De billige ostehøvlene er best

Det er tid for test av ostehøvler.
Det er tid for test av ostehøvler.

Glem designen. Det viser vår test av 13 ostehøvler

Om testen

I panelet satt Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen. Hauge er daglig leder, og Antonsen er matfaglig konsulent. Begge hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Alle høvlene er testet på tre ulike ostetyper: Brunost, gulost og myk fløteost. Alle ostene er lagret under lik temperatur.

Ostehøvlene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Alle ostehøvlene i denne testen er av den ordinære typen med hel klinge og uten riller.

Vinneren fra Fiskars får ikke en designpris, men skjærer begge ostetypene best. Klassikeren fra Bjørklund er også en meget god ostehøvel.

Vi har tatt med alle typer ostehøvler, fra de enkle Clas Ohlson-variantene til de fancy, italienske designutgavene. 13 stykker til sammen.

Les også: Derfor er det hull i ost

Kriterier

Godt grep, skjæregenskaper, hvor fine skivene blir og byggekvalitet er kriteriene i denne testen. Vi har vært ute etter den høvelen som kan brukes på de ostene vi har på bordet til hverdags.

Det er et strengt krav å stille siden det er vanskelig å få en ostehøvel til fungere bra både på en ganske hard gulost og en bløt fløteost. Selv om den høvelen finnes, har vi lagt mest vekt på prestasjonene på brunost og gulost.

Les også: Kan du spise ost som har mugnet?

Høvelen skal ligge godt i hånden med passe størrelse og riktig form. Det skal også være passe tungt slik at ostehøvelen har grei balanse.

Les også: Hvordan lages ost?

Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen er henholdsvis daglig leder og matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Øyvind Lie
Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen er henholdsvis daglig leder og matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Øyvind Lie

Uanstrengt skjæring?

Selve skjæringen skal foregå uanstrengt, klingen skal gli lett igjennom osten uten at det lugger. Osteskiven skal slipe lett, og ikke følge med høvelen, og de skal være passe tykke.

Når det gjelder tykkelse på skiven, er vi den litt mer nøysomme delen av Europa: To skiver ost skal ligge på 12 - 15 gram. Formen på skivene skal være hel og fin, ikke krøllete eller rufsete i kantene.

Les også: Spiser du mye knekkebrød?

Dette er ikke en langtidstest, men vi har vurdert byggekvaliteten. Først og fremst har vi vurdert om det er brukt solide materialer og om utførelsen er skikkelig. Vi har ikke trukket for treskaft, selv om disse høvlene bør vaskes for hånd. Her kan du velge andre materialer på de fleste av høvlene.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Vinneren

De beste høvlene i denne testen kommer fra Fiskars. De ser ikke akkurat ut som vinnere der de ligger på bordet, men overbeviste stort når det skulle skjæres. Her presterte de suverent på alle de viktige kriteriene. Bygekvaliteten er det eneste punktet der de ikke får full skår.

Mange av de mer prangende designhøvlene fungerer dårlig når det skal skjæres gulost og brunost, og da er det særlig tykkelsen på skivene vi snakker om.

Her er det selvsagt mulig å kikke litt lenger ned på listen om du vil ha skiver i rausere tykkelse. Sabor Ultima eller høvelen fra Clas Ohlson er et bra alternativ da.

Se alle produkter i De billige er best!:


Fiskars Functional Form

Veil. pris: 99,00

En enkel og ujålete hverdagshøvel. Godt skaft med fine avrundinger og passe størrelse. Den skjærer alle ostene lett og uanstrengt, her bruker du minimalt med krefter. Skiven slipper lett uten klebing. Skivene av alle ostene blir fine, hele og passe tykke.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Bjørklund Original Norway

Veil. pris: 129,00

Dette er selve originalen, som fremdeles gjør jobben. Litt tynt, men godt trehåndtak som ligger godt i hånden. Den skjærer brunost og gulost lett og uanstrengt, mens det lugget litt på den myke osten.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Fiskars Coconut

Veil. pris: 89,00

Nær slektning av Fiskars Functional form, men et noe enklere og mer kantete skaft. Her går skjæringen av alle ostene lett og uanstrengt, her bruker du minimalt med krefter.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Zwilling twin

Veil. pris: 159,00

En god høvel som skjærer bra. Rundt og godt skaft med passe størrelse. Opphengshullet føles riktignok noe ubehagelig. Skjærer gulost og brunost lett, uten klebing.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Bjørklund Original 1925

Veil. pris: 299,00

En ostehøvel som er beregnet på de litt finere anledningene, men du må lide for skjønnheten. For mye struktur i skaftet gjør den litt ubehagelig å bruke, i tillegg til at skaftet er glatt og litt tungt. Her setter du også fingermerker.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Clas Ohlson Ostehøvel

Veil. pris: 39,90

Enkel og ujålete høvel med svært godt grep. Passe tykkelse og godt materiale. Den skjærer brunosten og gulosten lett og kleber lite. Tendenser til riving av kanten på brunosten. Den myke osten skjærer den lett og det kleber lite.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Sabor Ultima

Veil. pris: 125,00

En høvel med greit skaft, ligger ganske godt i hånden. Litt varierende, men skjærer ganske lett av alle ostene. Ingen klebing. Det blir litt varierende tykkelse når vi skjærer gulost og brunost. På den myke osten blir det pene, men for tykke skiver, og det blir fort kant her.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Bjørklund Amitto Non-stick

Veil. pris: 139,00

Grei høvel, her er det gjort forsøk på et mer ergonomisk skaft, men litt kort og tynt. Skjærer bra, men litt tung å bruke på alle ostene. Riktig tykkelse og relativt pene skiver på brunosten, men lager litt flisete kant. Pene, men litt tykke skiver på gulosten.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Skaugum

Veil. pris: 271,00

Høvelen har et litt tynt, men godt trehåndtak som ligger godt i hånden. Den skjærer brunosten greit, men på gulosten sliter vi. Den skjærer dårlig og osten kleber. Likeledes er den myke osten tung og vanskelig å skjære.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Georg Jensen

Veil. pris: 399,00

En litt gedigen ostehøvel med glatt og tungt skaft. Det gir et litt glatt grep med dårlig balanse. I tillegg blir det mye fingermerker. Litt tungt å skjære brunosten, det samme på gulosten, og her lugger det i tillegg.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Sagaform Oval Oak

Veil. pris: 125,00

Ostehøvel med særpreg, men vi ble ikke helt komfortable med dette skaftet. Særlig klumpen i enden er mer i veien enn til hjelp. Skjæringen av ostene ble tyngre jo mykere de ble, men det kleber ikke på noen av ostene.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Ittala Collective Tools

Veil. pris: 319,00

En tung og noe ubalansert ostehøvel. Ikke spesielt godt grep. Den er tung å skjære med, og osten kleber. Særlig på den myke varianten der den drar med seg skiven. Høvelen drar biter av brunosten og det blir varierende kvalitet på skivene.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Porsgrund med porselensblad

Veil. pris: 199,00

Høvelen er lett og har godt grep, men den skjærer jevnt over altfor tynne skiver. Her blir det mye krøll, og særlig på den myke osten er det vanskelig å få hele skiver i det hele tatt. På alle ostene ble det tynne, flisete og krøllete skiver. I tillegg ser ikke osten bra ut etter skjæringen.

Karakter: 3/6

Les hele testen


Les også:

Stor test av brødkniver

Ingen tvil om hvilken potetskreller som er best

Kenwood vs. Kitchnaid

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter
Siste nytt
22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus