Meny

Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?

Stor test av næringsinnholdet i 15 posesupper, se hvilken som er den sunneste. Foto: Petter Berg

Vi testet næringsinnholdet i 15 posesupper.

Denne gangen har vi valgt å teste et utvalg posesupper. For selv om vi vet at det beste er å lage alt fra bunnen av, er ikke det alltid realiteten i en travel hverdag. Er det da noen posesupper som er smartere å velge enn andre med tanke på det næringsmessige?

Samsvarer navn og ingredienser?

Hvor mye blomkål er det i blomkålsuppa, og er det sopp i soppsuppa, for eksempel? Det viste seg å variere ganske mye, og i noen av produktene var det forsvinnende lite av det vi gjerne forventer å finne en del av, ikke bare spor av. Når en porsjon (2,5 dl) kantarellsuppe fra Knorr inneholder 0,4 gram kantarell (i tørrvekt), kan man føle seg litt snytt. Ta en titt på innholdsfortegnelsen når du står i butikken.

Les også: De billige ostehøvlene er best

Lite energi i en porsjon

Det som går igjen er at de aller fleste suppene i utgangspunktet er energi- og kalorifattige. Det kan man si er bra, men på den annen side er det også et poeng at den skal mette sånn passe. En porsjon er fra alle produsentene oppgitt til 2,5 dl ferdig suppe, og da varierte energiinnholdet helt fra 34 – 261 kcal. Skal det fungere som et hovedmåltid må man ha noe ekstra ved siden av. Samtidig kan det nevnes at suppe fyller magevolumet bra, slik at det i seg selv fører til en viss metthetsfølelse, og det kan være en hjelp til å redusere energiinntaket, for eksempel hvis du ønsker å redusere vekta.

I de kremete suppene blir det ganske stor forskjell på kaloriinnhold og fylde om du velger lettmelk eller fløte som tilsetning.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Bruk suppeposen som base

Bruker du posesuppe som utgangspunkt og tilsetter ekstra ingredienser som fisk, kjøtt, egg, linser og bønner, vil du gjøre den mer mettende og næringsrik spesielt med tanke på mer protein. Supert er det uansett å tilsette grønnsaker, selv i en grønnsakssuppe. Det vil gjøre suppa vesentlig sunnere. Hvis du tenker at det har jeg ikke tid til; Vær forberedt, ha frosne grønnsaker i fryseren, og vips rett opp i suppa. Da unngår du også eventuelt svinn av grønnsaker som har lagt for lenge i kjøleskapet. På alle suppeposene står det enkle og gode tips du kan følge for å gjøre suppa mer næringsrik og mettende.

Les også: Billig olivenolje best i test!

Salte supper

Det du absolutt ikke trenger tilsette disse suppene, er salt. Det er et kjennetegn ved mye av ferdigmaten, at den inneholder mye salt. I en oppgitt porsjon på 2,5 dl suppe får du i noen tilfeller i deg omtrent halvparten av tilrådd mengde per dag, som er 5 gram salt. I noen tilfeller inneholder med andre ord suppa like mye salt som sopp!

Les også: First Price slår Farris!

Slik ble testen utført

Vi har valgt å teste posesupper, begrenset til 15 varianter, og med unntak av fiskesupper og tomatsupper. Tomatsupper har vi gjort en egen test på for ikke så lenge siden.

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per porsjon, oppgitt til 2,5 dl. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst sukker, minst mettet fett, mest kostfiber og minst salt. Palmeolje ga trekk i poeng. Produktene er kjøpt i dagligvarebutikker i november 2015.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, du må eventuelt selv vurdere smaken.

Se alle produkter i Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?:


Toro betasuppe

Veil. pris: 8,40

Tradisjonsrik betasuppe blir testvinner! Består hovedsaklig av poteter, erter, byggryn, diverse grønnsaker og litt fårepølse. Lite mettet fett, lite sukker, middels med protein, blant de bedre på fiber og lavest saltinnhold.

Karakter: 6/6

Les hele testen


Toro gul ertesuppe

Veil. pris: 12,80

Ertesuppe med masse erter, slik det bør være. Ertene gjør dette blir den klart mest proteinrike suppa. Den har lite mettet fett, lite sukker, men taper litt poeng på grunn av lite fiber og et middels innhold av salt.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Toro kjøttsuppe

Veil. pris: 26,40

Kjøttsuppe med bra andel grønnsaker og litt kjøtt. Lite mettet fett og lite sukker, men også lite protein og middels med fiber. Skiller seg fra betasuppa ved å ikke inneholde erter og byggryn. Mindre salt enn de fleste.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Toro kremet kyllingsuppe

Veil. pris: 29,50

Den kremete kyllingsuppa inneholder 12 % kyllingkjøtt, det drar opp til nest best på protein. Lite med mettet fett når tilberedt med lettmelk. Under snittet med fiber, men mindre salt enn flesteparten drar opp positivt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Toro vår beste blomkålsuppe

Veil. pris: 45,90

Denne blomkålsuppa innholder faktisk 34 % blomkål, og er dyrest. Tilsatt matfløte gir det mer mettet fett, men samtidig et bedre proteininnhold. Middels på fiber, og positivt at den har minst salt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Toro grønnsaksuppe

Veil. pris: 21,90

Svært kalorifattig suppe med en bra andel grønnsaker. Er så og si fettfri og inneholder lite protein, så den vil nok ikke mette særlig i seg selv. Den har et middels fiberinnhold og middels med salt.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Knorr Kremet purre-og potetsuppe

Veil. pris: 8,40

I omvendt rekkefølge med navnet inneholder denne suppa mest poteter og litt purre. Middels med mettet fett, lite protein, og er blant de bedre på fiber. Middels på salt, men her blir det trekk for palmeolje.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Knorr gulasjsuppe med paprika, oksekjøtt og løk

Veil. pris: 14,70

Gulasjsuppe med litt kjøtt i. Generelt lite fett, men mer sukker en de fleste. Blant de beste på protein og inneholder mest fiber. Trekk for palmeolje og mye salt.En porsjon dekker halve dagens anbefalte inntak av salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro kremet skogsoppsuppe

Veil. pris: 24,90

Denne soppsuppa inneholder ikke allverdens med sopp. Tilberedt med lettmelk blir det lite mettet fett. Den kommer ut middels på protein og sukker, men har lite fiber. Er derimot blant de bedre på salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro thai red curry

Veil. pris: 27,90

Thaisuppe med kokosmelk tilberedt med fløte blir den desidert mest kaloririke suppa i testen og med mye mettet fett. Mest sukker drar også ned. Ellers middels på protein, nest mest fiber og blant de bedre på salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Toro kremet blomkålsuppe

Veil. pris: 20,10

Denne orginale blomkålsuppa fra Toro inneholder nesten like mye blomkål som "deres beste". Tilberedt med lettmelk blir det lite mettet fett, en middels mengde protein, men den har derimot lite fiber og nokså mye salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr kremet aspargessuppe

Veil. pris: 14,30

Suppe med hvit asparges som inneholder en god del palmefett. Det gir trekk i poeng og mer av det mettede fettet. Lite protein og lite fiber, akkurat likt Knorrs blomkål- og brokkolisuppe. Dessuten mye salt i denne suppa.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr kremet blomkål- og brokkolisuppe

Veil. pris: 14,80

Mer brokkoli enn blomkål i denne blomkål- og brokkolisuppa. Med palmefett som hovedingrediens blir det trekk i poeng og en del mettet fett. Lite protein og lite fiber i denne suppen, i tillegg til mye salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Raske retter grønnsaksuppe

Veil. pris: 24,90

Grønnsaksuppe med økologiske grønnsaker der smør tilsatt ved tilberedning er det som hovedsaklig gir suppa energi og kalorier. Både lite karbohydrater og minst protein av alle. Middels med salt.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Knorr Kremet kantarellsuppe

Veil. pris: 15,20

Kantarellsuppe med spor av kantareller. Mye mettet fett fra palmeolje, som er hovedingrediens, gir trekk. Lite protein og lite fiber i tillegg til mye salt gjør dette til et av de dårligere valgene av posesupper.

Karakter: 2/6

Les hele testen


Les også:

Spiser du mye knekkebrød?

Nesten tre ganger så mye protein som vanlig yoghurt og omtrent fettfri

Du kan gå ned inntil to kilo i uken med denne kuren

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus