ufullstendig, særlig i forhold til konkurrenter som Garmin og Polar.

Les også:

TomTom Spark Cardio+Music GPS Fitness Watch må sitte godt på armen for å lese av pulsen skikkelig. Foto: Produsent
TomTom Spark Cardio+Music GPS Fitness Watch må sitte godt på armen for å lese av pulsen skikkelig. Foto: Produsent

Musikk er killerfunksjonen

En annen ting vi savner veldig, er å lage treningsøkter, f.eks. intervallopplegg, i en oversiktlig app eller nettportal. Det kan man f.eks. med Garmin. Her må man i stedet gjennom en ganske innfløkt prosedyre med utrolig mye trykking på knappene, bare for å sette opp en intervalløkt.

Er det den optiske pulsmålingen du er ute etter, synes vi Garmin Forerunner 235 er en mye, mye bedre klokke. Men killerfunksjonen på denne klokka er helt klart musikken. Musikken, pluss at de som hater pulsbelte slipper dette. Det er veldig mange som trener med musikk, og måten TomTom har løst dette på er ganske elegant, hvis vi ser bort fra at selve avspillingen kun går etter spillelisteoppsett.

Vær oppmerksom på at det finnes mange varianter av TomTom Spark. Vår testmodell hadde øretelefonene inkludert, men den Spark Cardio+Music vi har sett i nettbutikkene ikke har det. Det finnes også en Spark Music, som ikke har pulsmåling, og det finnes en Spark Cardio med pulsmåling men uten musikk. Så finnes det også en Spark som verken har puls eller musikk, men GPS.

Les også: Slik blir Samsung Galaxy S7

Konklusjon

Musikk er killerfunksjonen til TomTom Spark Cardio+Music GPS Fitness Watch. Er det primært en pulsklokke du er på jakt etter, så finnes det bedre alternativer. TomTom har også en del å gå på når det kommer til nettportalen og appen. Også her finnes det sterke konkurrenter som Strava og Garmin.

Karakter: 4/6

Les også: Solbrillene som gjelder i år

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus