Test av solbrillerUtfordreren er best i solbrille-testen

TEST AV SOLBRILLER: Vi har testet 17 solbriller © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
TEST AV SOLBRILLER: Vi har testet 17 solbriller © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 17 av motebriller fra kjente designere og motebutikker. Ikke alle holder mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om testen:

Vi har gjort en kombiner ekspert- og brukertest av 17 solbriller. Panelet består av en ekspert i optometri, artikkelforfatteren og Kristin Edvardsen, redaksjonssjef for Klikk Mote.

Eksperten har vurdert om brillene har glass eller plastikkglass, kvalitet på glassene, filterfarge på glass, kvalitet og materiale i innfatningen, herunder kvalitet skruefestet og gjenger, fargegjengivelse og generell synskomfort.

I tillegg har testpersonene vurdert brillenes synskomfort (hvordan de er å bruke og ha på seg) og fargegjengivelse. Testpanelet har testet brillene i en blindtest for å unngå at merke og design skulle påvirke resultatet.

Alle brillene har fått en egen karakter på lysdemping, komfort, fargegjengivelse og materialkvalitet. Komfort teller mest, fargegjengivelse og materialkvalitet nest mest og lysdemping minst.

Den samlede bedømmingen av hver solbrille er en blanding av ekspertens og brukernes vurdering.

Eksperten og testpanelet har enkelte ganger ulik oppfatning av brillens fargegjengivelse. Grunnen er at brillene ikke er testet i like omgivelser utendørs.

Designbrillene i testen er lånt ut av Synsam Norge AS, ved direktør for salg og etablering, Petter Hagfors. Resten av brillene er kjøpt på klesbutikkene Hennes & Mauritz, Gina Tricot, Fine Ting, BIK BOK, Zara og tilbehørsbutikken Accessorize.

Solbriller er for mange et viktig tilbehør til sommergarderoben, men hvor mye penger må man ut med for et par trendy briller som også er behagelige å ha på? Hvorfor gjør noen briller verden mørk og trist, mens andre gir en følelse av å være i Disneys verden?

Testens vinner er solbrillene fra Céline.

De er nest dyrest i testen og koster 3240 kroner. Til gjengjeld er de overlegne når det gjelder både komfort, glass, innfatning og design.

Ray Ban, kjent for svært god optisk kvalitet, tok ikke topplassering med verken Aviator , Clubmaster eller Wayfarer i vår test, og solbrillene fra Oakley nådde heller ikke helt opp.

Overraskelsen er Quay, rimelige solbriller som gjør det svært godt i testen. Og for å berolige dem som sikler etter dyre Gucci-briller - både Cat-Eye og Bio-Based får en femmer på terningen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Her fikk vi en overraskelse

Eksperthjelp

Høgskolelektor Bonnie Uchermann, ved avdeling for Optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, har vurdert brillenes tekniske kvalitet.

Ved hjelp av skrujern og laser testet Uchermann UV-beskyttelse, kvalitet på glass og innfatning, fargefilter og hvor godt glassene sitter i innfatningen.

Vi har også testet hvor stor andel av lyset som slippes gjennom brillen, og om farger gjengis korrekt. I tillegg har to testpersoner vurdert synskomforten til samtlige briller, i en blindtest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Når foreldre tar barnets liv

Betaler for navnet

Vår testvinner har ikke bare et moteriktig utseende. Brillen skiller seg også ut når det gjelder synskomfort og kvalitet på innfatning. Synskomfort er hvor behagelig brillene er å se gjennom, og hvordan de sitter.

Céline leverer også ved å dempe lyset tilnærmet perfekt. Verken for lyst eller mørkt. Du slipper å myse eller anstrenge øynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om testvinnerne Céline og to Guccibriller er de dyreste, gjør flere billigvarianter det bra.

– Forskjellen mellom dyre og billige solbriller går på kvalitet og materiale i innfatningen. Men både de rimelige og dyre brillene har god optisk kvalitet. Noen ganger har dyrere briller bedre synskomfort, men det handler ikke om kvalitet på selve glassene, forteller Bonnie Uchermann.

 TESTER: Her blir brillene testet for hvor mye lys som slippes gjennom brillene og om brillene gjengir farger i landskapet korrekt. Det er høgskolelektor Bonnie Uchermann ved avdeling for Optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold som står for den tekniske delen av denne testen. © FOTO: Lena-Christin Kalle TESTER: Her blir brillene testet for hvor mye lys som slippes gjennom brillene og om brillene gjengir farger i landskapet korrekt. Det er høgskolelektor Bonnie Uchermann ved avdeling for Optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold som står for den tekniske delen av denne testen. © FOTO: Lena-Christin Kalle

Testens store overraskelse er leopardbrillene fra Accessorize med meget god synskomfort. Brillene ville fått topplassering, hvis det ikke hadde vært for at fargen på innfatningen er sprayet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Accessorize til 185 kroner får samme terningkast som dyre designbriller fra Prada, Rayban, Oakley og Marc By Marc Jacobs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes & Mauritz havner midt på treet i testen, og skårer like godt som Ray Bans sammenleggbare Wayfarer briller.

Les også: Slik pynter du kaka med sukkerpasta

Sotede glass

Zara, BIK BOK, Quay og Gina Tricot tar jumboplass. Brillene har elendig synskomfort. I tillegg til at innfatningen ikke holder mål.

– Zaras solbriller gjør verden grå og møkkete, mener testpanelet.

Den ene testdeltakeren uttrykket lettelse over å få av seg brillene.

 PRISMATISK: Ray Ban Aviator testes her for prismatisk effekt. © FOTO: Lena-Christin Kalle PRISMATISK: Ray Ban Aviator testes her for prismatisk effekt. © FOTO: Lena-Christin Kalle

De dårligste briller gav en følelse av sotede glass. Landskapet ble forringet, og det var ikke alltid mulig å skille godt mellom fargene.

Eksperten mener Gina Tricot, Zara og Quay har sprayet innfatningen med farge. På brillene fra Gina Tricot og Quay har fargen derfor begynt å gå av ved skruefestet før bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hadde forventet mer fra Quays briller som koster 399 kroner. Innfatningen på brillene fra BIK BOK virker ikke særlig solide. Her skal det antakelig lite til før de brekker.

Uchermann forklarer at dyre briller bruker acetat, som er smeltet bomull (ser ut som plastikk, red.anm.), i stedet for plastikk. Acetat har god holdbarhet, og kan varmes opp slik at brillen kan tilpasses.

 LASERMÅLING: Elevene ved optikerutdanningen har laget et eget måleinstrument for prismatisk effekt. Den røde prikken på veggen er laser. Dersom laserprikken beveger seg for mange millimeter har brillene prismatisk effekt. © FOTO: Lena-Christin Kalle LASERMÅLING: Elevene ved optikerutdanningen har laget et eget måleinstrument for prismatisk effekt. Den røde prikken på veggen er laser. Dersom laserprikken beveger seg for mange millimeter har brillene prismatisk effekt. © FOTO: Lena-Christin Kalle

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyre briller har ofte detaljer, og man betaler for et lekkert etui, mener eksperten.

Les også: – Alle hjem bør ha en slik strømbryter

Måling av lys

Solbriller demper sterkt sollyset, slik at man slipper å myse eller anstrenge øynene. I tillegg beskytter brillene mot skadelige UV-stråler som på sikt kan gi grå stær. Sykdommen gjør at synet ditt blir uklart og tåkete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle solbrillene er testet for andel av lys som slippes gjennom. Et luxmeter målte lyset utendørs, og deretter lyset som slapp gjennom brillen. De fleste synes det er behagelig hvis en hverdagsbrille slipper inn mellom 8-16 prosent lys.

Nesten alle brillene besto testen, men de de rosa brillene fra H&M og brillene fra Marc By Marc Jacobs slapp inn fra 27-36 prosent lys. Det er langt utenfor komfortsonen, og gjøre at brillene fort oppleves som for lyse.

Les også: - Da går vi Knut, for her kan jeg ikke bo

Behagelige briller

Men det er ikke bare hvor mye lys som slippes i gjennom brillen som har betydning for synskomfort.

Solbriller har også et filter som for eksempel kan være gult, grønt, blått eller grått. Filteret kan stoppe alle farger i lyset. Men stopper de for mye av det gule lyset, vil de virke mørkere.

– Øyet er mest følsomt for gult lys, og de fleste vil derfor oppleve at omgivelsene blir veldig klare med filtre som er gule eller som har mye gult i seg. I tillegg blir kontrasten skarp og fin, og det er blant annet derfor skytterbriller er gule, sier høgskolelektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at en solbrille som slipper i gjennom det gule lyset, men likevel er mørk eller for lys, likevel oppleves som behagelig, og at man ser godt.

Brillene fra H&M og Marc By Marc Jacobs slapp inn alt for mye lys, men brillenes lysebrune filter gjør at testpanelet opplever brillene som behagelige.

Les også: Eksperter advarer mot flate sko

Gult lys

Brune glass inneholder blå, gule og røde fargestoffer, og slipper igjennom mye gult lys. Brillene får de samme egenskapene som gule glass, altså bedre kontrast og svært god synskomfort.

Grått filter er god på fargegjengivelse.

I vår test kommer mange av brillene dårlig ut på synskomfort fordi filtrene demper for mye av det gule lyset. Dermed oppleves brillene som sotete og uklare.

Både testpanelet og eksperten har testet brillene for fargegjengivelse. I flere av tilfellene har Uchermann og testpanelet forskjellig oppfatning av hvor godt brillene gjengir farger. Ifølge eksperten er det ofte subjektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir du kvitt flekkene

Glass eller plastikk

Ray Ban solbriller er kjent å ha ekte glass i brillene med høy kvalitet. Brillene ble spesialutviklet for det amerikanske forsvaret for å forhindre at flyverne fikk hodepine og kvalme av det sterke lyset og refleksene i atmosfæren.

Etter at kjente skuespillere i Hollywood brukte brillene ble de også et ”moteplagg”. Fremdeles velger mange Ray Ban på grunn av kvaliteten på glassene. Men er egentlig glass bedre enn plast?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordelen med glass er at det er mye mer motstandsdyktig mot riper fordi materialet er hardere. Ulempen er at det kan knuse, sier Uchermann.

Plast kan derimot ikke knuse, og er rimeligere å produsere.

– Glass er dyrere, men det gir ikke nødvendigvis bedre synskomfort, mener han.

Ingen briller fra Ray Ban får topplassering. Ray Ban Aviator og Ray Ban Club Master har begge glass, men får terningkast fire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ray Ban sammenleggbare Wayfarer har plastglass, og får terningkast tre. Det er kun Ray Ban og testvinneren Céline som har glass. Resten av brillene i testen har plast.

Les også: Vi har testet røkelaks

Prismatisk effekt

Solbrilleglass skal til forskjell fra andre brilleglass være jevne. Glasset må derfor ha den samme tykkelsen over hele flaten.

Hvis glassene er ujevne, vil man oppleve en slags ”bølgete” effekt. På fagspråket heter det prismatisk effekt, og vil gi hodepine etter en hel dag.

Ingen av brillene i denne testen hadde prismatisk effekt.

Alle produktene er testet for UV-filter. I tillegg har alle brillene CE-merke, som betyr at de oppfyller EUs direktiver i forhold til produktsikkerhet.

Se alle produkter i Utfordreren er best i solbrille-testen:


Céline

Veil. pris: 3 240,00

Les hele testen

Terningkast:



Gucci Cat-eye hand twisted

Veil. pris: 2 790,00

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele testen

Terningkast:


Gucci Bio Based

Veil. pris: 3 340,00

Les hele testen

Terningkast:


Quay

Veil. pris: 399,00

Les hele testen

Terningkast:


Accessorize leopardbrille

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veil. pris: 185,00

Les hele testen

Terningkast:


Ray Ban Clubmaster

Veil. pris: 1 590,00

Les hele testen

Terningkast:


Ray Ban Aviator

Veil. pris: 1 590,00

Les hele testen

Terningkast:


Marc By Marc Jacobs

Veil. pris: 1 540,00

Les hele testen

Terningkast:


Oakley

Veil. pris: 1 840,00

Les hele testen

Terningkast:


Zara motebriller

Veil. pris: 179,00

Les hele testen

Terningkast:


Prada Blue red fantasy

Veil. pris: 2 540,00

Les hele testen

Terningkast:


Ray Ban Folding Wayfarer

Veil. pris: 1 490,00

Les hele testen

Terningkast:


H&M rosa motebriller

Veil. pris: 69,50

Les hele testen

Terningkast:


H&M Pilotbriller

Veil. pris: 69,50

Les hele testen

Terningkast:


Zara motebriller

Veil. pris: 179,00

Les hele testen

Terningkast:


BIK BOK pilotbriller

Veil. pris: 79,00

Les hele testen

Terningkast:


Quay refleksglass

Veil. pris: 399,00

Les hele testen

Terningkast:


Gina Tricot refleks med farge

Veil. pris: 59,00

Les hele testen

Terningkast: