Mer enn sennep og ketchup

10 gode pølsetoppinger

PØLSETOPPINGER: Mye spennende, om du slipper kreativiteten løs. © Foto: Colourbox.com
PØLSETOPPINGER: Mye spennende, om du slipper kreativiteten løs. © Foto: Colourbox.com

Hvis du er lei sennep, ketchup og løk, må du få med deg våre ti spennende forslag til pølsetoppinger.

Selv om mange av oss liker å tro at vi er avanserte gourmeter, så har vi alle våre «guilty pleasures». Det kan være en knallgod hamburger eller hjemmelaget kebab. Og ofte er det pølser. Pølser som i «hot dogs».

Norske hot dogs består vanligvis av wiener- eller grillpølser med brød eller lompe, samt sennep og ketchup. Noen legger til rå eller stekt løk. Atter andre bruker rekesalat. Pølser innhyllet i bacon er også godt. Men det finnes mange andre varianter også.

Få med deg våre tester av grillpølser og wienerpølser.

Før vi går videre, må vi legge bort de særnorske fenomenene lompe og rekesalat. Lompe er forsåvidt greit nok på smak, men du har ikke noe sted å legge topping på en lompe. Bruk heller pølsebrød. Og rekesalat? Kan vi ikke bare glemme den, først som sist? Den har ingenting på en pølse å gjøre.

De enkle grepene

Det enkleste du kan gjøre for å piffe opp pølsen din, er å variere med litt andre typer sennep og ketchup, f.eks. de skarpere dijon-sennep og chili-ketchup. Eller en søtligere honningsennep. Å riste brødet lett på grillen eller i en grillpanne hjelper også. Bare brett ut brødene og legge dem med innsiden ned til de blir crispy, men ikke brent.

Få med deg vår test av ketchup.

Rå løk kan være litt aggressivt på smak, selv om du bruker litt mildere typer, som sjalottløk eller rødløk. Her gjør litt varmebehandling susen. Grovhakk løk og stek den på lav til middels varme i smør til den begynner å mykne og blir lett gyllen på farge. Da får du frem sødmen i løken, samtidig som det fortsatt er litt sting i den.

Mer avansert

Har du lyst å gjøre enda litt mer ut av pølsene dine? Vi har latt oss inspirere av nettstedene Epicurious og Matching Food and Wine. Begge kom nylig med på vår liste over de 10 beste, engelskspråklige matnettstedene.

Visste du forresten at det i London finnes et sted hvor de serverer hot dogs og champagne? Bubbledogs heter det, og de har også spennede toppinger på pølsene sine. Fra de to ovennevnte nettstedene og Bubbledogs har vi plukket ut de ti toppingene vi synes ser best ut, er noenlunde enkle å lage, og hvor det ikke byr på for store problemer å få tak i ingrediensene her i Norge. Her er listen:

Soya-lime-ketchup

Gir en lett asiatisk vri på ketchupen din. Bland en halv desiliter ketchup med halvannen teskje soyasaus og én teskje limejuice.

Curry-dijon-sennep

Gir en lett asistisk vri på sennepen din. Bland en halv desiliter dijon-sennep med én teskje madras currypulver.

Karamellisert kimchi

Kimchi er noe av det mest trendy om dagen. Enten kan du bruke ferdig kjøpt kimchi, eller du kan lage kimchi etter oppskriften fra den trendy restauranten Hitchhiker. Start med syv desiliter kimchi. Ta halvparten og bland med en halv desiliter sukker og én desiliter eplecidereddik i en panne og kok det ned til det tykner og blir litt sirupsaktig og brunt i kantene. La det kjølne litt og bland det med den resterende, rå kimchien.

Rosmarin-balsamico-løk

Skjær en rødløk i tynne skiver og stek dem i to spiseskjeer olivenolje til de begynner å mykne. Ha på litt salt og pepper og en kvist rosmarin. Stek videre til løken blir helt myk og begynner å bli brun. Ha på 1 spiseskje balsamico-eddik og 2 spiseskjeer soyasaus og stek videre til mesteparten av væsken er fordampet. Fjern rosmarinkvisten og server.

Chili

Her snakker vi om chili con carne. Bruk en oppskrift uten bønner, som denne fra grillkongen Craig Whitson.

The Wisconsin Brat

Denne passer best med bratwurst, men kan også brukes på grillpølser. Her bruker du mykstekt løk (se ovenfor), surkål, skiver med stekt bacon, samt honningsennep.

Fourth of July

Typisk amerikansk, denne. Legg på spicy BBQ-saus (kjøp ferdig på glass), coleslaw (bruk denne oppskriften fra Bent Stiansen) og sprøstekt bacon.

José

Her går tankene til Mexico. Legg på tomatsalsa (kjøp på glass), avocado, rømme og syltet jalapeño (kjøp på glass).

Buffalo

Denne henter sin inspirasjon fra den amerikanske varianten av kyllingvinger, de såkalte buffalo wings. Legg på spicy BBQ-saus (eller buffalo-saus, om du får tak i), biter av blåmuggost og tynne skiver av stangselleri.

Charlie Brown

Legg på sataysaus (bruk oppskriften på peanøttsaus her) og strimler med agurk.

Drikke til pølsene

Mange vil vel tro at pils er førstevalget til hot dogs, og det kan forsåvidt passe bra, men mange av toppingene vi foreslår ovenfor er såpass smakssterke at du faktisk trenger en pale ale eller IPA . Eller hvorfor ikke gjøre som hos Bubbledogs i London, og drikke champagne? Det blir nemlig aldri feil med champagne!