Sony Xperia Z4 Tablet

Dette er det beste Android-nettbrettet

Xperia Z4 Tablet er det beste Android-nettbrettet akkurat nå, men prismessig kan iPad Air 2 være et bedre valg for mange.

Kort sagt:

+ Vanntett

+ God brukervennlighet

+ Design

- Kostbar

- Plastkant rundt skjerm blir fort stygg

Sony Xperia Z4 Tablet imponerte oss da vi «prøvekjørte» nettbrettet tidligere i år. Nå har vi fått testet Xperia Z4 Tablet i noen uker – og vi er fortsatt imponert.

Xperia Tablet Z4 har blitt tynnere og lettere enn forrige generasjon. Det er nå like tynt som iPad Air 2 (6,1 mm), men er 40-50 gram lettere.

Vi liker godt designet på Xperia-produktene til Sony. Xperia Z4 har et design som slekter på Sonys toppmobiler i Xperia-serien , som Xperia Z3 og nylanserte Xperia Z3+.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z4 Tablet

 • OS: Android 5.02
 • Skjerm: 10,1 tommer
 • Oppløsning: 2560 x 1600 punkter, 299 PPI
 • Prosessor: 2 GHz Qualcomm Snapdragon 810, 64 bits, åtte kjerner
 • Internminne: 3 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • 4G: Ja
 • WiFi:
 • Batteri: 6000 mAh
 • Størrelse: 254 x 167 x 6,1 mm
 • Vekt: 393 gram
 • Annet: Vann- og støvtett, Ant+

Side om side med iPad Air framstår Xperia Z4 Tablet likevel som litt simplere. Apple har en materialkvalitet og finish som er hakket over det Sony leverer på Xperia Z4 Tablet. Nettbrettet til Sony har også en liten plastkant rundt skjermen som stikker litt opp, trolig for å beskytte skjermen. Denne ser vi blir stygg etter kort tids bruk. Den hvite baksiden av plast/kompositt har derimot holdt seg ren og fin i testperioden. Sony Xperia Z4 Tablet er heller ikke like godt avstivet som iPad Air 2.

Kostbart

Årsaken til at vi sammenligner Xperia Z4 Tablet mot iPad Air 2 er rett og slett fordi Apple er en suveren markedsleder på nettbrett – og Sony er en av få som faktisk lager et nettbrett som tar opp konkurransen med Apple i det øverste segmentet. Prisen er også en annen årsak. Her ligger dessverre Sony noe over Apple. Du får nemlig iPad Air 2 med 64 GB lagring og 4G for cirka 500 færre kroner enn du må ut med for nettbrettet til Sony. Da har Sony også kun 32 GB intern lagringsplass.

(Testen av Sony Xperia Z4 Tablet fortsetter under bildet)

Sony Xperia Z4 Tablet er vanntett selv om den har en åpen USB-port. Samme løsning er brukt på toppmobilen Xperia Z3+. Foto: Hallvard Lunde
Sony Xperia Z4 Tablet er vanntett selv om den har en åpen USB-port. Samme løsning er brukt på toppmobilen Xperia Z3+. Foto: Hallvard Lunde

Super skjerm

Sony har valgt å kalle skjermen på Xperia Z4 Tablet for en 2K-skjerm. Oppløsningen er riktig nok høyere enn standard 2K HD med sine 2560 x 1600 punkter. Det gir nettbrettet en noe høyere pikseltetthet enn iPad Air 2. Vi har få problemer med å si at Xperia Z4 Tablet har en super skjerm. Lysstyrken er svært god og skjermen er god og behagelig å se på over lengre tid, som når man ser på film.

Super Android

500 kroner betyr likevel kanskje ikke så mye for dem som alt har valgt bort Apple og iOS. Skal du ha den beste Android-ytelsen og –opplevelsen, så er det Xperia Z4 Tablet som gjelder. Vi synes Sony har gjort en god jobb med sin Android-implementasjon. Grensesnittet er ryddig og oversiktlig. App-folderen, som mange Android-produsenter sliter med å få til, har Sony mange muligheter for. Her kan du sortere etter eget hode, alfabetisk, nylig brukt eller når appen ble installert. Alt i alt gjør dette det lett å finne fram programmene man leter etter. I tillegg har Sony en god søkefunksjon i app-folderen. Alt dette mangler ofte på andre nettbrett, noe som gjør det kronglete å finne fram til apper man ikke har liggende på en startskjerm.

I bruk dukker det også stadig opp smart funksjoner og ting man kan gjøre med Xperia Z4 Tablet. Som et eksempel kan vi bruke Smart Connect. Her kan du be nettbrettet starte en bestemt sang når du kobler hodetelefoner til nettbrettet – eller du kan be nettbrettet åpne Skype eller en annen app. Små ting som er med på å «effektivisere» bruker av nettbrettet.

God ytelse

Xperia Z4 Tablet leverer god ytelse. På AnTuTu testen skårer den nesten det doble av Galaxy Tab S, men blir så vidt slått av iPad Air 2. Batterilevetiden målte vi først til 4 timer og 44 minutter. Vi har tidligere kommentert i våre tester at nettbrett og mobiler med spesielt lyssterke skjermer «taper» på det i vår batteritest. Vi har derfor nå valgt å justere lysstyrken på skjermen slik at alle nettbrett/mobiler vi tester fra nå skal testes med likt lysutbytte på skjermen. Når vi gjorde dette med Xperia Z4 Tablet økte batterilevetiden til 11 timer og 37 minutter. Det er godkjent.

(Testen av Sony Xperia Z4 Tablet fortsetter under bildet)

Sony Xperia Z4 Tablet tåler godt hverdagsuhell som dette. Foto: Hallvard Lunde
Sony Xperia Z4 Tablet tåler godt hverdagsuhell som dette. Foto: Hallvard Lunde

Oppsummering

Sony Xperia Z4 Tablet er et lett nettbrett å like. Sony har en elegant bruk av Android og de fyller på med egne funksjoner og løsninger, som gjør brukeropplevelsen hakket bedre enn på andre Android-nettbrett. Nettbrettet har god ytelse og at det er vanntett teller i tillegg positivt. Det eneste vi reagerer på er at vi synes prisen er i stiveste laget. For «førstegangskjøpere» tror vi 5.990/4.990 kroner (med og uten 4G) er i drøyeste laget. Da tror vi mange heller går for en variant av iPad Air 2. For Android-fans er nok Xperia Z4 Tablet kanskje det beste valget akkurat nå – om du vi vil ha det beste nettbrettet med Android.

(Testen av Sony Xperia Z4 Tablet fortsetter under bildet)

For nesten 1500 kroner får du et enkelt Bluetooth-tastatur som er laget for å spesielt passe sammen med Sony Xperia Z4 Tablet. Foto: Hallvard Lunde
For nesten 1500 kroner får du et enkelt Bluetooth-tastatur som er laget for å spesielt passe sammen med Sony Xperia Z4 Tablet. Foto: Hallvard Lunde

Spesifikasjoner

Produsent Sony Pris 5990

Konklusjon

Sony Xperia Z4 Tablet er det beste Android-nettbrettet akkurat nå. Det har god ytelse, bra design og Sony leverer den beste Android-opplevelsen. I tillegg er nettbrettet vanntett. Eneste store minus er prisen.


Denne saken er først publisert hos Klikk.no

Personvernpolicy