Vinneren har meget god passform, gode fuktegenskaper og god sliteevne

Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam

Stor test av ni sett middels tykt ullundertøy for menn.

Kjekt å vite

Type aktivitet har betydning for hvilken type undertøy som er best egnet. Til rolige aktiviteter hvor det å holde seg varm har førsteprioritet, fungerer ull meget bra. Til aktiviteter med høy intensitet og mye svetting kan et blandingsprodukt eller rent syntetisk produkt være et bedre valg.

De tynneste ullproduktene fungerer likevel godt til aktiviteter med høyt intensitetsnivå som løping, jakt med mye gåing og hurtig skigåing, men de holder mer på fukt og tåler mindre vask enn syntetisk undertøy. I varmt vær kan undertøy av tynn ull bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Design og utseende kan selvsagt være en viktig faktor. Vi har ikke tatt dette med i testkriteriene. Hva som er mer eller mindre «pent», vil selvsagt være avhengig av preferanser til hver enkelt bruker.

Aktive friluftsfolk som er ute gjennom hele året mener vi trenger 2–4 ulike typer undertøy. Gjerne et sett i netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy (under 200 g/m²) og et mellomtykt (rundt 250 g/m²) eller tykt sett (rundt 400 g/m²). Hva du trenger av mellomtungt eller de tyngste, vil være avhengig av type aktivitet og om du kan eller ønsker å kombinere to lag i stedet for å bruke kun ett.

________________________________________

Slik leser du tabellen

Holdbarhet: Her har vi sett etter nupper, om sømmene holder, hull, om de har krympet, om de holder fasongen, osv. Vektlagt med 20 %.

Isolasjon: Vurdering av tykkelse og isolasjonsevne. De tynneste settene kan komme dårligere ut på dette punktet enn de tykke, men de tynne har andre egenskaper som det er viktig å se på i forhold til funksjonalitet og isolasjonsevne. Vektlagt med 20 %.

Komfort og passform: Har plaggene en god utforming og passform, om de klør, hvordan oppleves de ved svetting. Vektlagt med 40 %.

Allroundegenskaper: Her har vi sett for oss praktisk og variert bruk gjennom store deler av året. Vektlagt med 20 %.

Totalt: Samlet poengsum, uavhengig av pris.

Testen er hentet fra bladet Villmarksliv (nr. 12, 2015)

Middels tykt ullundertøy

Denne gangen har vi testet middels tykt undertøy, som stort sett er best egnet til høst- og vinterbruk. De som ferdes ute hele året, trenger et lettere sett i tillegg. Da kan man variere etter vær og temperatur, og også kombinere ved å bruke både tynt og tykt undertøy når det er som kaldest.

Les også: - Testvinneren kjenner du knapt at du har på deg

Merinoull

Idag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. Merinoull er tynnere og mykere enn ulla vi får fra sauen her hjemme. Den blir derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. «Vanlig» saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Les også: Test av lette fjellsko til turer på stier i fjell og skog

Det er ikke bare fordeler med ull. Ull har dårligere slitestyrke enn kunstfiber og kan som regel ikke vaskes på like høy varme. I tillegg har plagg av ren ull en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.

Ull holder også på fukt, noe som ikke alltid er like behagelig om vinteren, men vil fungere temperaturregulerende om sommeren.

Fordelen er at den har god motstand mot smuss og beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig. Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye fukt før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt, er at ullplagg ikke lukter på samme måte som undertøy av kunstfiber, noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.

Les også: – Gir silkemyk hud, og bodylotion er unødvendig etter barberingen!

Vask og stell

Hvis du vil bevare ullplaggene dine, er det en forutsetning at du følger vaskeanvisningen nøye. De fleste plaggene i denne testen er merket med at de kan vaskes i maskin på 40 grader. En test utført av SIFO i 2003 viste at en vaskemaskin med ullprogram generelt er mer skånsom mot ulla enn håndvask.

Etter hvert har det også kommet en del spesialvaskemidler beregnet for ull. Noen av disse er relativt dyre. Selv om vi har brukt flere av disse vaskemidlene, har vi ikke noe grunnlag for å kunne anbefale det ene fremfor det andre.

Det er veldig mange ulike modeller ullundertøy tilgjengelig på det norske markedet, så vi var nødt til å gjøre et utvalg for ikke å få altfor mange å forholde oss til. Vi har endt opp med et knippe velkjente merker som skal være godt tilgjengelig for de aller fleste. Etter at testen ble skrevet, har enkelte leverandører lansert helt nye modeller, som vi av naturlige grunner ikke har fått testet denne gangen.

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Slik er testen utført

Vi har kun testet modeller med 100 prosent ull med egenvekt fra 200 gram per kvadratmeter til 300 gram per kvadratmeter.

Vi satte også som krav at modellene skulle være tilgjengelige i lange bukser og topp med lange ermer.

Denne testen har gått over fem-seks måneder og vi har testet to-tre sett av hver av de fleste modellene.

Totalt seks erfarne testere har deltatt.

De ulike egenskapene til undertøysettene er vurdert av hver enkelt tester. Erfaringene varierer noe, men resultatene som er presentert, er et snitt av det testerne har rapportert.

I denne testen har vi vektlagt utforming, komfort og passform.

Les også: Billig olivenolje best i test!

Vår poengskala

(klikk deg videre til hver enkelt test for full oversikt)

10. TOPPKLASSE: Unikt produkt i absolutte toppklasse. Vrient å toppe med dagens teknologi.

9. FREMRAGENDE: Fremragende kvalitet og funksjon. Oppfyller selv høye forventninger.

8. MEGET GODT: Meget godt produkt. Ingen klare mangler/svakheter. Langt over snittet.

7. GODT: Godt produkt med gode egenskaper, men med noe forbedringspotensial.

6. TILFREDSSTILLENDE: Tilfredsstillende produkt, men det er noen mangler/svakheter.

5. FUNGERER: Produktet fungerer, men det har vesentlige mangler/svakheter.

4. LITE TILFREDSSTILLENDE: Lite tilfredsstillende produkt med dårlig funksjon og betydelige mangler.

3. STYR UNNA: Styr unna dette produktet – dårlig egnet til krevende feltbruk. Langt under snittet.

2. HÅPLØST: Håpløst produkt som ikke fungerer som forventet, og med omfattende og alvorlige mangler.

1. UEGNET: Uegnet til feltbruk. Kan være direkte farlig, og tilfredsstiller få av de krav som bør stilles.

TEST AV ULLUNDERTØY TIL MENN:Devold Sport

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 499,-/499,-

Meget god passform, gode fuktegenskaper og god sliteevne. Passende lengde i livet og på ermer. Oppleves tynt, men passer ypperlig til aktiviteter året rundt.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Lanullva, Lett & Luftig

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 799,-/549,-

Fantastisk stretch gir meget god passform. Strikketeknikk som fanger mye luft. Høy isolerende effekt samtidig som den ikke føles tett. Et meget godt ullundertøysett som passer til bruk store deler av vinterhalvåret.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Devold Wool Mesh

Veil. pris: Topp/bukser: kr 499,-/499,-

Meget behagelig og allsidig. Meget god passform, meget gode fuktegenskaper og høy slitestyrke. Glimrende valg til jakt og aktiviteter med varierende intensitet gjennom dagen. Meget god allrounder.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Devold Expedition

Veil. pris: Topp/bukser: kr 549,-/549,-

Meget god passform, god lengde på ermer og i livet på trøya. Gode fuktegenskaper og høy slitestyrke. Godt, varmt, klassisk ullundertøy med et stort bruksområde.

Karakter: 5/6

Les hele testen


Anárjohka Polo og Longs

Veil. pris: Topp/bukser: kr 799,-/749,-

Doble lag med stoff over knær, i skritt og over skinkene gir god varmeeffekt. Enkelte av testerne opplevde noe «ullkløe». Områdene med dobbelt stoff tørker seint. Forseggjort, med mange detaljer som hemper for å henge tøyet til tørk og glidelåslomme på brystet.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Fjellrapp

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 650,-/550,-

Generelt behagelig i bruk. Longsen sitter godt, god passform, og strikken i livet oppleves behagelig. Greie fuktegenskaper og god slitestyrke. Enkelte av testerne meldte om litt «ullkløe». Et godt, klassisk ullundertøy.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Ulvang, Warm

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 799,-/749,-

God passform, god lengde på ermer og i livet på trøya. Høy slitestyrke, men ikke de beste fuktegenskaper i testen. Litt tett og kompakt sammenlignet med de andre i testen. Krymper noe, bør strekkes noe etter vask. Er nok litt varm til helårsbruk.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Dagali

Veil. pris: Topp/bukser: kr 399,-/299,-

Behagelig til rolige aktiviteter. Litt små i størrelsene og krymper litt, bør strekkes noe etter vask. Ikke like gode fuktegenskaper som de beste, men fungerer bra som et rent isolasjonslag. Enkelte av testerne opplevde noe «ullkløe».

Karakter: 4/6

Les hele testen


Ulvang Classic

Veil. pris: Pris topp/bukser: kr 599,-/499,-

Generelt behagelig i bruk, men blir litt løs i passformen etter noe bruk uten vask. Greie fuktegenskaper, god slitestyrke. Enkelte av testerne meldte om litt «ullkløe». Enkelt og godt klassisk ullundertøy.

Karakter: 4/6

Les hele testen


Les også:

Testvinneren har overlegen kvalitet på alle fronter

Bye bye, klister og blåswix!

Store kvalitetsforskjeller på skallbukser


Testen er hentet fra Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter
Siste nytt
23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus