Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?

Stor test av næringsinnholdet i 15 posesupper, se hvilken som er den sunneste. Foto: Petter Berg
Stor test av næringsinnholdet i 15 posesupper, se hvilken som er den sunneste. Foto: Petter Berg

Vi testet næringsinnholdet i 15 posesupper.

Denne gangen har vi valgt å teste et utvalg posesupper. For selv om vi vet at det beste er å lage alt fra bunnen av, er ikke det alltid realiteten i en travel hverdag. Er det da noen posesupper som er smartere å velge enn andre med tanke på det næringsmessige?

Samsvarer navn og ingredienser?

Hvor mye blomkål er det i blomkålsuppa, og er det sopp i soppsuppa, for eksempel? Det viste seg å variere ganske mye, og i noen av produktene var det forsvinnende lite av det vi gjerne forventer å finne en del av, ikke bare spor av. Når en porsjon (2,5 dl) kantarellsuppe fra Knorr inneholder 0,4 gram kantarell (i tørrvekt), kan man føle seg litt snytt. Ta en titt på innholdsfortegnelsen når du står i butikken.

Les også: De billige ostehøvlene er best

Lite energi i en porsjon

Det som går igjen er at de aller fleste suppene i utgangspunktet er energi- og kalorifattige. Det kan man si er bra, men på den annen side er det også et poeng at den skal mette sånn passe. En porsjon er fra alle produsentene oppgitt til 2,5 dl ferdig suppe, og da varierte energiinnholdet helt fra 34 – 261 kcal. Skal det fungere som et hovedmåltid må man ha noe ekstra ved siden av. Samtidig kan det nevnes at suppe fyller magevolumet bra, slik at det i seg selv fører til en viss metthetsfølelse, og det kan være en hjelp til å redusere energiinntaket, for eksempel hvis du ønsker å redusere vekta.

I de kremete suppene blir det ganske stor forskjell på kaloriinnhold og fylde om du velger lettmelk eller fløte som tilsetning.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Bruk suppeposen som base

Bruker du posesuppe som utgangspunkt og tilsetter ekstra ingredienser som fisk, kjøtt, egg, linser og bønner, vil du gjøre den mer mettende og næringsrik spesielt med tanke på mer protein. Supert er det uansett å tilsette grønnsaker, selv i en grønnsakssuppe. Det vil gjøre suppa vesentlig sunnere. Hvis du tenker at det har jeg ikke tid til; Vær forberedt, ha frosne grønnsaker i fryseren, og vips rett opp i suppa. Da unngår du også eventuelt svinn av grønnsaker som har lagt for lenge i kjøleskapet. På alle suppeposene står det enkle og gode tips du kan følge for å gjøre suppa mer næringsrik og mettende.

Les også: Billig olivenolje best i test!

Salte supper

Det du absolutt ikke trenger tilsette disse suppene, er salt. Det er et kjennetegn ved mye av ferdigmaten, at den inneholder mye salt. I en oppgitt porsjon på 2,5 dl suppe får du i noen tilfeller i deg omtrent halvparten av tilrådd mengde per dag, som er 5 gram salt. I noen tilfeller inneholder med andre ord suppa like mye salt som sopp!

Les også: First Price slår Farris!

Slik ble testen utført

Vi har valgt å teste posesupper, begrenset til 15 varianter, og med unntak av fiskesupper og tomatsupper. Tomatsupper har vi gjort en egen test på for ikke så lenge siden.

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per porsjon, oppgitt til 2,5 dl. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukker, minst mettet fett, mest kostfiber og minst salt. Palmeolje ga trekk i poeng. Produktene er kjøpt i dagligvarebutikker i november 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, du må eventuelt selv vurdere smaken.

Se alle produkter i Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?:


Toro betasuppe

Veil. pris: 8,40

Tradisjonsrik betasuppe blir testvinner! Består hovedsaklig av poteter, erter, byggryn, diverse grønnsaker og litt fårepølse. Lite mettet fett, lite sukker, middels med protein, blant de bedre på fiber og lavest saltinnhold.

Karakter: 6/6

Les hele testen


Toro gul ertesuppe

Veil. pris: 12,80

Ertesuppe med masse erter, slik det bør være. Ertene gjør dette blir den klart mest proteinrike suppa. Den har lite mettet fett, lite sukker, men taper litt poeng på grunn av lite fiber og et middels innhold av salt.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Toro kjøttsuppe

Veil. pris: 26,40

Kjøttsuppe med bra andel grønnsaker og litt kjøtt. Lite mettet fett og lite sukker, men også lite protein og middels med fiber. Skiller seg fra betasuppa ved å ikke inneholde erter og byggryn. Mindre salt enn de fleste.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Toro kremet kyllingsuppe

Veil. pris: 29,50

Den kremete kyllingsuppa inneholder 12 % kyllingkjøtt, det drar opp til nest best på protein. Lite med mettet fett når tilberedt med lettmelk. Under snittet med fiber, men mindre salt enn flesteparten drar opp positivt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Toro vår beste blomkålsuppe

Veil. pris: 45,90

Denne blomkålsuppa innholder faktisk 34 % blomkål, og er dyrest. Tilsatt matfløte gir det mer mettet fett, men samtidig et bedre proteininnhold. Middels på fiber, og positivt at den har minst salt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Toro grønnsaksuppe

Veil. pris: 21,90

Svært kalorifattig suppe med en bra andel grønnsaker. Er så og si fettfri og inneholder lite protein, så den vil nok ikke mette særlig i seg selv. Den har et middels fiberinnhold og middels med salt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Knorr Kremet purre-og potetsuppe

Veil. pris: 8,40

I omvendt rekkefølge med navnet inneholder denne suppa mest poteter og litt purre. Middels med mettet fett, lite protein, og er blant de bedre på fiber. Middels på salt, men her blir det trekk for palmeolje.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Knorr gulasjsuppe med paprika, oksekjøtt og løk

Veil. pris: 14,70

Gulasjsuppe med litt kjøtt i. Generelt lite fett, men mer sukker en de fleste. Blant de beste på protein og inneholder mest fiber. Trekk for palmeolje og mye salt.En porsjon dekker halve dagens anbefalte inntak av salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro kremet skogsoppsuppe

Veil. pris: 24,90

Denne soppsuppa inneholder ikke allverdens med sopp. Tilberedt med lettmelk blir det lite mettet fett. Den kommer ut middels på protein og sukker, men har lite fiber. Er derimot blant de bedre på salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro thai red curry

Veil. pris: 27,90

Thaisuppe med kokosmelk tilberedt med fløte blir den desidert mest kaloririke suppa i testen og med mye mettet fett. Mest sukker drar også ned. Ellers middels på protein, nest mest fiber og blant de bedre på salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro kremet blomkålsuppe

Veil. pris: 20,10

Denne orginale blomkålsuppa fra Toro inneholder nesten like mye blomkål som "deres beste". Tilberedt med lettmelk blir det lite mettet fett, en middels mengde protein, men den har derimot lite fiber og nokså mye salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr kremet aspargessuppe

Veil. pris: 14,30

Suppe med hvit asparges som inneholder en god del palmefett. Det gir trekk i poeng og mer av det mettede fettet. Lite protein og lite fiber, akkurat likt Knorrs blomkål- og brokkolisuppe. Dessuten mye salt i denne suppa.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr kremet blomkål- og brokkolisuppe

Veil. pris: 14,80

Mer brokkoli enn blomkål i denne blomkål- og brokkolisuppa. Med palmefett som hovedingrediens blir det trekk i poeng og en del mettet fett. Lite protein og lite fiber i denne suppen, i tillegg til mye salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Raske retter grønnsaksuppe

Veil. pris: 24,90

Grønnsaksuppe med økologiske grønnsaker der smør tilsatt ved tilberedning er det som hovedsaklig gir suppa energi og kalorier. Både lite karbohydrater og minst protein av alle. Middels med salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr Kremet kantarellsuppe

Veil. pris: 15,20

Kantarellsuppe med spor av kantareller. Mye mettet fett fra palmeolje, som er hovedingrediens, gir trekk. Lite protein og lite fiber i tillegg til mye salt gjør dette til et av de dårligere valgene av posesupper.

Karakter: 2/6

Les hele testen


Les også:

Spiser du mye knekkebrød?

Nesten tre ganger så mye protein som vanlig yoghurt og omtrent fettfri

Du kan gå ned inntil to kilo i uken med denne kuren

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen
Siste nytt
20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus