Test av fiskegrateng:Fiskegratengen beregnet til barn vinner testen
Vi har testet 15 fiskegratenger, og det er stor variasjon i mengden fisk!
Testeren: Iren Vagstad Ellingsen:
Iren Vagstad Ellingsen har en bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber nå som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.
I tillegg til individuell veiledning, har hun jobbet med grupper for kost- og livsstilsendring, oppdrag for skoler, barnehager, kantinebedrifter, foredrag for ulike grupper og utarbeidet brosjyre vedrørende diabetes type-2 og kosthold.
Supplér med grønnsaker!
For å gjøre dette til et fullverdig og sunnere måltid, er det både smart og smakfullt å servere grønnsaker ved siden av. Enten i form av råkost, som for eksempel raspet gulrot eller en blandet salat, eller kokte/dampede grønnsaker du liker eller har tilgjengelig. Supert om en tredjedel eller gjerne halvparten av middagsmåltidet består av grønnsaker.
Vi har testet 15 ulike fiskegratenger, og vi kan i hvert fall fastslå at mengden fisk er det som utgjør størst forskjell på produktene. Utenom smak da, men det er ikke vurdert i denne testen.
Som da vi testet fiskekaker, er det mengden fisk det kommer an på. Noen inneholder en bra mengde fisk, mens andre består minst like mye av andre ingredienser.
Les også: De verste har oljesøl i kantene, de beste smaker godt smør
Stor variasjon i mengden fisk
Innhold av fisk varierte mye i fiskegratengene, nærmere bestemt fra 20 prosent til 75 prosent. Jo mer fisk, jo naturlig høyere proteininnhold blir det i fiskegratengen. Fisk kan de fleste av oss med fordel spise mer av, og da er det smart å velge blant produktene med mest fisk og ikke mest makaroni, saus etc. Det gjelder selvfølgelig andre fiskeprodukter også. Å velge ren fisk til middag er det aller beste næringsmessig, men ønsker du å kjøpe ferdig fiskegrateng, se da helst etter fiskegratengene som inneholder rundt 50 prosent fisk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTo produkter viste seg å være helt identiske, bare med ulik forpakning og navn. Det var Remas Klassisk fiskegrateng fra Norway Seafoods og ICAs Smart 365 Fiskegrateng med makaroni fra ICA Norge. Begge er produsert i Sverige.
Les også: Billig olivenolje best i test!
Vinneren
Vinneren av testen går til Jippi fiskegrateng med torsk: Bra andel fisk, lavest saltinnhold og mye protein. Andre som fikk bra score er Lofoten Hjemmelaget fersk fiskegrateng av norsk torskefilet og Lofoten Fiskegrateng med torsk og makaroni.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Enormt kaffebønnesprik
Store prisforskjeller
Det er store prisforskjeller på produktene. Det henger nok først og fremst sammen med råvarene som er brukt, og det er logisk at prisen stiger i takt med mengden fisk. Mye av andre ingredienser som makaroni og saus vil gi et rimeligere produkt.
Salt
Mye salt er et minus med slike ferdigprodukter, men mange produsenter er heldigvis i ferd med å redusere saltinnholdet. Det ser ikke nødvendigvis så mye ut per 100 gram, men når man summerer for en porsjon, kan det derimot bli en vesentlig del av totalt anbefalt fem gram salt per dag.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Her er den beste eplejuicen
Slik ble testen utført
Fiskegratengene ble rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, minst mette fett, minst salt og mest fisk. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i august 2015. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så hva du foretrekker smaksmessig er opp til deg å vurdere.