Test av lomper:

Én er god og mettende - en annen smaker ingenting!

Hvilken lompe er best? Vi har testet.
Hvilken lompe er best? Vi har testet.

Pølse med lompe, men hvilken? Vi testet 10 og fant svaret.

Feiringen av nasjonaldagen står for døren, og hva er vel mer norsk enn pølser og lomper? Egentlig er det potetbaserte, flate bakverket en svensk oppfinnelse, men det trenger vi ikke å bry oss så mye om i en sådan stund.

Speltlomper ble testvinner

Er du en dreven pølsespiser har du nok opplevd at det finnes både gode og mindre gode lomper, for smaken varierer, mener vårt testpanel.

Pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og kokk og grillbokforfatter Jan Ivar Nykvist har smakt seg gjennom ti forskjellige typer lomper og kåret sin favoritt: Ola-Lompa speltlomper som får terningkast 5.

- Dette er en lompe med litt mat i, og smaken er god. Den er litt tykkere enn mange andre lomper, men uten at den sprekker når du ruller den sammen rundt pølsa. Den inneholder også noe grovt som gjør at du får følelsen av å spise en litt sunnere lompe, lyder smakspanelets dom.

Tradisjonelt skal lomper bakes av poteter, hvetemel og salt, men i dag finnes det også lomper tilsatt havre, rug og speltmel.

Som en potet

Men det er uansett poteter som er hovedingrediensen, lompene vi testet inneholder fra 68 til 86 % poteter. Melet brukes for å få det til å bli en deig som henger sammen, og til utbaking. Deretter stekes lompene på begge sider.

- Selv om det står «speltlomper» på pakningen, er det ikke så veldig mye spelt i dem. Det er ikke noen stor grunn til å velge spelt- eller havrelomper på grunn av sunnhet, ta de lompene du selv synes smaker best, råder grillekspert Nykvist.

Poteter er imidlertid ikke det verste du kan spise, så i valget mellom et pølsebrød basert på kun hvitt hvetemel, og en potetlompe, kommer lompa greit ut på «sunnhetsskalaen». Lomper kan også fint brukes til andre ting enn pølse, for eksempel som kaffebrød med smør og sukker. Mange steder i landet kalles lomper for potetkaker, og er mest vanlig brukt som søtt tilbehør til kaffen.

Kjøp ferskest mulig

Det viktigste for at lompene skal smake godt, er at de er så ferske som mulig.

Et av de største problemene med lomper generelt, er at de ofte oppbevares ganske lenge i butikken før de blir solgt. Alle lompene i testen er tilsatt konserveringsmiddel slik at de skal holde seg lenge uten å mugne.

Det har du sikkert selv opplevd hvis en pakke lomper er blitt liggende i skuffen hjemme - det tar lang tid før lompene blir ødelagt. Men når et bakverk blir oppbevart i lang tid, vil også smaken bli så som så.

- Sjekk holdbarhetsdatoen, kjøp lompene så ferske som mulig, er rådet fra testpanelet.

Vanlig praksis er å merke lomper med 14 dagers holdbarhet fra de er bakt, men du bør helst få tak i noen som er ferskere enn det. For selv om det ikke er farlig å spise 14 dager gamle lomper, er ikke smaken den samme som da de var ferske. Gamle lomper vil lett bli tørre, og kan sprekke opp når du ruller dem rundt en pølse.

Vil du ha helst ferske lomper er det heller ikke så vanskelig å bake dem selv, det er også en finfin måte å bruke opp potetene som ble til overs fra middagen.

Lompene skal ikke oppbevares i kjøleskapet, men i en tett pose i romtemperatur. De kan også fryses, men mange opplever at de blir vanskelige å få fra hverandre når de er opptint igjen. Her er imidlertid noen tips til hvordan du skal fryse og tine opp lomper igjen.

- Smaker ingenting

De lompene som kommer aller dårligst ut i testen, er Aulie lomper. Disse er basert på poteter og hvetemel, men testpanelet mener det er vanskelig å finne noe som helst smak her.

- Det smaker bare vann, mener Jan Ivar Nykvist.

- Smakte ikkeno! Dette var dårlige greier, repliserer testkollega Tore Teigen.

Lompene fra Aulie blir derfor kåret til testens taper, og «belønnes» med terningkast 1.

Her er testresultatet:

Ola-Lompa speltlomper
Ola-Lompa AS
Veil. pris: 12,20
Terningkast: 5
En pent utseende, relativt tykk lompe som gir deg litt å tygge på. Smaken er god, det smaker fersk. Du kjenner også at det er litt grovere mel her, gir en liten følelse av å spise en litt sunnere lompe. Selv om lompa er ganske tykk, er den ikke for tykk, den har god elastisitet og sprekker ikke når du ruller den rundt en pølse.

Buer grillomper med havre
Buer AS
Veil. pris: 22,90
Terningkast: 4
En tynn, men god lompe som definitivt passer godt til grillpølser. Smaken er ikke veldig karakteristisk, men den smaken som er der, er god. Passe saftig og passe seig. Ingen overraskelser, men et trygt lompevalg.

Buer potetkaker
Buer AS
Veil. pris: 21,20
Terningkast: 4
Dette er ganske tykke lomper som vil fungere bra til pølser, men også til kaffen med smør, sukker og kanel. Ønsker du en lompe med litt mer mat, er dette et godt valg. Passe saftig god smak og hjemmelaget preg. NB: Dette produktet markedsføres som potetkaker, ikke lomper, men siden oppskriften er den samme og produktet ligger sammen med lomper i butikken, har vi valgt å la det bli med i denne testen, men da vurdert ut fra hvor godt det vil fungere som pølselompe.

Buer speltlomper
Buer AS
Veil. pris: 19,90
Terningkast: 3
Passe seig lumpe som ruller godt rundt pølsa. Men smaken er i overkant anonym.

Ola-Lompa store lomper
Ola-Lompa AS
Veil. pris: 23,30
Terningkast: 3
Disse lompene skiller seg ikke mye ut verken i positiv eller negativ retning. Smaken er så nøytral at den blir litt anonym. En anelse tørr, men det kan også være at den har ligget litt lenge.

Buer ferske lomper
Buer AS
Veil. pris: 14,80
Terningkast: 3
Lompene er pene å se på, men smaken gir ikke noe overbevisende inntrykk. Veldig smaksnøytral, og lompene er også veldig tynne, så dette gir ikke så mye ekstra til pølsemåltidet.

Ola-Lompa vikinglomper
Ola-Lompa AS
Veil. pris: 12,20
Terningkast: 2
Det er et bra salgstriks med en avlang lompe som dekker hele pølsa, det gir definitivt mindre ketsjupsøl. Men smaken svarer ikke til forventningene, her er det en tørr og litt bitter bismak som ikke hører hjemme i en lompe.

Aulie speltlomper med havre
Aulie Lompebakeri AS
Veil. pris: 24,90
Terningkast: 2
Veldig kjedelig smak på disse lompene! De er også tørre og føles litt papiraktige.

Lompehuset potetlomper
Ola-Lompa AS
Veil. pris: 5,50
Terningkast: 2
Disse lompene smaker rett og slett ikke særlig godt. Det er en syrlig smak der som overdøver poteten fullstendig.

Aulie lomper
Aulie Lompebakeri AS
Veil. pris: 17,50
Terningkast: 1
Her er det lite som minner om potet, lompene smaker bare vann. Vokser i munnen når du tygger.

Les også:

Trekk pølsene i lettøl

Her er de sunneste hamburgerbrødene

Wienerpølser til terningkast 6

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden