Sony Xperia M5 - nesten en toppmobil

Sony Xperia M5 er vanntett med en IP68-sertifisering. Foto: Sony
Sony Xperia M5 er vanntett med en IP68-sertifisering. Foto: Sony

Har du lyst på en toppmobil, men du ønsker ikke å bruke over 5.000 kroner? Da bør du se på Sony Xperia M5.

Kort sagt:

+ God ytelse

+ God skjerm

+ Gode kamera

- Kun 16 GB lagringsplass

- Kostbar som mellomklassemobil

Sony Xperia M5 er etterfølgeren til Sony Xperia M4 Aqua – en mobil som fikk terningkast seks av oss da vi testet den i fjor vår. Nykommeren Xperia M5 følger på mange måter vinneroppskriften fra i fjor; Xperia M5 legger seg litt under toppmobiler som Xperia Z5 og Xperia Z5 Premium når det kommer til ytelser og spesifikasjoner, mens prislappen er betydelig lavere.

Les også: Stor toppmobil

Merker ikke forskjellene

For eksempel har Xperia M5 et kamera på 21,5 megapiksels oppløsning og en 5 tommers skjerm, mens Xperia Z5 har 23 megapiksels og 5,2 tommers skjerm. Samtidig er mye likt. Begge har tre GB internminne (RAM), begge kan filme i 4K-oppløsning og begge har en åttekjernet prosesser, selv om disse ikke er fra samme produsent.

Det fine med Xperia M5 er at til hverdags så merker man ikke veldig mye til disse marginale forskjellene som er mellom Xperia M5 og en mobil som koster 2.000 kroner mer, som Xperia Z5.

Les også: Fem apper som kan lære deg et nytt språk

(Saken fortsetter under)

Sony Xperia M5 kan du kjøpe i ulike farger - inkludert en i "gull". Foto: Hallvard Lunde
Sony Xperia M5 kan du kjøpe i ulike farger - inkludert en i "gull". Foto: Hallvard Lunde

Velkjent design

Visuelt følger Sony en velkjent formel. Designet er typisk Sony og typisk Xperia. Signaturfunksjoner som av/på-knappen er på plass og det samme er den dedikerte utløserknappen for kameraet. Vår testmobil i «gull» sender ingen signaler om at dette er en «billig» nesten-toppmobil.

God skjerm

Skjermen på Xperia M5 er god. Den har faktisk høyere pikseltetthet enn Xperia Z5 på grunn av at disse har samme oppløsning (full HD), men den mindre skjermen på M5 gjør at pikslene nødvendigvis må sitte litt tettere. Skjermen leverer også på de fleste andre områder. Den har gode farger, den har god skarphet og bra lysstyrke.

Les også: Passordene du bør unngå

Bra ytelse

I ytelsesmålingene våre legger Xperia M5 seg 30–50 prosent under en toppmobil som Xperia Z5. Ser vi på en toppmobil som Huawei P8 er forskjellen ikke like stor.

Her yter faktisk Xperia M5 bedre eller like bra i alle testene, unntatt Geekbench der P8 var litt foran. Vi snakker uansett om en mellomklassemobil med god ytelse. Batterilevetiden målte vi til 10 timer og 23 minutter, noe som er veldig bra.

Brukervennligheten er ivaretatt av Android 5.1 som Sony har satt sitt eget preg på. Det synes vi fungerer bra.

Les også: Mobil-oppslukt kvinne (28) forsvant i elva

Godt kamera

Xperia M5 er utstyrt med et godt kamera. Kameraet tar gode bilder med pene farger og god skarphet. Sammenligner vi bilder tatt med Xperia M5 mot bilder tatt med en iPhone 6s Plus, så ser vi at vi får litt mer skarphet og detaljer fra iPhone-bildene når vi zoomer inn på detaljer i bildene.

Selv om Sony skryter av en lynrask autofokus, så synes vi likevel at autofokus-en noen ganger trenger litt tid. I det store og det hele er likevel kameraet på Xperia M5 bra. Selfie-fans vil også like at frontkameraet er på hele 13 MP. Under kan du se et testbilde tatt med Xperia M5 mot et tatt med iPhone 6s Plus.

Les også: Nå kan du gå inn i bildene

Xperia M5 vs. iPhone 6s Plus

Sony Xperia M5


Oppsummering

Sony Xperia M5 er en potent mellomklassemobil med god ytelse, et godt kamera og et design som ikke skiller den nevneverdig fra toppmobiler i Xperia-serien som Xperia Z5 og Xperia Z5 Premium. Det eneste minuset vi har notert oss er at den kun har 16 GB intern lagringsplass. Mobilen har riktignok plass til et minnekort på 200 GB, men for mobiler i den øvre mellomklassen, så bør 32 GB snart være standard.

Forgjengeren Xperia M4 Aqua fikk terningkast 6 av oss. Xperia M5 er på mange måter bygd over samme lest, men her triller vi «kun» terningkast 5. Årsaken først og fremst at lanseringsprisen på Xperia M5 er nesten 1500 kroner høyere enn lanseringsprisen til Xperia M4 Aqua. Der Xperia M4 Aqua var et røverkjøp, er prisforskjellen opp til toppmobilene ikke like lang for Xperia M5. For eksempel har vi sett Xperia Z3+ til under 4.000 kroner og det er «kun» knappe 2.000 kroner opp til Xperia Z5. Xperia M5 er likevel et bra kjøp og vi forventer nok at lanseringsprisen kryper ned rundt 3.000 kroner i løpet av noen måneder – og det gjør ikke Xperia M5 mindre aktuell.

Les også: Solid, smart og billig

(Saken fortsetter under)

Sony Xperia M5 har på mange områder spesifikasjoner som en toppmobil, men prislappen er ikke like høy. Foto: Hallvard Lunde
Sony Xperia M5 har på mange områder spesifikasjoner som en toppmobil, men prislappen er ikke like høy. Foto: Hallvard Lunde

Spesifikasjoner

Produsent: Sony

Pris: 3.790,-

Konklusjon

Sony Xperia M5 har spesifikasjoner nesten som en toppmobil. Den ligger noe bak på de rene ytelsesmålingene, men til daglig bruk er Xperia M5 en kjapp og responsiv mobil.

Den har to gode kamera og den topper med å være vanntett. Der vi i fjor begeistret delte ut terningkast 6 til forgjengeren Xperia M4, er vi litt mer lunken til Xperia M5. Ikke på grunn av verken design, ytelse eller brukervennlighet, men på grunn av prisen.

Der Xperia M4 var et "røverkjøp" er Xperia M5 en kjempegod, men litt dyr mellomklassemobil. Derfor får den også bare terningkast 5 av oss.

Karakter: 5/6

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Les også:

21 smarte tips til din Sony Xperia-mobil

Dette er det beste Android-nettbrettet

Vi har testet ruterne som gir mye for pengene

Personvernpolicy